Η ιταλική Enel αναμένεται να είναι η πρώτη από τις μεγάλες εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης που θα παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής επιτρέποντας στους πελάτες της να ανοίξουν έναν τρεχούμενο λογαριασμό με χρεωστική κάρτα για την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας και την πρόσβαση σε άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η Enel μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφέλειας της Ευρώπης αξιολογεί το άνοιγμα σε τραπεζικές υπηρεσίες, όπως η διαχείριση κεφαλαίων και η ασφάλειες, ως μια νέα ευκαιρία για ανάπτυξη εν μέσω της διευρυνόμενης ψηφιοποίησης των δικτύων και των επιχειρήσεων της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κίνηση της Enel έρχεται καθώς οι εταιρείες ενέργειας σε όλο τον κόσμο επενδύουν δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη ψηφιακών δικτύων που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διεύθυνση των επιχειρήσεων τους και θα προσφέρουν στους πελάτες τους νέες υπηρεσίες από τα σπίτια τους ή από τα τηλέφωνά τους.

Η Enel X Financial Services, μέλος της εταιρείας ψηφιακών λύσεων Enel X, θα ξεκινήσει μια νέα εφαρμογή τον Οκτώβριο δίνοντας τη δυνατότητα στα 30 εκατομμύρια Ιταλών πελατών της Enel να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους μέσω λογαριασμών ή χρεωστικών καρτών της Enel, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Enel X, Φραντσέσκο Βεντουρίνι.

Στη συνέχεια, θα αναπτύξει σταδιακά την υπηρεσία για περισσότερους από 70 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο και θα συνεργαστεί με εξειδικευμένους παρόχους, συμπεριλαμβανομένου της εταιρείας ψηφιακής διαχείρισης κεφαλαίων Euclidea για τη παροχή υπηρεσιών όπως η διαχείριση κεφαλαίων και οι ασφάλειες.

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τον ανταγωνισμό στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και να γίνουμε ανταγωνιστικοί και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Βεντουρίνι.

Η Enel έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά συμφωνιών που θια την βοηθήσουν να αναπτύξει τις νέες χρηματοοικονομικές ψηφιακές υπηρεσίες, με τελευταία εκείνη με τον ιταλικό Όμιλο ψηφιακών πληρωμών SIA και τη σουηδική τραπεζική πλατφόρμα Tink.

«Αυτό που κάνουμε είναι αυτό που κάνει η Amazon με τους πελάτες της και αυτό που έκανε πρόσφατα η Orange όταν άνοιξε την τράπεζά της. Δεν είμαστε εταιρεία Fintech, είμαστε εταιρεία Big Tech », είπε ο Βεντουρίνι.

Η Enel, η οποία ελέγχει την ισπανική εταιρεία Endesa επένδυσε περίπου 4,5 δισ. ευρώ από το 2017 έως το 2019 στην ψηφιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Πέρυσι έγινε η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφέλειας που μετέφερε όλα τα data της στο cloud.