Καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, ενσωματώνει το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου «Ηρακλής- Holcim», του οποίου ο φάκελος έχει υποβληθεί προς δημόσια διαβούλευση στο Enterprise Greece.

Το έργο αφορά την εισαγωγή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακαCCS») στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Μηλακίου και το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε 284,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει τουλάχιστον 20 νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ). «Η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των νέων υποδομών, καθώς και η ενισχυμένη δραστηριότητα της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας του εργοστασίου και των νέων υποδομών θα υποστηρίξουν 1.190 θέσεις εργασίας συνολικά κατά το 2026 (55 θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής, 771 στους σχετικούς κλάδους και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και 364 μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και παρόχων κεφαλαίου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας «Ηρακλής- Ηolcim» κατατέθηκε στην εταιρεία Enterprise Greece τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο φορέας της επένδυσης αιτείται την ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «εμβληματική επένδυση εξαιρετικής σημασίας», με δεδομένα τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής με βάση το ν.4864/ 2021, της ταχείας αδειοδότησης και των κινήτρων ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων.

Ειδικότερα, το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά την εισαγωγή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα («CCS») στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Μηλακίου στην Εύβοια, ενσωματώνοντας καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Οι νέες υποδομές θα ενσωματώσουν καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν και από άλλους βιομηχανικούς κλάδους, όπως το «Partial Oxyfuel» οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών και ελληνικών στόχων για καθαρή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη:

Clinique La Prairie: Το μυστικό της μακροζωίας φωλιάζει στην ομορφότερη πόλη της Ευρώπης

Πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ έως το καλοκαίρι – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι δικαιούχοι

ΕΡΓΑΣ: Από τις εποχές «δόξας» του Μπατατούδη, στο «άσφαιρο» σφυρί για το ακίνητο στη Λ. Αθηνών (pics)