Ο κύβος ερρίφθη. Το μόνο που μένει πλέον είναι να ριχτεί και το γεωτρύπανο. Στον βυθό του Αιγαίου, κοντά στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (το Φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.269 μέτρα), η κοινοπραξία ExxonMobilHellenIQ Energy θα δοκιμάσει να φέρει στο φως της ημέρας φυσικό αέριο από τα δύο κοιτάσματα που βρέθηκαν στα ισάριθμα οικόπεδα ερευνών.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας των μεγάλων νέων για την υπόθεση «Eλληνικοί υδρογονάνθρακες». Μέσα στον μήνα (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η ημερομηνία), αντιπροσωπία υψηλόβαθμων στελεχών της Exxon θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα «ενθαρρυντικά στοιχεία» σχετικά με τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Και ποια είναι τα ενθαρρυντικά στοιχεία; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι έρευνες 2D και 3D κατέδειξαν ότι υπάρχουν εκεί τουλάχιστον δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου μεγέθους τέτοιου που οι Αμερικανοί της Exxon (οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στην εκμετάλλευση των νοικιασμένων οικοπέδων) θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι στο παιχνίδι ετοιμάζεται να μπει και δεύτερος αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, η Chevron, και πως είναι ζήτημα λίγου χρόνου να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Με δεδομένο ότι από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, τα οποία (βάσει των ευρημάτων) είναι και τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανότατα τα τελευταία στα οποία θα γίνει γεώτρηση (καθώς η Ε.Ε. τρέχει την ενεργειακή μετάβαση με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050), το μπαλάκι είναι στην πλευρά της κυβέρνησης. Καθώς το ζήτημα αφορά την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις αναμένονται από αυτόν που τις λαμβάνει, δηλαδή τον πρωθυπουργό, ο οποίος και εντός του Μαρτίου αναμένεται να λάβει και απαντήσει το αίτημα της ExxonMobil για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Μέσα στον Μάρτιο, λοιπόν, θα υπάρχουν απτές εξελίξεις για τα κοιτάσματα. Το πλοίο «Sanco Swift», που μίσθωσε η ExxonMobil, έριξε καλώδια ερευνώντας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε μια περιοχή έκτασης περίπου 6.500 από τα συνολικά 30.000 χιλιόμετρα που είναι το block νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης και από τη σχετική ανάλυση προέκυψαν ισχυρά στοιχεία για δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου: ένα γιγαντιαίο της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών και ένα μικρότερο, 3,5 τρισεκατομμυρίων ποδιών. Στην πράξη, λοιπόν, μιλάμε για κοίτασμα το οποίο είναι μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο της Μεσογείου, το κοίτασμα «Ζορ» στην Αίγυπτο, αλλά και από τα ισραηλινά «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», που έχουν μέγεθος 29 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr