Τα σχέδιά της να κλείσει καταστήματα που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% του δικτύου της και να κάνει έως και 588 απολύσεις εργαζόμενων στην Ισπανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η H&M, σύμφωνα με τα τοπικά συνδικάτα.

Όπως ανέφεραν τα συνδικάτα CCOO και UGT σε κοινή ανακοίνωση, η εταιρεία θα κάνει τις απολύσεις για απροσδιόριστους οργανωτικούς, παραγωγικούς και οικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της, η H&M διαθέτει στην Ισπανία 91 καταστήματα, στα οποία απασχολεί σχεδόν 4.000 άτομα. Σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Reuters επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να κλείσει 28 καταστήματα.

Η σουηδική εταιρεία ρούχων δήλωσε ότι αξιολογεί «με συνέπεια» το χαρτοφυλάκιο των καταστημάτων της, καθώς προτεραιότητά της είναι να διαθέτει καταστήματα στις σωστές τοποθεσίες, αλλά και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

«Αυτό περιλαμβάνει […] τη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας στα υπάρχοντα καταστήματά μας, την ενεργή αναζήτηση νέων ευκαιριών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων, όταν είναι απαραίτητο», ανέφερε η H&M, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στην ίδια κίνηση προχώρησαν και άλλες μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει μικρά καταστήματα, ενώ επέκτειναν τα καταστήματα – ναυαρχίδες με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως κέντρα εφοδιασμού για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τον Νοέμβριο 2022 η H&M ανακοίνωσε 1.500 απολύσεις στο παγκόσμιο δίκτυό της για τον περιορισμό του κόστους, ενώ στην Ισπανία είχε ήδη μειώσει το προσωπικό της το 2021, κατά 400 άτομα. Παράλληλα, πηγές από τα συνδικάτα ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει στη χώρα και προβλήματα με απουσίες εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για υπερβολικό φόρτο εργασίας.

«Πιστεύουμε ότι το μέτρο είναι υπερβολικά επιθετικό και ότι είναι δυνατόν να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνεπάγονται απολύσεις», δήλωσαν τα συνδικάτα, οι διαπραγματεύσεις με τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Η H&M είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο μετά την ισπανική Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara και μεγάλη ανταγωνίστριά της. Αποτελεί σταθερό σημείο στα εμπορικά κέντρα και τους κεντρικούς δρόμους ανά τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με το Reuters πέρυσι προχώρησε σε σημαντικές αυξήσεις μισθών, έπειτα από διαμαρτυρίες και απεργία των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη 

Okeanis Eco Tankers: Ο Γιάννης Αλαφούζος χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης στο NYSE (vid)

Salesforce: Συνεχίζει τις απολύσεις που ξεκίνησε έναν χρόνο πριν – Περικοπές 700 θέσεων

Βρετανία: Παραίτηση του επικεφαλής της Telegraph – Νέα έρευνα για την πιθανή εξαγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ