Επιχειρήσεις

Ξεκίνησε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη

  • newsroom


Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές σε ένα ισχυρό και πολλά υποσχόμενα κλάδο

Ένα ακόμα βήμα με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα γίνεται με την έναρξη της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο της φαρμακευτικής κάνναβης.

Με πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ενισχύεται με νέες προβλέψεις σχετικά με την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%.

Το κείμενο της διαβούλευσης που ξεκίνησε εχθές στη Βουλή κατοχυρώνει την ασφαλή και ομαλή παραγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, και απομακρύνει πιθανά προσκόμματα και δυσκολίες, με στόχο να διευκολύνει την εξαγωγή αυτών των προϊόντων, ενισχύοντας σημαντικά την εγχώρια οικονομία.

Σε ότι αφορά την εξαγωγική διαδικασία συγκεκριμένα, τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα μπορούν πλέον να διατίθενται στη χώρα εισαγωγής με βάση απόφαση της αρμόδιας αρχής σε κάθε κράτος, χωρίς να είναι απαραίτητη η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την διάθεση προϊόντων σε μορφή ξηρού ανθού, το νομοσχέδιο ορίζει ότι θα επιτρέπεται πλέον και η παραγωγή τελικών προϊόντων σε συσκευασία έως τριάντα (30) γραμμάρια, κάτι που ενισχύει την εξαγωγή τους για αποκλειστική χρήση για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, ανεξάρτητα από το πως θα χρησιμοποιηθούν στην χώρα εξαγωγής τους (ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη).

Στο ίδιο πλαίσιο, κατοχυρώνεται επίσης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών.

Η διαβούλευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου, ενισχύει την εγχώρια ανάπτυξη και την εξαγωγική δραστηριότητα των εταιρειών σε άλλες χώρες, οι οποίες θα μπορούν πλέον να διαθέτουν προϊόντα ξηρού ανθού και έτοιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, θέτοντας ουσιαστικά, γερές βάσεις για την ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανίας, σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια αγορά που μέχρι το 2024 εκτιμάτε ότι θα φτάσει τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, στην Ελλάδα έχουν μέχρι σήμερα δοθεί πάνω από 60 άδειες φαρμακευτικής κάνναβης. Αυτή τη στιγμή, στο τελικό στάδιο ανάπτυξης είναι η μονάδα παραγωγής της ΤΙΚUN στα Εξαμίλια Κορίνθου, σε μια έκταση 56.000 τ.μ.. Η εταιρεία προχωρά με ταχείς ρυθμούς σε επένδυση που σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει, θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

«Στερεύει» η πηγή χρηματοδότησης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Τιτλοποιήσεις €31,3 δισ. «σήκωσε» ο «Ηρακλής» – Την Παρασκευή το επίσημο αίτημα για την 18μηνη παράταση

Το σχέδιο Μαξίμου για την Τράπεζα Πειραιώς, ο «διασώστης» και ο «γάιδαρος» του Ιωάννου!

Απόρρητο Απόρρητο