search icon

Επιχειρήσεις

Γιάννης Καντώρος: Η Interamerican αλλάζει μοντέλο λειτουργίας και αναζητά ευκαιρίες εξαγοράς

Αύξηση της κερδοφορίας της είχε το 2020 παρά την μεγάλη πρόκληση της πανδημίας

Την έναρξη μίας νέας εποχής για την Interamerican έπειτα από μία μεγάλη αναδιάρθρωση του τρόπου και δομής λειτουργίας της κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Γιάννης Καντώρος. Ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείας, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση χθες, παρουσίασε παράλληλα τις οικονομικές επιδόσεις του 2020 και δήλωσε την ετοιμότητα αλλά και την πρόθεση της Interamerican να συμμετάσχει στο νέο γύρο συγκέντρωσης στην ασφαλιστική αγορά ανοίγοντας παράθυρο για εξαγορές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διοίκηση της Interamerican άφηνε αιχμές για το ντιλ CVC – Εθνικής Ασφαλιστικής λέγοντας ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στον χώρο των καλύψεων υγείας λόγω της ούτως ή άλλως ολιγοπωλιακής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο των κλινικών.

«Θέλουμε να συμμετέχουμε στη δημιουργία της νέας αγοράς. Έχουμε καλή θέση, την οποία θέλουμε να την ενισχύσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καντώρος ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η Interamerican στο νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχει ξεκινήσει στον κλάδο. Βέβαια έσπευσε να διευκρινίσει πως η εταιρεία ενδιαφέρεται για ευκαιρίες που μπορούν να ‘κουμπώσουν’ στην Interamerican και όχι άκριτα για ο,τι μπορεί να τεθεί προς πώληση.

«Πάμε σταδιακά σε μεγαλύτερες εταιρείες διότι το επιβάλουν οι πόροι που χρειάζεται να έχεις για να είσαι σε θέση να κάνεις πράγματα. Οι μικροί όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά δεν βοηθά και το μέγεθος τους ώστε να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις που έχουν. Οπότε η τάση συγκέντρωσης είναι κυρίαρχη και φυσικά την παρακολουθούμε στενά», σημείωσε ο κ. Καντώρος.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι «βολές» της εταιρείας έναντι της πρόσφατης συμφωνίας CVC – Εθνικής Ασφαλιστικής με τον Γενικό Διευθυντή Ζωής & Υγείας της εταιρείας κ. Γιώργο Βελιώτη να εκφράζει την ανησυχία ότι το δρομολογούμενο deal θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στον χώρο των καλύψεων υγείας

«Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα δεν έχει την ανάπτυξη που πρέπει διότι επικρατεί ένα ολιγοπώλιο στις ιδιωτικές κλινικές που κρατάει ψηλά τις τιμές φρενάροντας έτσι τη δημιουργία προσιτών προγραμμάτων υγείας. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πέντε φορές πιο ακριβή πχ για την ίδια επέμβαση που θα έκανε κανείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό που μας ανησυχεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι παράλληλα με τη συγκέντρωση στην αγορά των κλινικών, που σκληραίνει ακόμα περισσότερο το ολιγοπώλιο και αυξάνει τις τιμές, υπάρχει και η συγκέντρωση στην ασφαλιστική αγορά. Και αυτά τα δύο συνδυασμένα οδηγούν σε πιο σφικτό ολιγοπώλιο αλλά και σε δεσπόζουσα θέση αγοράς. Και αυτό λειτουργεί αθροιστικά στο επίπεδο της ιδιωτικής υγείας», υπογράμμισε ο κ. Βελιώτης.

Η διοίκηση της Interamerican κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση

Το νέο μοντέλο λειτουργίας

Στη χθεσινή παρουσίαση πάντως την τιμητική τους είχαν το νέο μοντέλο λειτουργίας της Interamerican αλλά και τα ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη που παρουσίασε εν μέσω της πανδημίας.

Με το νέο μοντέλο λειτουργίας ανοίγει πλέον ένα νέο Κεφάλαιο με άξονα τη  βιώσιμη ανάπτυξη που έχει ως βάση το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και την Τεχνολογία, όπως υπογραμμίστηκε.

Πλέον η Interamerican σταματά την κάθετη οργάνωση «ιεραρχίας στρατού» όπως διαμορφώθηκε στο παγκόσμιο επιχειρείν και πάει σε ένα «υβριδικό», ευέλικτο ή agile, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Καντώρος.

Ένα μοντέλο που θα λειτουργεί οριζόντια και όχι κάθετα, στηριζόμενο σε μικρές ομάδες των 10 ατόμων το πολύ, από στελέχη ίσως και διαφορετικών διευθύνσεων, οι οποίες πλέον ‘αναμιγνύονται’ και παύουν να λειτουργούν ως «σιλό» χωρίς ουσιαστική επαφή η μία με την άλλη. Οι μικρές αυτές ομάδες θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένα έργα αναζητώντας οι ίδιες τις λύσεις έχοντα απαλλαγεί από γραφειοκρατικές διαδικασίες, εγκρίσεις και παλαιούς παραδοσιακούς κανόνες δομών σε έναν οργανισμό. Τις κατευθύνσεις θα τις δίνει η «φυλή» (tribe), την οποία θα δημιουργούν πολλές ομάδες μαζί. Όπως εξήγησε ο κ. Καντώρος μέσα στη φυλή θα υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των ομάδων, θα γνωρίζονται και θα τους ενώνει ο ίδιος σκοπός. «Πρέπει να έχουν κοινό στόχο και βάση τους είναι η εμπιστοσύνη ώστε συλλογικά να πετύχουν αυτό που έχουν να πετύχουν».

Οι μικρές, αυτόνομες, ομάδες, που θα εργάζονται ως επί το πλείστον εξ αποστάσεως χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας που δοκιμάστηκε εν μέσω της πανδημίας. Στο γραφείο θα πηγαίνουν μόνο για κάποιες συναντήσεις τους και όχι για τον κύριο όγκο της δουλειάς τους.

Σε αυτό το μοντέλο, όπως εξήγησε ο κ. Καντώρος αλλάζει και ο ρόλος της διοίκησης. «Στην ψηφιακή εποχή αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή ξέρουν περισσότερα. Όσο πιο πολύ απομακρύνεσαι απ’ αυτή την πηγή τόσο πιο θολά γίνονται τα πράγματα. Οπότε καλύτερα να δώσεις την ευθύνη των αποφάσεων στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί», σημείωσε ο κ. Καντώρος σημειώνοντας πως ο ρόλος πλέον των επιτελών θα είναι η διευκόλυνση των συναδέλφων να επιτύχουν τους στόχους, η εξεύρεση πόρων και η χάραξη κατεύθυνσης. «Ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου θα είναι περισσότερο ενός προπονητή και όχι του ανθρώπου που κατέχει την απόλυτη αλήθεια σε έναν οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Το νέο μοντέλο είναι πιο δημοκρατικό. Εάν δουλέψουν πολλά μυαλά μαζί με ανοικτούς ορίζοντες τότε θα δώσουν λύση σε πολύπλοκα προβλήματα. Παλιά περιμέναμε το 80% των αποφάσεων να δίδεται κεντρικά. Τώρα αυτό αλλάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας επίσης πως «στη νέα λογική ενθαρρύνουμε και την αποτυχία με την έννοια ότι με πολλές δοκιμές και γρήγορες προσαρμογές θα βρεθεί η λύση για τον επόμενο δρόμο. Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα άμεσα και όχι μπαίνουν κάτω απ’ το χαλί και αργότερα να κοστίζουν περισσότερο».

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται, όπως τόνισε ο κ. Καντώρος αφενός μεγάλη ευελιξία και άμεση προσαρμογή σε οποιαδήποτε συνθήκη και αφετέρου η ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών θα είναι άμεση. «Και αυτό αποτελεί και κεντρική επιδίωξη μας. Ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες και ευχαριστημένοι πελάτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αύξηση κερδοφορίας

Το νέο μοντέλο, ως ένα βαθμό δοκιμάστηκε ήδη την πρώτη χρονιά της πανδημίας, κυρίως λόγω ανάγκης αν και όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican είχε αρχίσει να σχεδιάζεται δύο χρόνια πριν. Επομένως συνέβαλε ως ένα βαθμό και στις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις που είχε η εταιρεία παρά την πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Καντώρο η Interamerican είχε το 2020 επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων 28 εκατ. ευρώ, από 18,8 εκατ. ευρώ το 2019, κυρίως μέσα απ’ το τεχνικό αποτέλεσμα και όχι απ’ τις επενδύσεις.

Η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε στα 372 εκατ. ευρώ, από 366,3 εκατ. ευρώ το 2019. Στις Γενικές Ασφαλίσεις η παραγωγή αυξήθηκε στα 215,7 εκατ. ευρώ (από 205,2 εκατ.), στην Υγεία στα 110,2 εκατ. ευρώ (από 109,5) και στον κλάδο Ζωής στα 46,1 εκατ. ευρώ (από 51,6 εκατ.)

Η Interamerican σε σχέση με την Ασφαλιστική Αγορά, παρουσίασε κατά το 2020 υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των μεικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων (+1,4% έναντι -2,4% στις πρωτασφαλίσεις).

Ως εκ τούτου ενισχύθηκαν και τα μερίδια της στην αγορά. Συγκεκριμένα το μερίδιο της με βάση το σύνολο της παραγωγής αυξήθηκε στο 8,6% της ασφαλιστικής αγοράς (+0,3%). Στις ασφαλίσεις ζημιών και Υγεία, που είναι και η κύρια εστίαση της εταιρείας το μερίδιο της αυξήθηκε στο 12,8% (+0,6%) πέρυσι ενώ στις ασφαλίσεις ζωής μειώθηκε στο 4,4% (-0,2%).

Οι δείκτες φερεγγυότητας της Interamerican παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα ο δείκτης φερεγγυότητας στον κλάδο ζωής ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 στο 133%, στον κλάδο βοηθείας 170% και στον κλάδο ζημιών 249%.

Παράλληλα, για την ίδια χρονική περίοδο, υπήρξαν άμεσες αποζημιώσεις και πληρωμές 227,3 εκατ. ευρώ σε 392.310 περιπτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

H σφαγή στα κανάλια, η στροφή της ΔΕΗ και το παιχνίδι για τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας 

Κουρέματα μισθωμάτων: Δεν πληρώνουν ενοίκιο Μαΐου μέχρι να βγουν οι ΚΑΔ

Επίδομα παιδιού 2021: Ποιοι θα δουν αύξηση – Ποιες είναι οι αλλαγές

Exit mobile version