Τ ο 2021 μπορεί να αποτέλεσε το έτος αναθέρμανσης των μεγάλων deals στην ελληνική αγορά έπειτα από 13 χρόνια «φαγούρας», φτάνοντας τα 7 δισ. ευρώ, απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, και το 2022 έχει τις προϋποθέσεις να διατηρήσει αυτή τη μεγάλη τάση.

Οι παράγοντες που ευνοούν αυτή την τάση εξάλλου παραμένουν πολλοί. Πρώτα απ’ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πλέον βρίσκονται στο τραπέζι, όπως τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, διευκολύνουν στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων σε πολλούς τομείς. Επίσης, υπάρχουν ήδη πολλές συμφωνίες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υπογραφή και έπειτα υπάρχει ισχυρή δραστηριοποίηση ισχυρών θεσμικών κεφαλαίων τόσο εγχώριων όσο και διεθνών που βλέπουν στην Ελλάδα σημαντικές προοπτικές.

Ισως είναι σημαδιακό μάλιστα και το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, στην ανατολή του νέου έτους, ήρθε και η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης εξαγοράς πολλών ετών, της Chipita από τη Mondelez International, ύψους 1,64 δισ. ευρώ! Μια συμφωνία που, μαζί με τις κινήσεις που κάνει και η Vivartia μετά την ιδιοκτησιακή αλλαγή, φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον χώρο των τροφίμων, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα πρωτοστατήσει και φέτος στο κομμάτι των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ενας κλάδος που μπορεί να καλύπτει σχεδόν το 30% του συνόλου της ελληνικής μεταποίησης και να αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης απασχολώντας πάνω από το 36% του συνόλου των απασχολουμένων, όμως εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένος, αφού το 88% των εγγεγραμμένων 13.355 επιχειρήσεων είναι πολύ μικρό, απασχολώντας έως 9 άτομα, ενώ μόλις 61 είναι αυτές που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους. Και στη νέα εποχή, όπου πλέον η εξωστρέφεια είναι το βασικό ζητούμενο, τα μεγαλύτερα σχήματα με μεγαλύτερη κεφαλαιακή «δύναμη πυρός» φαντάζουν προαπαιτούμενο!

Ηδη 10 πρόσωπα του ελληνικού επιχειρείν και των επενδύσεων είναι έτοιμα να διαμορφώσουν το νέο τοπίο.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Με γεμάτο ταμείο προετοιμάζεται ήδη για το επόμενο βήμα

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ήταν το πρόσωπο του 2021 «κλειδώνοντας» το μεγάλο deal της Chipita. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, θα παραμείνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και φέτος. Και τούτο διότι η «δύναμη πυρός» των περίπου 180 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι του απέφερε η πώληση της Chipita, είναι εξαιρετικά σημαντική για να ξεδιπλώσει ένα ευρύτερο σχέδιο επενδυτικών κινήσεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως από τα νέα γραφεία του στη Γέφυρα Καλυφτάκη, κοντά στα γραφεία της Aegean Airlines, ασχολείται ήδη με την περίπτωση 5-6 εταιρειών του κλάδου τροφίμων ετοιμάζοντας κινήσεις στην κατεύθυνση των στρατηγικών επενδύσεων, με δεδομένο ότι ο ίδιος, όπως έχει αποδείξει με τη μέχρι τώρα πορεία, πιστεύει ακράδαντα στις συνεργασίες.

Ενδεικτικό πάντως της όρεξης που έχει ο κ. Θεοδωρόπουλος να ανοίξει το νέο κεφάλαιο της πετυχημένης επιχειρηματικής του πορείας ήταν το γεγονός ότι μόλις λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση πώλησης της Chipita, εισήλθε μετοχικά στη ΜΕΒΓΑΛ λαμβάνοντας το 21,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειωτέον ότι προ ημερών ο ίδιος εξαγόρασε το μερίδιο της οικογένειας Ολαγιάν στην Chipita Foods και πλέον ελέγχει το 92%. Σημειώνεται ότι η τελευταία προέκυψε από τη διάσπαση της παλιάς Chipita (σημ.: η Chipita Global πέρασε στην ιδιοκτησία της Mondelez) απορροφώντας μόνο τη δραστηριότητα της εταιρείας σνακ στην Ινδία, αλλά και τη συμμετοχή ύψους 95% στη Νίκας Α.Ε.

Αλεξ Φωτακίδης
Ερχονται μικρότερες αλλά ουσιώδεις κινήσεις

O κ. Αλεξ Φωτακίδης έχει γίνει το πρόσωπο των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά, καθώς με το μεγάλο κύμα εξαγορών των τελευταίων ετών έχει μετατρέψει την αμερικανική εταιρεία private equity που εκπροσωπεί, τη CVC Capital Partners, σε έναν από τους μεγαλύτερους, αν όχι τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα μας. Η εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων, της Vivartia, που ολοκληρώθηκε πέρυσι με μια συνολική αξία 630 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει ήδη απόνερα φέρνοντας νέα deals στην προσπάθεια χτισίματος ενός προφίλ «εθνικού πρωταθλητή».

Ετσι, ήρθε πέρυσι η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, ενώ στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των ίδιων των εταιρειών του ομίλου Vivartia ήρθε η αποεπένδυση της ΔΕΛΤΑ από τη ΜΕΒΓΑΛ και η εξαγορά της Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, από την πρώτη. Επίσης Vivartia Συμμετοχών και Μπάρμπα Στάθης προχώρησαν σε διεύρυνση των μεριδίων της στις εταιρείες Ελληνική Ζύμη και Αλεσις. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έπονται κι άλλες κινήσεις στον χώρο των τροφίμων τόσο μέσω των εταιρειών του ομίλου Vivartia όσο και της ίδιας της CVC. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη διεξάγονται σχετικές συζητήσεις.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Θέλει τη Μινέρβα όμιλο μεσογειακής διατροφής

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει εξελιχθεί σε έναν ενεργό επενδυτή μέσω του fund του Diorama Investments Sicar S.A., υλοποιώντας τα τελευταία χρόνια ένα όραμα για το οποίο ο ίδιος έχει μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια, τη δημιουργία δηλαδή ενός ομίλου τροφίμων με κατεύθυνση τη μεσογειακή διατροφή με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Με βάση τη στρατηγική αυτή, το fund, το οποίο διαχειρίζεται η Deca Investments, έκανε δύο σημαντικές κινήσεις την περασμένη χρονιά, αποκτώντας μέσω της Μινέρβα Ελαιουργική, που είχε εξαγοράσει το 2019, τα σήματα και το εργοστάσιο της Pummaro από τη Unilever αλλά και τη Mediterranean Foods του επιχειρηματία Απόστολου Σαλάκου (γνωστή για τα σήματα Brava και Delicia). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μινέρβα Ελαιουργική θα είναι το όχημα και για άλλες εξαγορές προκειμένου να αποκτήσει το προφίλ ενός διευρυμένου ομίλου τροφίμων.

Αλέξανδρος Κίκιζας
Εξετάζει την επόμενη κίνηση μετά την απόκτηση της Terra Creta

Αντίστοιχα με τον κ. Δασκαλόπουλο, και ο κ. Αλέξανδρος Κίκιζας της Μέλισσα Κίκιζας ΑΕΒΕ έχει θέσει στόχο να μετεξελίξει την ιστορική εταιρεία ζυμαρικών σε έναν όμιλο «που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής».


Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι δεν θα εξαντληθεί στην πρόσφατη εξαγορά της ελαιουργικής εταιρείας Terra Creta από τον όμιλο IOGR του κ. Γιάννη Γρύλου. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει τόσο την Pummaro όσο και τη Μινέρβα Ελαιουργική.

Ταϊζούν Χορακιγουάλα
Συνεχίζει να σαρώνει ο Ινδός εκατομμυριούχος

Τη νέα κίνηση του Ινδού εκατομμυριούχου Ταϊζούν Χορακιγουάλα στα ελληνικά τρόφιμα μέσω του ομίλου του SwitzGroup περιμένει η αγορά. Ο επιχειρηματίας μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού σε πέντε εταιρείες του κλάδου.


Πρόκειται για τις Olympic Foods της οικογένειας Μπενάκη, την Αρτιζάν Ελλάς (που με τη σειρά της πέρυσι εξαγόρασε το 100% της Palbania Ltd και το 50% της Quistar Trading Ltd), την Κρητών Άρτος, την εταιρεία συσκευασμένων υλικών ζαχαροπλαστικής Σαμούρη, καθώς και την αλυσίδα Κουλουράδες, με την τελευταία να αποτελεί ίσως και την πιο «ηχηρή» εξαγορά (πήρε το 70% ενώ το 30% διατήρησε ο ιδρυτής Δημ. Γρίβας).
Ακολουθώντας πιστά μια πετυχημένη συνταγή, ο Χορακιγουάλα εξαγοράζει μεσαίες υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική και επιτυχημένο management όχι όμως με τη λογική των funds, αλλά με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Νίκος Καραμούζης
Επίκειται το δεύτερο χτύπημα στον κλάδο

Από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) ο πρώην τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης ετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση του στον χώρο των τροφίμων.
Οπως ο ίδιος εξάλλου δήλωνε πρόσφατα, το fund βρίσκεται πολύ κοντά σε εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στα όσπρια και το ρύζι, κάτι που φαίνεται ότι θα κλείσει εντός του πρώτου τριμήνου της χρονιάς.


Το SMERC έχει ήδη κάνει την πρώτη του επένδυση στον χώρο των τροφίμων, αποκτώντας πέρυσι την εταιρεία εξαγωγής φρούτων Krop Fruit με έδρα την Αρτα.
Οπως εξηγούσε ο κ. Καραμούζης, το επενδυτικό ταμείο θέλει να προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών από 10 έως 80 εκατ. ευρώ που χρειάζονται μια στρατηγική επένδυση για να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Παντελής Παπαγεωργίου
Στα σκαριά και 11η επένδυση

Με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ τα funds της Elikonos Capital Partners, των κυρίων Τάκη Σολωμού και Παντελή Παπαγεωργίου, θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερο ενεργό στον κλάδο των τροφίμων, όπου έχει κάνει αρκετές επενδύσεις. Ηδη στην εκπνοή του 2021 το Elikonos 2 SCA SICAR ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη Select Fish Α.Ε., τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σολομού στην Ελλάδα, τοποθετώντας 7 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας ποσοστό μειοψηφίας.


Αυτή ήταν και η δέκατη επένδυση του fund το οποίο έχει εισέλθει μετοχικά μεταξύ άλλων στη Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος Α.Ε., στην Eurocatering (Φρεσκούλης) από κοινού με το EOS Capital Partners του κ. Απόστολου Ταμβακάκη, στη βιομηχανία προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης Ροδούλα και στη Μινέρβα Ελαιουργική.
Με πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Elikonos, γνωστοποιούσε ότι το fund εξετάζει το σύνολο της αγοράς, για επόμενες επενδυτικές κινήσεις.

Απόστολος Ταμβακάκης
Ετοιμάζει το επόμενο «χτύπημα»

Μπορεί ο κ. Ταμβακάκης και η εταιρεία private equity EOS Capital να συνδέθηκαν πέρυσι με το πετυχημένο exit από την Cosmos Sport, εντούτοις έχει μια αξιόλογη παρουσία και στον κλάδο των τροφίμων, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επεκτείνει μέσα στο 2022 έχοντας προκρίνει ήδη δυο-τρεις περιπτώσεις μέσα από το μπαράζ επαφών που έχουν γίνει.


Σημειωτέον ότι η EOS Capital έχει επενδύσει 15 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 20% της Agrifreda του κ. Γιάννη Σινιόσογλου που έχει έδρα στην Αψαλο Εδέσσης και δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχινιού, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας. Επίσης έχει επενδύσει 5 εκατ. ευρώ στη Μινέρβα Ελαιουργική.

Δημήτρης Βιντζηλαίος
Θέλει να ενισχύσει το προφίλ του ομίλου της Creta Farms

Στους παίκτες που αναμένεται να κάνουν κίνηση φέτος συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος με την Impala Invest. O ίδιος μπορεί από την περίπτωση της Καλλιμάνης να αποσύρθηκε νωρίς, όμως δεν έκρυψε από τότε ότι αναζητά τον επόμενο στόχο εξαγοράς που θα τεθεί κάτω απ’ την ομπρέλα της Creta Farms, καθώς απώτερος σκοπός του είναι η τελευταία να μετατραπεί σε έναν μεγάλο και διευρυμένο όμιλο τροφίμων.

Αυτό το επιβεβαίωσε λίγο πριν από τις γιορτές κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος, όπου άφησε να εννοηθεί ότι είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις για την προσθήκη εταιρείας στο εταιρικό σχήμα της Creta Farms. Αν και ο ίδιος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες λέγοντας πως «ακόμα οι ζυμώσεις δεν βρίσκονται στο σημείο όπου μπορούν να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις», φρόντισε να δώσει ένα περίγραμμα των εταιρειών που είναι στο στόχαστρο του επιχειρηματία, επικεφαλής της Impala Invest. «Μας ενδιαφέρει ο χώρος των τροφίμων και μάλιστα αυτών που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγικό προφίλ», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου
Η αγορά περιμένει την πρώτη κίνηση μέσω της Ideal

Η κίνηση του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου της Virtus Capital να πυροδοτήσει τη μετατροπή της εισηγμένης στο ΧΑ Ideal σε όμιλο συμμετοχών, με τη μετοχική είσοδο σημαντικών επενδυτών που πλέον πλαισιώνουν την οικογένεια Δαυίδ, όπως ο κ. Πάνος Γερμανός μέσω του Olympia Group και ο Βασίλης με τη Νέλλυ Κάτσου μέσω της VKN Capital αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Υποσχέσεις που αφορούν την ίδια την Ideal με δεδομένο ότι η Virtus εισέφερε στο νέο σχήμα τις συμμετοχές που είχε στην εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών – μίξερ για κοκτέιλ Three Cents αλλά και την εταιρεία παρασκευής πωμάτων Αστήρ Βυτόγιαννης. Αν και ακόμη δεν έχουν διαρρεύσει συγκεκριμένα πράγματα, εντούτοις η αγορά περιμένει την πρώτη κίνηση του νέου σχήματος.

Διαβάστε ακόμη:

Λιούις Χάμιλτον: Ο αστέρας της Formula 1 είναι γρήγορος και εκτός πίστας – Πού αποφάσισε να επενδύσει

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην οικονομία με εξόφληση του ΔΝΤ και νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Μπαράζ επενδύσεων στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (pics)