Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον το σχέδιο σωτηρίας της εταιρείας Μαρινόπουλος, καθώς λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα υπεγράφησαν με τις τράπεζες οι όροι στης «Σύμβασης Διάσωσης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης».

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η πρώτη εκταμίευση της χρηματοδότησης, από τις τράπεζες σε Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη οικογένεια Σκλαβενίτη κατέθεσε εγγυήσεις προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της σύμβασης από τους πιστωτές πριν την υποβολή της αίτησης αναδιάρθρωσης στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί στο πλαίσιο του άρθρου 106 θ του πτωχευτικού κώδικα.

Όπως σημείωνε το Newmoney, οι επαφές με τους πιστωτές της αλυσίδας -οι οποίοι ουσιαστικά θα πληρώσουν το… «μάρμαρο» της οικονομικής κατάρρευσης της Μαρινόπουλος με ένα «κούρεμα» των απαιτήσεών τους σε ποσοστό 40%-50%- είχαν  ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, διότι εκτός από τις τράπεζες και τη Σκλαβενίτης, το μεγαλύτερο deal διάσωσης στην Ελλάδα, το σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» και από τους υπόλοιπους πιστωτές της Μαρινόπουλος (προμηθευτές, εργαζόμενοι, εκμισθωτές, εταιρείες leasing κ.λπ.) προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσοστό του 60% που απαιτείται για να “ανοίξει” η διαδικασία με βάση το άρθρο 106Θ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περισσότεροι θα δεχθούν το σχέδιο, καθώς σε περίπτωση που δεν προχωρήσει κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν όλες τις απαιτήσεις που έχουν από τη Μαρινόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο, ένα 45% είχε ταχθεί υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ εκτός αυτού, οι μεγάλοι πολυεθνικοί αλλά και ελληνικοί «παίκτες» έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνουν δεκτό το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης από τη Σκλαβενίτης.

Σε κάθε περίπτωση στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η εκδίκαση να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο

Το σχέδιο, όπως έχει γίνει γνωστό, προβλέπει δανειακή σύμβαση δεκαετούς διάρκειας, ύψους 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες θα διατηρούν δικαιώματα όπως από μερίσματα, από τυχόν μετοχοποίηση με option 25% της νέας εταιρείας που θα ιδρύσει η Σκλαβενίτης κ.ά. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά θα διαχειριστεί η Σκλαβενίτης μέσω μιας νέας εταιρείας που θα ιδρύσει προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος και στην οποία θα περάσουν ενεργητικό και υποχρεώσεις της τελευταίας.

Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει τη νέα εταιρεία κατά 100%, ενώ θα δεσμευθεί να καταβάλει και ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο business plan.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα, αν και χρειάστηκε κι αυτοί να καταβάλουν τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.

Εξάλλου, μόνο για την ενδιάμεση χρηματοδότηση το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, καθώς απαιτείται τακτοποίηση οφειλών προς προμηθευτές, αποκατάσταση ομαλής ροής εφοδιασμού των καταστημάτων και ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο Σκλαβενίτης.

Εκτός από τα 15 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης, οι Μαρινόπουλοι (ή και εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς) θα βάλουν 10 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση του Επενδυτή.

Τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνον για αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές «κούρεμα» θα υπάρξει στα ποσά που έχουν λαμβάνειν άνω των 100.000 ευρώ. Το υπόλοιπο μετά το «κούρεμα» θα δίνεται μετρητοίς εφάπαξ.
Σε ό,τι αφορά στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η καταβολή τους θα γίνει σε περισσότερες δόσεις, χωρίς όμως κάποιο «κούρεμα».

Παράλληλα, ο όμιλος Σκλαβενίτη δεσμεύεται να διατηρήσει τους περίπου 11.000 εργαζόμενους στα πόστα τους καθώς και όλο το δίκτυο των καταστημάτων, τα οποία θα μετονομαστούν σε Σκλαβενίτης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα κλείσουν ορισμένα καταστήματα σε περιοχές όπου υπάρχουν πολύ κοντά σούπερ μάρκετ της ίδιας εταιρείας ή που δεν εγείρονται ζητήματα ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.

Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Η ανακοίνωση της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της προχώρησε σήμερα η Μαρινόπουλος. Με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή.

Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας.

Η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.