Σε συμφωνία με ένα μέρος του ημερήσιου Τύπου στη Γαλλία για την καταβολή αμοιβής για συγγενικά δικαιώματα προχώρησε το Facebook, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε σήμερα το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε υπογράψει συμφωνίες του ίδιου τύπου με τις εφημερίδες Le Monde και Le Figaro.

Η συμφωνία υπογράφηκε με τη Συμμαχία για τον Τύπο Γενικής Ενημέρωσης (APIG), η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως τις εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες.

Προβλέπει δε «ότι το Facebook αποκτά και πληρώνει άδειες για συγγενικά δικαιώματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Εξάλλου, θα δώσει τη δυνατότητα στους εκδότες της Συμμαχίας που το επιθυμούν, να συμμετάσχουν στο Facebook News», μια νέα υπηρεσία αφιερωμένη στην ενημέρωση, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2022, διευκρίνισε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι όροι, στους οποίους καταλήξαμε, θα επιτρέψουν στο Facebook να εφαρμόσει την κατευθυντήρια οδηγία και τον γαλλικό νόμο, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τους εκδότες της Συμμαχίας, ιδιαίτερα για τους πιο μικρούς εξ αυτών», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πιέρ Λουέτ, πρόεδρος της APIG και του Ομίλου Les Echos – Le Parisien, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Το ποσό που θα καταβάλλεται στον Τύπο δεν έχει αποκαλυφθεί, ούτε η μέθοδος υπολογισμού του.

Τα συγγενικά δικαιώματα προβλέπονται ρητά από μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2019 και μεταφέρθηκε αμέσως στο γαλλικό Δίκαιο και ανοίγουν τον δρόμο για να αμείβονται οι δημιουργοί περιεχομένων Τύπου για αποσπάσματα άρθρων, φωτογραφίες και βίντεο που εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων των μεγάλων πλατφορμών του Ίντερνετ.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μυαλό» της Αγγελικής Φράγκου – Οι επόμενες κινήσεις μετά τη δημιουργία της μεγαλύτερης εισηγμένης ναυτιλιακής

Ανατιμήσεις 10% – 30% σε προϊόντα λόγω αύξησης της τιμής ρεύματος

Βρετανία: Πώς θα κάνει ανακύκλωση σε πολύτιμα μέταλλα από παλιές συσκευές