Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, επιδοτήσεις έως 75% ανά επενδυτικό σχέδιο προσφέρει το καθεστώς «Αγροδιατροφή» του Αναπτυξιακού Νόμου για την ενίσχυση επενδύσεων στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται για το 2022 στα 150 εκ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος επένδυσης ανά επενδυτικό σχέδιο προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του φορέα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής είναι μέχρι τις 30/12/2022.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα ή πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα.

Είδη ενισχύσεων

  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

1. Πρωτογενής γεωργική παραγωγή – Επιδοτούμενες δραστηριότητες

Για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στη πρωτογενή γεωργική παραγωγή, αιτήσεις μπορούν να κάνουν μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα.
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000€).
Στα καθεστώτα ενίσχυσης δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, στους ακόλουθους τομείς και ενδεικτικές δραστηριότητες:

α. Τομέας φυτικής παραγωγής:

Είναι δυνατόν να ενισχυθούν εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη – ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. – υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.).

Στις επιλέξιμες δραστηριότητες περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του φυτού της φαρμακευτικής κάνναβης με το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται να είναι ενιαίο και να αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας (παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και της μεταποίησης για την παραγωγή ελαίου).

Στον τομέα φυτικής παραγωγής υπάγονται επίσης επενδυτικά σχέδια διαλογής και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων των παραπάνω τύπων εκμετάλλευσης, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την καλλιέργεια και παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων που υποβάλλουν τις επενδυτικές προτάσεις.

β. Τομέας ζωικής παραγωγής:

Ενισχύονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως:

α) Βοοτροφικές μονάδες.
β) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες.
γ) Χοιροτροφικές μονάδες.
δ) Μονάδες μονόπλων.
ε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
στ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές).
ζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών.
η) Σηροτροφικές μονάδες.
θ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
ι) Μονάδες εκτροφής κονίκλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής.

ια) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:

  • εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμή λων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
  • εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
  • συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκα μήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων.
  • πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.

Στην παρούσα προκήρυξη δεν παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης για την υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, δεν μπορεί να υπερβεί, τα ακόλουθα ποσοστά:

α. Το 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Ως μικρά νησιά νοούνται όλα τα νησιά εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια.

β. Το 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής.

γ. Το 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

2. Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων – Επιδοτούμενες δραστηριότητες

Μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε δραστηριότητες όπως οι παρακάτω:

Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης για την υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, των επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων καθορίζεται βάσει του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Η εταιρεία VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, αναλαμβάνει να σας καθοδηγήσει στην εκπόνηση της απαιτούμενης τεχνικοοικονομικής μελέτης για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ ή στο τηλέφωνο 210-6835560.

*O Νεκτάριος Παλάσκας είναι προϊστάμενος επενδυτικών προγραμμάτων της VK PREMIUM.