Sponsored Content

Έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως μια «σκιώδης» και διαρκής πανδημία, καθώς κάθε χρόνο πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, νεαρές κοπέλες και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και η αγριότητά της μας συγκλονίζει κάθε φορά που θα έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό, ένα θύμα, η μαρτυρία ενός θυματοποιημένου ανθρώπου που βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει τα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογών τους έρχονται να γίνουν το «δίχτυ ασφαλείας» για όσα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποφασίζουν να σπάσουν τα δεσμά της σιωπής και της κακοποίησης και κάνουν ένα άλμα πίστης για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Το πάτημα ενός κουμπιού είναι ικανό κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή κάποιου που βρίσκεται σε κακοποιητικό περιβάλλον και χρειάζεται βοήθεια.

Το Panic Button, πρόκειται για μια τεχνολογική λύση, ένα «κουμπί πανικού» που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Vodafone και ενισχύει την αμεσότητα με την οποία κάθε γυναίκα, η οποία δέχεται επίθεση ή βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να ειδοποιεί, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της, τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες θα μπορούν, μέσω του γεωεντοπισμού του κινητού τηλεφώνου του θύματος, να φτάνουν στο σημείο του στίγματος.

Το Panic Button δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη της Vodafone με τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Στις τεχνικές ομάδες συμμετείχαν συνεργάτες της Υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια κυρίας Μαρίας Συρεγγέλα, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κυρίου Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κυρίου Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υπουργού Επικρατείας κυρίου Άκη Σκέρτσου, καθώς και αρμόδια στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Η ολοκλήρωση της δωρεάς της ψηφιακής εφαρμογής «Panic Button» από το Ίδρυμα Vodafone στην Ελληνική Πολιτεία ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης επεσήμανε το ρόλο του Ιδρύματος Vodafone απέναντι στην επέλαση της «αόρατης» απειλής της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο ένωσε τις δυνάμεις του με την Πολιτεία και αξιοποιώντας την πολύτιμη τεχνογνωσία του Ομίλου Vodafone, διαθέτει προς το κοινό την καινοτόμο αυτή εφαρμογή.

Το Panic Button θα είναι κρυπτογραφημένο στις κινητές συσκευές γυναικών που έχουν απευθυνθεί ή θα απευθυνθούν στις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή στα ειδικά συμβουλευτικά κέντρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και θα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο για την ειδοποίηση των Αστυνομικών Αρχών σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Για τον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του Panic Button, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όσους κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με την προοπτική να φτάσει εν συνεχεία σε κάθε Ελληνίδα, όπου κι αν βρίσκεται, αλλά και να αξιοποιηθεί ενάντια και σε άλλες μορφές κακοποίησης.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας κ. Μπρουμίδης: «Η τεχνολογική αυτή λύση αποτελεί την απάντηση της εταιρείας στο εκρηκτικό αυτό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε και να αφορά πρόσωπα οικεία ή συγγενικά. Η συναντίληψη και η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Vodafone και των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Προστασίας του Πολίτη, οδήγησε στην ολοκλήρωση της δωρεάς του “Panic Button”, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού όπλου στη διαρκή μάχη για την πρόληψη αυτού του φαινομένου».

Επιπλέον, ο Χάρης Μπρουμίδης ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα Vodafone ανέπτυξε την ελληνική εκδοχή της επίσης δωρεάν εφαρμογής “Bright Sky”, η οποία υπηρετεί την υποστήριξη και ορθή πληροφόρηση οποιουδήποτε μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς κακοποιητικού περιβάλλοντος. Το περιεχόμενο της εφαρμογής “Bright Sky” είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για την διαχείριση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, με πρώτο βήμα το να μπορέσουν να αναγνωρίσουν και αποδεχτούν το γεγονός πως είναι θύματα λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής βίας. To “Bright Sky” θα είναι διαθέσιμο στα app stores και στο διαδίκτυο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι δύο αυτές εφαρμογές σηματοδοτούν με τον καλύτερο τρόπο το ορόσημο της συμπλήρωσης 20 ετών λειτουργίας του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα, το οποίο έχει διευρύνει αποφασιστικά το έργο του, με σειρά δράσεων στους κρίσιμους πυλώνες της Υγείας, της Παιδείας, της Περιβαλλοντικής Προστασίας.