search icon

Επιχειρήσεις

Η γερμανική BASF εγκαταλείπει την Ευρώπη

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά την περιοχή όλο και λιγότερο ανταγωνιστική

Στην ανακοίνωση ότι θα πρέπει να περιορίσει μόνιμα τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη προχώρησε σήμερα η BASF, τονίζοντας πως το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά την περιοχή όλο και λιγότερο ανταγωνιστική.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, πριν από έναν μήνα, ο γερμανικός κολοσσός χημικών προϊόντων, με τα μεγαλύτερα έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο, άνοιξε στην Κίνα το πρώτο τμήμα της νέας του μονάδας πλαστικών, αξίας 10 δισ. ευρώ, προκειμένου -όπως ανακοίνωσε– να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση στη χώρα.

«Η ευρωπαϊκή αγορά χημικών προϊόντων παρουσιάζει ασθενική ανάπτυξη επί περίπου μία δεκαετία (και) η σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας φέτος ασκεί πιέσεις στις αλυσίδες αξίας των χημικών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Martin Brudermüller.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η BASF, που παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από βασικά πετροχημικά μέχρι λιπάσματα και κόλλες, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 ξόδεψε 2,2 δισ. ευρώ περισσότερα για φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Martin Brudermüller δήλωσε ότι η κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους βιομηχανικούς κανονισμούς στην ΕΕ, αναγκάζουν τον όμιλο να μειώσει το κόστος στην περιοχή «το συντομότερο δυνατόν και μόνιμα».

Πριν από δύο εβδομάδες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 1 δισ. ευρώ, στοχεύοντας κυρίως σε «μη παραγωγικούς τομείς», όπως η πληροφορική, οι επικοινωνίες, καθώς επίσης η έρευνα και ανάπτυξη.

Ο Martin Brudermüller, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα βυθίσει τη Γερμανία στη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι περικοπές στο ενεργειακό κόστος είναι απαραίτητες, ώστε να «διασφαλιστεί η μεσο-μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά μας σε Γερμανία και Ευρώπη».

Οι δηλώσεις του CEO της BASF έγιναν καθώς ο όμιλος επανέλαβε την πρόβλεψή του για πωλήσεις 86 89 δισ. ευρώ το 2022. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη αγορά εσόδων του ομίλου, αντιπροσωπεύοντας το 18% των ετήσιων πωλήσεων. Ακολουθεί η Κίνα με 14%.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Παραμένει bullish για Ελλάδα – Ποιες μετοχές επιλέγει

Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων – Πόσο παραπάνω θα επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες, τι θα γίνει με τις καταθέσεις (πίνακες & παραδείγματα)

Βρετανία: Ο Σούνακ ανέβαλε την ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού

 

Exit mobile version