Μπορεί η εξαγορά της Optimum από την Entersoft τυπικά να “έκλεισε” τις τελευταίες ημέρες του 2020, στην πράξη όμως αποτελεί ένα από τα deal που δύναται να αλλάξουν την εικόνα της εγχώριας αγοράς πληροφορικής το 2021.

Με την εξαγορά του 100% της Optimum έναντι 5,1 εκατ.ευρώ, η Entersoft αποκτά ηγετική θέση στο λογισμικό για των κλάδο των logistics. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο (Entersoft: Πληροφοριακό σημείωμα για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Optimum) της εξαγοράς που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Entersoft ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των λύσεών της για την εφοδιαστική αλυσίδα και αποκτά ηγετική θέση σε μία στρατηγική αγορά που εμφανίζει συνεχή ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως η Optimum δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών εξειδικευμένου λογισμικού για την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics για περισσότερα από 25 χρόνια. Έχει αναπτύξει το λογισμικό Διαχείρισης Αποθήκης Aberon WMS, εργαλεία αυτοματισμού (Pick by Light, Pick Cart, Voice Picking, Data Collector, κ.ά.), καθώς και συστήματα πρόβλεψης πωλήσεων και αναπλήρωσης αποθεμάτων (Forecasting and Stock Replenishment) που χρησιμοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις και δεκάδες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο,τη βιομηχανία και την αγορά των Third-Party Logistics (3PL).

Η Optimum το 2019 πραγματοποίησε έσοδα 2,36 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 442 χιλ. ευρώ (από 458 χιλ.ευρώ), με μηδενικό δανεισμό και θετικό καθαρό ταμείο (700 χιλ. ευρώ). Τα έσοδά της κινήθηκαν αυξητικά για το 2020.

Πως θα καταβληθούν τα 5,1 εκατ.ευρώ

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα αντληθέντα κεφάλαια από την εισαγωγή της Entersoft στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και εν μέρει από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο, η χρηματοδότηση του καταβληθέντος τιμήματος για την εξαγορά ποσοστού 100% της OPTIMUM έγινε μερικώς σε ποσοστό 70,13% από τα αντληθέντα κεφάλαια από την δημόσια προσφορά για την εισαγωγή στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ήτοι ποσό 3,576 εκατ. ευρώ. Το εναπομείναν 29,87% ήτοι ποσό 1.523.151 ευρώ, για την εξόφληση του συνολικού τιμήματος της εξαγοράς θα χρηματοδοτηθεί από τις διαθέσιμες πηγές κεφαλαίων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Σε ότι αφορά στην καταβολή του τιμήματος, με την υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών στις 29/12, η ENTERSOFT κατέβαλε το 50% του συνολικού τιμήματος, ήτοι 2.550.000 , με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πωλητών, και το υπόλοιπο 50% πιστώθηκε ως εξής: 25% του συνολικού τιμήματος, ήτοι 1.275.000 ευρώ θα καταβληθεί την 29.12.2021 και προς εξασφάλισή του παρεδόθησαν δύο τραπεζικές επιταγές με ημερομηνία έκδοσης 29.12.2021 και 25% του συνολικού τιμήματος, ήτοι 1.275.000 ευρώ, θα καταβληθεί την 29.06.2022 και προς εξασφάλισή του παρεδόθησαν δύο τραπεζικές επιταγές με ημερομηνία έκδοσης 29.06.2022.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο η Entersoft είχε αποκτήσει τη δραστηριότητα ERP από την Computer Life με σκοπό την ισχυροποίηση της ηγετικής της θέσης στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού. Στόχος της εταιρείας που διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ελέγχει την Retail Link A.E. είναι να ενισχυθεί περαιτέρω, μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και εξαγορών που δρομολογεί με στόχο να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

Στο Χρηματιστήριο η Entersoft αποτιμάται στα 84 εκατ.ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας ελέγχουν το 63,3% του μετοχικού κεφαλαίου, εκ των οποίο ο Παντελής Νικολόπουλος ποσοστό 23,4% και ο Αντώνης Κοτζαμανίδης 9,6%.

Διαβάστε ακόμα:

Άννα Αγγελικούση: Η προσωπικότητα της χρονιάς στη ναυτιλία

Νέα ανάκριση για την εμπλοκή Γκότση στο σκάνδαλο Folli Follie

Αυτά είναι τα νέα όπλα της Ελλάδας που προκαλούν νευρικό κλονισμό στον Ερντογάν