Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό η οικία της οικογένειας Γιατράκου στην Κηφισιά. Μια οικογένεια που έχει συνδέσει το όνομά της, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της, με το νησί Πάτροκλος στον Σαρωνικό.

Όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» στις 17 Οκτωβρίου, το σπίτι θα βγει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Cepal Hellas ως διαχειρίστρια απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού Orion X Securitisation Designated Activity Company

Επί της ουσίας το χρέος αφορά στεγαστικό δάνειο αρχικού ύψους 400.000 ευρώ που είχε δοθεί στους τρεις γιους του δικηγόρου Πέτρου Γιατράκου, ο οποίος επί σειρά ετών προσπαθούσε να ξεμπλέξει το «κουβάρι» γύρω από την αξιοποίηση του Πατρόκλου.

Ο Πέτρος Γιατράκος απεβίωσε στις 24 Δεκεμβρίου του 2000 και αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα της μοίρας για την οικογένεια. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν το μόνο. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2012 ο θάνατος του ενός εκ των τριών αδελφών, του Πέτρου Γιατράκου και τρία χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2015, ο θάνατος της μητέρας τους Σωτηρίας.

Έτσι το ακίνητο περιήλθε στους αδελφούς Κωνσταντίνο-Καίσαρα και Πάτροκλο-Παναγιώτη-Παντελή, αρχικά όσον αφορά την ψιλή κυριότητα από τον Δεκέμβριο του 2000 με γονική παροχή και στη συνέχεια κατά πλήρη κυριότητα λόγω κληρονομικής διαδοχής.

Αυτοί κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της οφειλής, η οποία από ένα σημείο και μετά έπαψε να εξυπηρετείται, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνεται, αφετέρου το ακίνητο να οδηγηθεί σε κατάσχεση που έγινε τον Ιανουάριο του 2019.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Ο σημερινός πλειστηριασμός αφορά το δικαίωμα πλήρους κυριότητας που έχουν οι δύο οφειλέτες κατά 50% έκαστος εξ αδιαιρέτου επί αγροτεμαχίου (μαζί με τα κτίσματα) έκτασης 2.783 τ.μ. στην Πολιτεία.

Μέσα στο αγροτεμάχιο, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν ανεγερθεί:

α) Μια διώροφη οικία, η οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο, συνολικής επιφάνειας 870 τ.μ.
β) Μια ισόγεια αποθήκη, επιφάνειας 62,40 τ.μ.
γ) Ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου του ισογείου, επιφάνειας 46,60 τ.μ. Το υπόγειο περιλαμβάνει σάουνα με WC, κουζίνα με αυτόνομη έξοδο προς τον κήπο και εσωτερική κλίμακα επικοινωνίας με το σαλόνι, ενώ από τον προθάλαμο έχει πρόσβαση σε playroom και σε αίθουσα-κελάρι με πέτρινο τζάκι, ψυγείο, αποθήκη και κάβα. Το ημιυπόγειο περιλαμβάνει προθάλαμο, καθιστικό με πέτρινο τζάκι και βοηθητικό χώρο υπηρεσίας, καθώς και διαμέρισμα-ξενώνα με αυτόνομο WC και κουζίνα.

Όπως περιγράφεται στην έκθεση, όλα τα δωμάτια έχουν έξοδο σε στεγασμένη επιμήκη βεράντα προς την ανατολική πλευρά του κήπου και το διαμέρισμα-ξενώνας έχει δική του αυτόνομη βεράντα προς τη νότια πλευρά του κήπου καθώς και αυτόνομη είσοδο.

Το ισόγειο περιλαμβάνει κύρια είσοδο, χολ, γραφείο, βοηθητική κουζίνα, WC ξένων και σαλόνι με μαρμάρινο τζάκι. Όλη η πρόσοψη διαθέτει ξύλινα παραθυρόφυλλα και εξώφυλλα από μαύρο μαόνι, ενώ από αυτό το επίπεδο υπάρχει πρόσβαση σε στεγασμένη βεράντα πάνω από τον κήπο. Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, αποθήκη και δωμάτιο-χρηματοκιβώτιο θωρακισμένο, ενώ όλα τα δωμάτια έχουν έξοδο σε κοινή στεγασμένη βεράντα.

Η ανακοπή και η αύξηση της τιμής

Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1,65 εκατ. ευρώ. Οι αδελφοί Γιατράκου, όμως άσκησαν ανακοπή ζητώντας τη διόρθωση της τιμής εκκίνησης και την αύξησή της στα 2.170.000 ευρώ.

Για την ουσιαστική βασιμότητα του ισχυρισμού τους προσκόμισαν έκθεση εκτίμησης (της 10ης Νοεμβρίου 2021) από πιστοποιημένη εκτιμήτρια που έκανε αυτοψία στο εσωτερικό του ακινήτου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έκθεσή της «πρόκειται για επιμελημένης ποιότητας κατασκευής και ειδικής αρχιτεκτονικής μονοκατοικία, η οποία διαθέτει ειδικές προδιαγραφές επιμελημένης ποιότητας και κατασκευής κυρίως στις εσωτερικές διαμορφώσεις των χώρων (μεγάλα υπνοδωμάτια με λουτρά πολυτελούς κατασκευής και βοηθητικούς χώρους), αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες (εξωτερικά αυτοτελή κτίσματα, ειδικές κατασκευές προστασίας και χρήσης), ενώ λόγω της εσωτερικής διαμόρφωσης και της λειτουργικής αυτοτέλειας των επιπέδων της οικοδομής είναι άμεσα εφικτός ο διαχωρισμός των επιπέδων και η πλήρης ανεξαρτητοποίησή τους ως αυτοτελή διαμερίσματα-κατοικίες».

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την οικοδομική άδεια, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω δόμησης. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο σκεπτικό της απόφασής του που εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου αναφέρει ότι «πρόκειται για ειδικής κατηγορίας ακίνητο υψηλών προδιαγραφών λόγω και της τοποθέτησης υψηλής ποιότητας υλικών, με μοναδική θέση του οικοπέδου, σε ήσυχη οικιστικού χαρακτήρα γειτονιά και περιοχή επίσης υψηλών προδιαγραφών, με καλή ρυμοτομία και φυσικό κάλλος, ανεμπόδιστη πανοραμική θέα σε βουνό και το λεκανοπέδιο, αλλά και με άμεση και εύκολη πρόσβαση».

Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρεται ότι «είναι οικοδομή μεγάλης παλαιότητας με ελλιπή δείγματα ανακαίνισης, υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργικής διαχείρισης και μεγάλη επιφάνεια χρήσης, που απευθύνεται σε ειδική κατηγορία αγοραστών και απαιτεί υψηλό κόστος περαιτέρω αξιοποίησης με βελτιωτικές αλλαγές ανακαίνισης».

Με βάση όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς, την εξέλιξη της αξίας των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή, και ιδίως το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας έχουν επηρεαστεί αρνητικά όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και η κτηματαγορά παρουσιάζει έλλειψη δραστηριότητας, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, προσδιορίζοντας την πιθανολογούμενη εμπορική αξία του ακινήτου στο ποσό των 2.300 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο και συνολικά σε 2.001.000 ευρώ.

Με αυτή την τιμή πρώτης προσφοράς θα διεξαχθεί ο σημερινός πλειστηριασμός.

Το σήριαλ με τον Πάτροκλο

Εκτός όμως από την περιπέτεια με την οικία της Κηφισιάς οι αδελφοί Γιατράκου βρίσκονται αντιμέτωποι και με την υπόθεση του Πατρόκλου, όπου οι εξελίξεις έχουν «παγώσει».

Εδώ και χρόνια, ο Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή σίριαλ γύρω από τα ελληνικά ιδιωτικά νησιά και την προοπτική αξιοποίησής τους.

Πρόκειται για ένα μοναδικό φιλέτο που μαγνήτισε στο παρελθόν πολλούς ξένους και Έλληνες επενδυτές, ενώ έγινε πεδίο ανάπτυξης φαραωνικών σχεδίων που όμως έμειναν επί χάρτου…

Ο Πάτροκλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά στη χώρα μας, έκτασης 2.800 στρεμμάτων, σε μια εξαιρετικά προνομιακή θέση, στον Σαρωνικό κόλπο, έναντι της διαδρομής προς το Σούνιο, μεταξύ των οικισμών Θυμάρι και Λεγραινά και σε απόσταση 850 μέτρων από την ακτή.

Το νησί ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου που επί δεκαετίες προσπαθεί να το πουλήσει, με όλες τις ενέργειές της να έχουν καταλήξει σε ναυάγιο.

Το νησί έχει ταυτιστεί, άλλωστε, με διαδοχικά κυριολεκτικά και επενδυτικά ναυάγια. Το πρώτο και τραγικότερο έμεινε στην Ιστορία ως «ο ελληνικός Τιτανικός», όταν στις 12 Φεβρουαρίου του 1944 το νορβηγικό πλοίο «Ορια», που είχαν επιτάξει τότε οι Γερμανοί κατακτητές προκειμένου να μεταφέρουν περίπου 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους από τη Ρόδο στον Πειραιά, ναυάγησε στις ακτές του παρασέρνοντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Τα επόμενα ξεκινούν από τότε που η οικογένεια Γιατράκου άρχισε τις προσπάθειες για την πώλησή του.

Το νησί το αγόρασε, κατά μία εκδοχή, το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη. Κατά άλλη εκδοχή, η οικογένεια Γιατράκου, εκτός από το αρχικό κομμάτι, αγόρασε σταδιακά από άλλους συνιδιοκτήτες και το υπόλοιπο μέχρι και το 1985.

Ήδη, όμως, από το 1998 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, -χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια αρχαιολογική έρευνα-, αλλά και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ από το 1982 είχε υπαχθεί σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Στο απαγορευτικό αυτό πλέγμα προσέκρουσε και το υψηλότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, αρχής γενομένης από την περίοδο 1997-98. Σε εκείνη τη φάση ισραηλινά επιχειρηματικά συμφέροντα με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Απελ και παρασκηνιακό πρωταγωνιστή τον Γκιλάντ Σαρόν, γιο του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ήθελαν διακαώς το νησί με στόχο να στήσουν ένα φαραωνικό project προϋπολογισμού 16 δισ. δολαρίων, με ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών, καζίνο, μέχρι και υποθαλάσσιες σήραγγες με τη στεριά.

Η υπόθεση κόλλησε αφενός στο σκάνδαλο που ακολούθησε όταν αποκαλύφθηκαν δωροδοκίες του Απελ σε Ισραηλινούς αξιωματούχους, αφετέρου στα δασικά και αρχαιολογικά ζητήματα που απέκλειαν την αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του νησιού.

Στη συνέχεια, πολλοί ακόμη, από αραβικά funds μέχρι Έλληνες εφοπλιστές, έβαλαν στο στόχαστρό τους το νησί. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του Λιβανέζου μεγιστάνα Αντουάν Μααλούφ, που το 2008 πρόσφερε 120 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιό του προέβλεπε την κατασκευή ξενοδοχείων 6 αστέρων, θεματικού πάρκου, συνεδριακού κέντρου, γηπέδου γκολφ, υποθαλάσσιου τούνελ και πολλά άλλα, σε μια επένδυση άνω των 2,5 δισ. δολαρίων. Τόσο αυτή, όμως, όσο και όλες οι άλλες προτάσεις έμειναν στα χαρτιά.

Ο δικαστικός μαραθώνιος και το τέλμα

Η οικογένεια Γιατράκου χρόνια τώρα έχει προσφύγει στα δικαστήρια και τρεις φορές στο ΣτΕ, με τελευταία το 2015, μετά από απόρριψη του αιτήματός της από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για χορήγηση άδειας μεταβίβασης. Το ίδιο και κατά της υπουργικής απόφασης περί ρητής απαγόρευσης κάθε δραστηριότητας σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Στην προσφυγή υποστήριζαν ότι ουσιαστικά υπάρχει δήμευση της βραχονησίδας από πλευράς της Πολιτείας που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με υφαρπαγή και απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση, κάτι που αντίκειται σε θεμελιώδεις κανόνες του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου. Έτσι, διεκδικούν αποζημίωση ύψους 392,4 εκατ. ευρώ για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημοσίου που τους επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημία. Η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί…

Παρόλα αυτά, η νησίδα Πάτροκλος φιγουράρει ακόμη και σήμερα σε διεθνείς ιστοσελίδες για πώληση ή μίσθωση ιδιωτικών νησιών, όπως η δημοφιλής Private Islands Inc. Μάλιστα προβάλλεται για πώληση με την τιμή να είναι «upon request».

Σύμφωνα με την περιγραφή, πρόκειται για «ένα ιστορικά και πολιτιστικά πλούσιο νησί κοντά στην Αθήνα που το ποθούσαν εδώ και χρόνια οι επενδυτές». Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι διαθέτει 5.050 ελαιόδεντρα, πεύκα και πολλές πυκνές θαμνώδεις περιοχές, καθώς και δύο μικρές προβλήτες όπου αγκυροβολούν ιδιωτικά σκάφη, ενώ το κλίμα είναι ήπιο και ευχάριστο όλο τον χρόνο. «Οι παραλίες είναι μεγάλες και αμμώδεις με καθαρά νερά πλούσια σε ψάρια, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων στην περιοχή».

Στην περιγραφή επισημαίνεται ότι «επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερα μικρά κτίρια (50-70 τ.μ.) στο νησί» και ότι «οι ιδιοκτήτες του αναμένουν να κατασκευάσουν δύο ακόμη κατοικίες 200 τ.μ. η καθεμία, αφού λάβουν την άδεια μετά την αίτηση που έχουν ήδη υποβάλει στο αρμόδιο υπουργείο».

 

Διαβάστε ακόμη

Όλοι κάτι ψάχνουν: Η Ellington CEO, το σούπερ διατηρητέο της Τσιμισκή αγοραστή, ο Κομάρεκ λοταρία και η Άβαξ το real estate

Επίδομα θέρμανσης: Πληρώνονται σήμερα 680.000 δικαιούχοι

Πώς θα περάσουν στο νέο Επικουρικό οι πρώτοι 100.000 ασφαλισμένοι