Με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 520 χιλιάδες τόνους μέχρι το 2023, η ELVALHALCOR συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, μετά και τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020, οι κ.κ. Νίκος Καραμπατέας (αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κλάδου Αλουμινίου) και Σπύρος Κοκκόλης (Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου) τόνισαν πως στόχος του Ομίλου ELVALHALCOR είναι η περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασής μέσω αύξησης των πωλήσεων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των μεριδίων αγοράς της σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των διεθνών τάσεων που απορρέουν από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον εξηλεκτρισμό και την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης της οικονομίας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Όπως τόνισαν απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, το CAPEX για την περίοδο 2021-2022 θα ανέλθει στα επίπεδα των 100. εκατ.ευρώ και αναμένεται να κατανεμηθεί ισόποσα στη διετία. Συγκεκριμένα, στον κλάδο Αλουμινίου, μετά και την ολοκλήρωση του επενδυτικού του πλάνου των 150 εκατ. Ευρώ, ξεκινάει η υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος 100 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων καθώς και μια νέα γραμμή βαφής, και έχει ως στόχο την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Αντίστοιχα, ο κλάδος Χαλκού θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση της στρατηγικής της συνεχούς αύξησης της αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας της έλασης χαλκού και κραμάτων. Επίσης, θα αξιοποιηθούν οι νέες παραγωγικές μονάδες της Μεταλλουργικής Ηπείρου για την παραγωγή δισκίων κερμάτων και της κοινοπραξίας στην Nedzink για την παραγωγή τιτανιούχου ψευδαργύρου, εμπλουτίζοντας το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του κλάδου.

Με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων αναμένεται μέχρι το 2023 να αυξηθεί η δυναμικότητα της ELVALHALCOR στους 520 χιλιάδες τόνους, από 360 χιλιάδες τόνους.

Σε ό,τι αφορά στην έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ, έγινε γνωστό πως στις αρχές Μαρτίου 2021 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ (antidumping duty investigation) αναφορικά με τις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα τελικό περιθώριο ντάμπινγκ (final dumping margin) 0% για εισαγωγές από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η έρευνα για τις εισαγωγές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ περατώνεται χωρίς επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US International Trade Commission) δεν θα προβεί σε έρευνα για τον καθορισμό της ζημίας αναφορικά με τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η χρήση του 2020 ολοκληρώθηκε για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με σαφώς καλύτερες επιδόσεις έναντι του ανταγωνισμού, παρουσιάζοντας οριακή μείωση του κύκλου εργασιών (-0,8%), στα 2,028 δισ. ευρώ έναντι 2,044 δισ.ευρώ για την αντίστοιχη περσινή χρήση. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη πτώση να προέρχεται από τη σημαντική πτώση των όγκων προς την αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές των προϊόντων αλουμινίου κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, λόγω Covid 19, η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση των πωλήσεων στις βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων και φαρμάκων του κλάδου αλουμινίου, τομείς που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικοί απέναντι στις αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη θετική πορεία στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων χαλκού, παρά τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, αλλά και του υψηλού ανταγωνισμού που παρατηρήθηκε λόγω της σημαντικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA) άγγιξαν τα 136 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ για το 2019. H μικρή αυτή μείωση κρίνεται ως μια εξαιρετικά επιτυχής επίδοση, που δικαιολογεί απόλυτα τις στρατηγικές επιλογές της παραγωγικής ευελιξίας και της διασποράς του ρίσκου τόσο σε προϊόντα, όσο και σε αγορές.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 41,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2019, με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οφείλεται κυρίως στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, τη σχετικά μικρή πτώση των όγκων πωλήσεων και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα 

«Γέφυρα 2»: Επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων έως 90% – Οι προϋποθέσεις 

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson από τον EMA 

Motor Oil: Τελική ευθεία για την ομολογιακή έκδοση των €200 εκατ. – Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια