Ο Πύργος της Ντόχα στο Κατάρ, ένας κύλινδρος με αιχμές που αναβοσβήνει το βράδυ, κέρδισε ένα βραβείο όταν τελείωσε το 2012, εν μέσω μιας άνθησης της αγοράς ακινήτων στον Κόλπο, αλλά σήμερα περίπου οι μισοί από τους 46 ορόφους του είναι κενοί.

Ο πύργος των γραφείων, ένα οικείο σήμερα θέαμα του ορίζοντας της πρωτεύουσας με τα ψηλά κτήρια, έχει «μαραζώσει», από αυτό που οι μεσίτες ακινήτων, οι τραπεζίτες και οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως υπερπροσφορά στην αγορά ακινήτων του Κατάρ πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, που αντικατοπτρίζει την ύφεση των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, μετά από πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Το Κατάρ βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με το διπλωματικό, εμπορικό και μεταφορικό μποϊκοτάζ που επιβλήθηκε στο αραβικό κράτος του Κόλπου από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, για ισχυρισμούς ότι η Ντόχα υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές.

Οι παρατεταμένες αυτές διενέξεις έχουν καταστήσει δύσκολη την προσέλκυση ξένων αγοραστών οικιστικών ή εμπορικών ακινήτων και χώρων.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί περίπου κατά 10% από τον Ιούνιο του 2017, όταν ξεκίνησε το μποϊκοτάζ και οι τιμές γραφείων μειώθηκαν κατά παρόμοιο ρυθμό, σύμφωνα με τους αναλυτές και τους οικονομολόγους. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά 20% σε σχέση με τρία χρόνια πριν, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

“Ο τομέας των ακινήτων του Κατάρ υπήρξε μια από τις κύριες απώλειες από τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στα μέσα του 2017”, δήλωσε στο Reuters ο Jason Tuvey, οικονομολόγος της Capital Economics.

Η κάμψη των ακινήτων μέχρι στιγμής δεν έχει μεταφραστεί σε επισφαλή δάνεια, καθώς οι τραπεζίτες λένε ότι οι δανειολήπτες που κατέχουν υποτονικά περιουσιακά στοιχεία τείνουν να είναι μεταξύ των πιο πλούσιων στη χώρα.

Αλλά με το Παγκόσμιο Κύπελλο να πλησιάζει, οι εμπειρογνώμονες ακίνητης περιουσίας λένε ότι μακροπρόθεσμα σχέδια πρόκειται τώρα να πλημμυρίσουν την αγορά, ακόμη και όταν κτίρια σε πρωταρχικές τοποθεσίες, όπως ο Πύργος της Ντόχα, είναι κενά.

Το μικροσκοπικό αλλά πλούσιο Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, σχεδιάζει να αυξήσει τον οικιστικό χώρο κατά 50% και τους χώρους γραφείων κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια, εν μέρει από την αναμενόμενη ζήτηση από το Παγκόσμιο Κύπελλο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία ακινήτων DTZ.

Το μερίδιο του λέοντος στην κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη για τις πολυκατοικίες, τους χώρους γραφείων, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα.

Η FIFA απαιτεί από το Κατάρ να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 60.000 δωμάτια ξενοδοχείων για το τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο το Κατάρ εκτιμά ότι θα προσελκύσει για περίπου 1,5 εκατομμύρια θαυμαστές – πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του περίπου 2,6 εκατομμυρίων.

Το Κατάρ έχει περίπου 26.500 δωμάτια και θα προσθέσει ακόμη 15.000 έως το 2022, εκτιμά η έκθεση του DTZ. Τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από δωμάτια σε κρουαζιερόπλοια και σε καταυλισμούς στη έρημο, σύμφωνα με την τοπική επιτροπή διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτοί οι καταυλισμοί τα στρατόπεδα αναμένεται να είναι νομαδικού τύπου καταλύματα που θα δώσουν στους επισκέπτες μια γεύση της ζωής στην έρημο.

Σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, το Κατάρ επικύρωσε τον περασμένο μήνα έναν επενδυτικό νόμο που επιτρέπει στους αλλοδαπούς πλήρη ιδιοκτησία των εταιρειών και για χρόνια το Κατάρ έχει καταστήσει ορισμένες υψηλού προφίλ περιοχές ανοιχτές σε ξένους επενδυτές, αλλά οι μεσίτες λένε ότι η ζήτηση παραμένει χαμηλή.

Πέρα από το 2022, η αγορά ακινήτων του Κατάρ αντιμετωπίζει μια αβέβαιη προοπτική. Εκτός από τα γήπεδα ποδοσφαίρου, το Κατάρ δεν έχει καθορίσει σχέδια για το τι θα γίνει με τις υποδομές που αναπτύχθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το τουρνουά.