Τι κοινό έχουν μία μελισσοκόμος από την Τήνο, μία σχεδιάστρια μόδας από την Κρήτη, ένας ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος από τη Θεσσαλονίκη και ένας κομμωτής από τον Βόλο; Πέρα από το νεαρό της ηλικίας τους, μιας και ο μέσος όρος τους δεν ξεπερνά τα 35 έτη, αμφότεροι αναζήτησαν – και έλαβαν – μικροχρηματοδότηση, προκειμένου να «στήσουν» ή να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση.

Μπορεί το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίων έως του ποσού των 25.000 ευρώ και δη, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις να ψηφίστηκε μόλις πριν από μερικές ώρες, ο θεσμός των μικροπιστώσεων, ωστόσο, δεν είναι νέος στη χώρα μας.

«Στόχος του είναι να δώσει διέξοδο σε ανθρώπους, που δυσκολεύονται ή και δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, όπως, για παράδειγμα, ένας άνεργος, ο οποίος μπορεί να γίνει αυτοαπασχολούμενος. Ο άνθρωπος αυτός, ωστόσο, χρειάζεται – πέρα από τη χρηματοδότηση – συνολική υποστήριξη και αξιολόγηση, αλλά με μία διαφορετική προσέγγιση από τον παραδοσιακό πιστωτικό έλεγχο μιας ώριμης επιχείρησης», εξηγεί στο ΝΜ ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Small Business Segment της Eurobank, της μοναδικής – μέχρι στιγμής – τράπεζας, η οποία συνεργάζεται εδώ και μία τετραετία με την Action Finance Initiative (AFI), μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση έως του ποσού των 12.500 ευρώ, καλύπτοντας ανάγκες σε:

  • Κεφάλαιο κίνησης (αγορά πρώτων υλών, πληρωμή μισθοδοσίας και ενοικίου κ.λπ.).
  • Κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων σε πάγια (αγορά εξοπλισμού, απόκτηση ή επισκευή επαγγελματικής στέγης κ.λπ.).
  • Κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων σε άυλα πάγια (λογισμικό κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό, η Άννα που ζει στο Κτικάδο της Τήνου, κατάφερε να μετατρέψει το χόμπι της για τις μέλισσες σε επάγγελμα, αγοράζοντας το όχημα, που θα της επέτρεπε να μεταφέρει τα μελίσσια στα πιο ιδανικά σημεία του νησιού, ενώ η Σοφία από τη μεγαλόνησο, έχοντας εργαστεί για χρόνια δίπλα σε σχεδιάστριες, μπόρεσε να ανοίξει το δικό της ατελιέ νυφικών. Το ίδιο και ο Χαράλαμπος από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος απέκτησε το δικό του εργαστήριο για την επισκευή και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, ενώ ο Σταύρος από τον Βόλο ανακαίνισε το υπάρχον κομμωτήριο, δίνοντάς του μία eco-friendly προσέγγιση.

«Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι να ενθαρρύνουμε με κάθε δυνατό μέσο τις υγιείς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Ο ρόλος των ΜμΕ είναι καθοριστικός για την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από το 90% του ελληνικού επιχειρείν είναι μικρομεσαίες, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το μισό της συνολικής απασχόλησης, είναι κατανοητό ότι μπορούν να γίνουν ξανά μία σημαντική κινητήρια δύναμη υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία. Η δική μας προσπάθεια και ο ρόλος μας εστιάζει ακριβώς σ’ αυτόν τον στόχο», προσθέτει ο κ. Οικονόμου.

Το «αποτύπωμα» των μικροπιστώσεων στην πραγματική οικονομία μέσω των Eurobank και AFI, άλλωστε, είναι ισχυρό:

  • Εκταμιεύτηκαν περίπου 3,24 εκατ. ευρώ σε 330 εταιρείες
  • Εκπαιδεύθηκαν (mentoring και συμβουλευτική καθοδήγηση, business plan κ.λπ.) περίπου 1.250 άτομα
  • Δημιουργήθηκαν 620 νέες θέσεις εργασίας
  • Το 40% των επιχειρηματιών ήταν γυναίκες και το 17% νέοι
  • Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 47%) ήταν πρώην άνεργοι
  • Οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 9.000 – 10.000 ευρώ, με αποπληρωμή στα 3,5 χρόνια
  • Το ποσοστό ασυνέπειας στην εξυπηρέτηση των δανείων παραμένει κάτω του 2%.

Πρόσθετο εργαλείο ρευστότητας

Ως ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, το νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων, που υπερψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Αυτό, άλλωστε, έρχεται να προστεθεί στα προγράμματα – επιδότησης τόκων, ΤΕΠΙΧ II και εγγυημένων δανείων – που, σε συνδυασμό με την καθαρή πιστωτική επέκταση κατά τρία δισ. ευρώ + πέντε δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ισοδυναμούν με νέα κεφάλαια έως και 18 δισ. ευρώ προς την οικονομία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μικροπιστώσεις απευθύνονται:

-στις πολύ μικρές επιχειρήσεις,
-στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων
-στα φυσικά πρόσωπα, που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα
-σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
-σε άτομα, που θέλουν να εκπαιδευτούν, ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας
-σε άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.