Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για το α’ τρίμηνο του 2022 χαιρετίζει η Euroxx Χρηματιστηριακή, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει «overweight», διατηρώντας ως τιμή στόχο τα 4,20 ευρώ (σήμερα βρίσκεται στα 3,7 ευρώ).

Συνολικά, η ελληνική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της τάξης των 208 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 120 εκατ. στο δ’ τρίμηνο του 2021), χάρη στα υψηλότερα μη-βασικά έσοδα, τις ισχυρές προμήθειες και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα, κάτι που «εξουδετέρωσε» τη συρρίκνωση των εσόδων από τόκους αλλά και τις ελαφρώς υψηλότερες απομειώσεις.

Την ίδια ώρα, η μείωση των οργανικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο, οδηγώντας τον δείκτη NPE στο 6,7% και τον δείκτη κάλυψης στο 81,4%. Στα «συν» συγκαταλέγεται και η βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης, με τον δείκτη CET1 να αγγίζει το 15,7%

Όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις, το θετικό momentum διατηρήθηκε στο ακέραιο (+0,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο), χάρη κυρίως στις εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις (0,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 1,1 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Euroxx Χρηματιστηριακή, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση της διοίκησης για τη διανομή μερίσματος το 2023, ως απόρροια της φετινής κερδοφορίας.  

«Παρά την ουκρανική κρίση και τις εγχώριες μακροοικονομικές επιπτώσεις, η πιστωτική επέκταση θα υποστηριχθεί από τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, τις λιγότερες εταιρικές εκδόσεις και φυσικά, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Αυτή η εικόνα οδηγεί τη διοίκηση στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από την υλοποίηση του τρέχοντος επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει πιστωτική επέκταση 1,5 έως 2 δισ. ευρώ (με 5 δισ. νέες εκταμιεύσεις.

Ειδική αναφορά γίνεται και στη δρομολογούμενη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (πιθανώς θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο), με την Euroxx να υπολογίζει το όφελος της Εθνικής Τράπεζας σε 80 εκατ. ευρώ από την πρώτη αύξηση 50 μονάδων βάσης, καθώς και ακόμη 120 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προαναγγείλει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης (25 + 25) έως τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Η γκάφα του ΥΠΕΞ, το τεράστιο μπέρδεμα με τα πλοία (κι η Αρχή Ξεπλύματος που τους… τα έλεγε από την αρχή),  οι τρεις μπράβοι στην εισηγμένη, η Grivalia και τα 13 δένδρα

Οι Αραβες έρχονται για νέα deals στην Ελλάδα 

Χρηματιστήριο: Ήρθε η ώρα των 900 μονάδων – «Όλα τα λεφτά» στην Εθνική Τράπεζα