Ευρώπη

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson από τον EMA

  • Βασίλης Δαλιάνης


Το εμβόλιο πήρε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – Είναι το τέταρτο που λαμβάνει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής

Το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε, όπως αναμενόταν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, είναι αποτελεσματικό κατά 66% απέναντι στον ιό, μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικά ψυγεία έως και τρεις μήνες, ενώ απαιτείται μία μόνο δόση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει 200 εκατ. δόσεις, με την επιλογή να αγοράσει άλλες 200 εκατ. για να τις διαθέσει στα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer, το οποίο ξεκίνησε να παραδίδεται στην Επιτροπή μόλις λίγες ημέρες μετά την έγκρισή του, η Johnson & Johnson δεν έχει δεσμευτεί για αποστολές μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση τα εμβόλια θα αρχίσουν να παραδίδονται στις αρχές Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει λάβει περισσότερες από 50 εκατ. δόσεις εμβολίων συνολικά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τον Απρίλιο οι δόσεις θα έχουν διπλασιαστεί. Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε με τις BioNTech / Pfizer να παραλάβει επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, που θα διατεθούν σε περιοχές της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο, όπως στη Νίκαια και τον Μοζέλα της Γαλλίας, στο Τιρόλο της Αυστρίας, το Μπολζάνο στην Ιταλία και ορισμένα μέρη της Βαυαρίας και της Σαξονίας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ θα πρέπει να παραλάβει περίπου 570 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους. Περίπου 300 εκατ. θα παραλάβει από τις BioNTech / Pfizer, 35 εκατ. από τη Moderna, 180 εκατ. από την AstraZeneca και 55 εκατ. από την Johnson & Johnson. Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες της κυλιόμενης αξιολόγησης για τα εμβόλια Novavax, CureVac και Sputnik.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Τελική ευθεία για την ομολογιακή έκδοση των €200 εκατ. – Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πέρασαν τα πρώτα πακέτα στο ΧΑ – Οι Ολλανδοί πουλούν το 28% (Upd)

Ο «λευκός καπνός» για την Τράπεζα Πειραιώς, το «happy end» για τον Ολλανδό και τον Περιστέρη και το νέο story της Euromedica

 

Απόρρητο Απόρρητο