Να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), με στόχο την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο, εγκαταλείποντας τις συζητήσεις με το CVC για πώληση του 80% αυτής καλεί την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ο σύλλογος εργαζομένων στην εταιρία.

Ειδικότερα, ενόσω το deal με τους Αμερικανούς φέρεται να οδεύει προς ολοκλήρωση, ο σύλλογος με ανακοίνωσή του επαναφέρει το ζήτημα της IPO, εκτιμώντας πως θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία εισαγωγής με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στην περίπτωση συμμετοχής τυχόν στρατηγικού επενδυτή, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη στρατηγική σημασία της εταιρίας στην εθνική οικονομία, σε όφελος των μετόχων, των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων και των δικτύων πωλήσεών της. «Στη διαφορετική περίπτωση της εμμονής σε ξεπούλημα στο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC, με χρονικό ορίζοντα επένδυσης τα πέντε με επτά χρόνια, σύμφωνα με το ίδιο, οι ευθύνες της διοίκησης της τράπεζας θα είναι τεράστιες και οι αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους, αλλά και την πολιτεία, μεγάλες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, η συζήτηση μεταξύ ΕΤΕ και CVC για την έκδοση από πλευράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ομολογιακού δανείου μειωμένης διασφάλισης μπορεί να κρύβει από πίσω ένα ολόκληρο story. «Ας υποθέσουμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική, πριν ή κυρίως μετά την πώληση, θα εκδώσει ομόλογο μειωμένης διασφάλισης Tier 2, το οποίο θα αγοράσει η Εθνική Τράπεζα. Το ομόλογο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας. Τα κεφάλαια Tier 2 μπορεί να μετρήσουν μέχρι 50% του SCR. Δηλαδή, εάν πάρεις 500 εκατ. ευρώ δάνειο θα μετρήσει μέχρι το 50% του SCR, δηλαδή 350 εκατ. ευρώ (που είναι σήμερα οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της εταιρίας)* 50%=175 εκατ. ευρώ. Αλλά, όμως, εάν πάρεις λιγότερο από 175 εκατ. ευρώ μετράει στο σύνολό του στα ίδια κεφάλαια.

Φανταστείτε, λοιπόν, εάν έχετε μεγάλη φαντασία, ένα ομόλογο μειωμένης διασφάλισης, π.χ. 100 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας, με συνέπεια να βελτιωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR ratio), ο οποίος είναι σήμερα 120% και την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί μία ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των μετόχων. Δηλαδή, 80 εκατ. ευρώ στην τσέπη του CVC και 20 εκατ. ευρώ στην τσέπη της ΕΤΕ», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Προφανώς, πρέπει να λυθούν κάποια ‘ασήμαντα’ προβλήματα, όπως το τι θα πει η Τράπεζα της Ελλάδος που αποτελεί τον επόπτη της ασφαλιστικής, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, παίρνοντας υπόψη της τη σημερινή σταδιακή προσαρμογή των μεταβατικών μέτρων που χρησιμοποιεί η εταιρία, αλλά μάλλον αυτό είναι εύκολη υπόθεση στις σύγχρονες business…».

Σε μία εβδομάδα τα νεώτερα

Στο μεταξύ, σε μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 18 Δεκέμβρη, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, παραπέμπουν αρμόδιες πηγές για νεώτερα αναφορικά με το μέτωπο της πώλησης του ασφαλιστικού της «βραχίονα».

Όπως επισημαίνουν οι δύο πλευρές βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας, με την τράπεζα να εισπράττει πέριξ των 450 εκατ. ευρώ, δεσμευόμενη, ωστόσο, ότι θα επιστρέψει μέρος του τιμήματος εάν το δίκτυο bancassurance δεν πιάσει τους στόχους. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλός της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε την αποεπένδυση από την Εθνική Ασφαλιστική ως συναλλαγή υψίστης σημασίας, ενώ, όπως έγραψε το newmoney  ο εκπρόσωπός του CVC στην χώρα μας, κ. Άλεξ Φωτακίδης, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του fund για την ασφαλιστική αγορά, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το deal με την εταιρία θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Διαβάστε ακόμη

Αμφίβολο αν θα κατέβει η ΟΝΕΧ στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): «Το 2022 θα αρχίσουμε να προσεγγίζουμε τη βάση που είχαμε το 2019»

Το χαρτάκι της ΕΥΔΑΠ, ο νέος ρυθμιστής του τζόγου και το… στριφτό του Σαββίδη