search icon

Επιχειρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση ομολογιακού €500 εκατ.

Παραμένει στον σχεδιασμό για να υλοποιήσει την έκδοση μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κρίση

Σε προσωρινό «πάγωμα», μέχρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες μπαίνει η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η νέα έκδοση είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί εντός Απριλίου με σκοπό να χρηματοδοτήσει τμήμα του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημιολογικής κρίσης και των ισχυρών αναταράξεων που σκορπά στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία έχει αποφασίσει να αναστείλει το σχεδιασμό μέχρι να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά.

Τουλάχιστον αυτό μεταφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες στην διεθνή επενδυτική κοινότητα στελέχη του ομίλου, τα οποία διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ξένους θεσμικούς επενδυτές.

«Η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επενδυτικό πρόγραμμα», διαμήνυσε πρόσφατα με επιστολή προς τους εργαζόμενους, ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης. Όπως σημείωσε, μόλις η κρίση της δημόσιας υγείας ξεπεραστεί, θα κληθούμε όλοι μας, πολιτεία, επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι, να υπερβάλουμε εαυτούς ώστε με έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόμα μεγαλύτερη από ότι συνήθως, να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις.

Ο κ. Περιστέρης απέδειξε και πρόσφατα ότι στηρίζει την εταιρεία ανεβάζοντας την συμμετοχή του στο 16%, μέσω εξαγοράς τμήματος των μετοχών που πούλησε η York Capital. Αντίστοιχα την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία και τις προοπτικές της, ανανέωσε και ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, ανεβάζοντας την συμμετοχή του στο 30,2%.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ, από τα οποία 1,5 δισ. προορίζεται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT), ισχύος 660 MW, στην Κομοτηνή.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις συνδέονται με τις υποδομές. Στον τομέα αυτό προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει ουσιαστική εκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Η ΤΕΡΝΑ συμμετέχει, μαζί με την ινδική GMR Airports και το ελληνικό δημόσιο, στην εταιρεία διαχείρισης του νέου αεροδρομίου. Επιπλέον, αναμένεται και η ολοκλήρωση των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του βόρειου τμήματος του οδικού άξονα Ε65 (Αξονας Κεντρικής Ελλάδας). Αυτή την περίοδο κατασκευάζεται το νότιο τμήμα, ενώ έχει παραδοθεί και λειτουργεί το κεντρικό κομμάτι του οδικού δικτύου.

Στην κοινοπραξία υπό την αμερικανική Mohegan, συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, σχήμα, το οποίο έχει περάσει στο επόμενο στάδιο. Η Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που προωθεί το διαγωνισμό, αναμένει τις επόμενες κινήσεις (τυχόν προσφυγές) της αμερικανικής Hard Rock που αποκλείστηκε κατά το πρώτο στάδιο.

Exit mobile version