Ήταν 1998 όταν στην αγορά πρωτοκυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι η Exxon έχει προτείνει στον πετρελαϊκό γίγαντα Mobil συγχώνευση. Οι πληροφορίες δεν θα αργούσαν να επιβεβαιωθούν και από το deal των 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα γεννιόταν η ExxonMobil. Σήμερα, η αγορά βρίσκεται σε ένα παρόμοιο έργο θεατής. Η Exxon απέκτησε την Pioneer, σε ένα megadeal -το μεγαλύτερο της χρονιάς- ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα μετασχηματίσει την πετρελαιαγορά σε όλο τον κόσμο.

Από τον νέο “γάμο” θα προκύψει ένα πετρελαϊκός υπεργίγαντας. Η Exxon πέρυσι είχε κέρδη 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αύξησε τη ρευστότητά της κατά 29,5 δισεκατομμύρια, ενώ η Pioneer επένδυσε, το ίδιο έτος, περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την απόκτησή της, η Exxon αποκτά παρουσία σε μια περιοχή που αποτελεί διακαή πόθο για αυτή: Την τεράστια και μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη ενεργειακά λεκάνη Permian στο δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό. Με την προσθήκη της Pioneer, η Exxon η οποία είναι ο μεγαλύτερος Αμερικανός πετρελαιοπαραγωγός με μέσο όρο παραγωγής 3,8 εκατ. βαρέλια τη μέρα παγκοσμίως και χρηματιστηριακή αξία 436 δισ. δολαρίων, θα αποκτήσει δύο «άσους»

Ο πρώτος είναι ότι θα μπορέσει να εκτοξεύσει άμεσα -χρησιμοποιώντας τις τεράστιες εκτάσεις τις οποίες εκμεταλλεύεται ήδη η Pioneer στη λεκάνη Permian– την παραγωγή της σε αμερικανικό έδαφος, προσθέτοντας 1,5 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα. Για να αντιληφθεί κανείς το boost που θα δώσει στην παραγωγή, αρκεί να σημειωθεί ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από την παραγωγή αρκετών μελών του OPEC! Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι αυτό για την Exxon.

Όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, με αυτή την εξαγορά- μαμούθ, η Exxon θα καταφέρει να περιορίσει κατά πολύ τα έξοδά της και να “θωρακίσει” τις οικονομικές της επιδόσεις από τα “σκαμπανεβάσματα” της τιμής του πετρελαίου. Αυτό γιατί, όπως εξηγούν αναλυτές, θα «σταματήσει να κάνει τρύπες στο έδαφος και απλά θα αντλεί πετρέλαιο». Τι σημαίνει αυτό;

Η Exxon θα έχει μικρότερη ανάγκη να ρισκάρει ποσά στην έρευνα για νέα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων- διαδικασίες οι οποίες κοστίζουν πολύ ακριβά καθώς εμπεριέχουν χρήση υψηλής τεχνολογίας και τον κίνδυνο το κοίτασμα να μην είναι εκμεταλλεύσιμο (για παράδειγμα, συχνά το κόστος εξόρυξης του πετρελαίου από ένα βαθύ, ή “δύσκολο” κοίτασμα ξεπερνά το κόστος πώλησης του “μαύρου χρυσού”). Αντί των ποσών στην έρευνα για νέα κοιτάσματα, θα μπορεί να επενδύει σημαντικά μικρότερα ποσά στη συντήρηση των υπάρχοντων κοιτασμάτων που εκμεταλλεύεται η Pioneer ή να εκμεταλλεύεται νέα στην περιοχή που διαθέτει η με έδρα το Ντάλας πετρελαϊκή στη λεκάνη του Permian. Έτσι, σε εποχές που θα συμβαίνει το αντίθετο από αυτό που εκτόξευσε τα κέρδη της πέρυσι (οι υψηλές τιμές του πετρελαίου), γεγονός που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος την κατήγγειλε ότι δεν στήριξε τον μέσο Αμερικανό πολίτη και την οικονομία αλλά έσπευσε να αδράξει τα υπερκέρδη, θα μπορεί να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της.

Αυτά, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ικανά να μετατρέψουν την εταιρεία που αποτελεί τον μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό των ΗΠΑ σε… ακόμα μεγαλύτερο και να της δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στη διεθνή ενεργειακή “σκακιέρα”. Άλλωστε, η Exxon, μετά το “πατατράκ των 22 δισ. δολαρίων που ήταν οι ζημιές του 2020 και η ήττα από την επενδυτική εταιρεία Engine No1 που κατηγόρησε τη διοίκηση για έλλειψη διορατικής και μακροπρόθεσμης στρατηγικής, επιχειρεί να δείξει ποιος είναι το “αφεντικό” σε μια αγορά στην οποία επικρατούν οργιώδεις διαδικασίες.

Η Exxon είχε να “δώσει” τόσο μεγάλο νέο από την εξαγορά της XTO Energy, το 2010, για 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πιο πρόσφατη εξαγορά ήταν η, έναντι 4,9 δισ. δολαρίων εξαγορά της μικρής αμερικανικής εταιρείας πετρελαιαγωγών και αποθηκών υδρογονανθράκων Denbury- καθώς αυτό θα ευνοήσει τα αναπτυξιακά της σχέδια αλλά και θα αποτελέσει τίνι τρόπω απάντηση στις επεκτατικές κινήσεις ανταγωνιστών της. Όπως της Occidental Petroleum που εξαγόρασε, για 38 δισεκατομμύρια την Anadarko Petroleum.

Το deal της εξαγοράς της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής του Τέξας αποτελεί επίσης μια ακόμα καλή ευκαιρία για την Exxon να διασταυρώσει ξανά τα ξίφη της με την αμερικανική κυβέρνηση -η οποία και θα πρέπει να εγκρίνει το deal κρίνοντας εάν υπάρχει μονοπώλιο- αλλά και μια ευκαιρία ακόμα για τον CEO της, Ντάρεν Γουντς, να καταδείξει ότι δεν τον αγγίζουν οι “γκρίνιες” ότι συνεχίζει να επενδύει στα ορυκτά καύσιμα και αδιαφορεί για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας…

Διαβάστε ακόμη

Ντιμπέιτ για την Αθήνα: Τι είπαν Μπακογιάννης – Δούκας για κάμερες στους δρόμους, Μετρό στα Εξάρχεια και Μεγάλο Περίπατο

Μητρώο POS: Ελέγχονται πάνω από 1,5 εκατ. καταχωρήσεις επιχειρήσεων

Το No1 ταξίδι με τρένο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Traveler – To αριστούργημα Seven Stars στην Ιαπωνία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ