Την εξαγορά της εταιρείας iRobot έναντι 1,7 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Amazon, η οποία προσφέρει 61 δολάρια σε μετρητά για κάθε μία μετοχή.

Η iRobot ιδρύθηκε το 1990 από το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (MIT). Είναι ευρώς γνωστή για τη Roomba, τη σκούπα – ρομπότ, η οποία καθαρίζει αυτόνομα το σπίτι των νοικοκυριών.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), έχει ανασταλεί προσωρινά (παρότι προηγουμένως κέρδιζε έως 20%), ενώ η μετοχή της Amazon υποχωρεί κατά περίπου 1%.

Το deal αναμένεται να εμβαθύνει την παρουσία της Amazon στον κλάδο των καταναλωτικών συσκευών. Πέρυσι, μάλιστα, είχε προχωρήσει στο λανσάρισμα της ρομποτικής οικιακής μηχανής Astro, η οποία αποτελεί ένα είδος ψηφιακού βοηθού. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει μια σειρά «έξυπνων» συσκευών για το σπίτι, όπως τα ασύρματα κουδούνια πόρτας Ring. 

Η σημερινή εξαγορά αποτελεί την 4η μεγαλύτερη για την Amazon, πίσω μόνο από το deal για τη Whole Foods το 2017 (αξίας 13,7 δισ. δολαρίων), το deal για τη MGM το 2021 (αξίας 8,45 δισ. δολαρίων) και το deal για την One Medical το 2022 (αξίας 3,9 δισ. δολαρίων). 

Τα έσοδα της iRobot το β’ τρίμηνο ανήλθαν σε 255,4 εκατ. ευρώ, υποδεέστερα των εκτιμήσεων των αναλυτών (303 εκατ.), με αποτέλεσμα οι ζημιές να φθάσουν τα 35 σεντ ανά μετοχή.  

Διαβάστε επίσης:

Οι γόνοι που μπαίνουν στην εστίαση, το Μεγανήσι που «πωλείται» ως Μύκονος, το ενδιαφέρον Μυστακίδη για ακίνητα και οι εξαιρέσεις του νέου Αναπτυξιακού

Euroxx: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story

Αυτός είναι ο «τσάρος» της οικονομικής αντεπίθεσης του Πούτιν