Επιχειρήσεις

ICONIQ Capital: Η επενδυτική εταιρεία με πελάτες τους τιτάνες της τεχνολογίας και τους σταρ του Χόλυγουντ

  • newsroom


Διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 54 δισ.δολαρίων - Ο ιδρυτής της, Ντιβές Μακάν, πρώην τραπεζίτης στη Goldman Sachs αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Ζούκερμπεργκ καθώς και με άλλα πρώην στελέχη της Facebook για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες

Πρόκειται για μια ακόμη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων. Αυτό όμως, που την κάνει ξεχωριστή και μοναδική στο είδος της είναι το γεγονός πως στο πελατολόγιο της υπάρχουν δεκάδες ισχυρά ονόματα.

Τιτάνες της τεχνολογίας αλλά και διάσημοι αστέρες του Χόλυγουντ την εμπιστεύονται για να διαχειρίζεται τις αμύθητες περιουσίες τους.

Σήμερα, η ICONIQ Capital θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, με χαρτοφυλάκιο assets της τάξης των 54 δισ.δολαρίων.

Ένας από τους πρώτους πελάτες της, ο ιδρυτής και CEOτης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον ιδρυτή της Iconiq, Ντιβές Μακάν (Divesh Makan) περίπου μία δεκαετία πριν όταν ακόμη ο Μακάν δούλευε ως τραπεζίτης στη Goldman Sachs.

Το 2010, τη χρονιά που ο Μακάν ξεκίνησε να στήνει την επιχείρηση του, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Ζούκερμπεργκ καθώς και με άλλα πρώην στελέχη της Facebook για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες. Έκτοτε, ο Ceo της Facebook θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς πελάτες της Iconiq Capital.

Και κάπως έτσι, οι δεσμοί της εταιρείας διαχείρισης πλούτου με τις ελίτ τάξεις της Silicon Valley έγιναν ισχυρότεροι καθιστώντας την μία από τις πιο επιτυχημένες και «μυστικές» εταιρείες στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η Iconiq Capital προσπαθεί να διατηρεί μυστικό το ρόστερ των πελατών της. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το BusinessInsider, στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται το αφεντικό του App Store της Apple, Έντυ Κου, η Ceo της NextDoor, Σάρα Φράιερ αλλά και αρκετά στελέχη της Facebook όπως η Σέριλ Σαντμπεργκ.

Η εταιρεία έχει επίσης καταφέρει να προσελκύσει επαγγελματίες του Χόλυγουντ με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Τομ Χάνκς, τον Ράιαν Ρέινολντς αλλά και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Από την ίδρυση της εταιρείας, ωστόσο, μέχρι και σήμερα, υπήρξαν και ορισμένα διαζύγια με σημαντικούς πελάτες της. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter για παράδειγμα, Τζακ Ντόρσεϊ, που συχνά αναφέρεται ως ένας από τους πιο «υψηλού προφίλ» πελάτες της Iconiq – τερμάτισε διακριτικά το συμβόλαιό του με την εταιρεία διαχείρισης πριν από μερικά χρόνια. Στη λίστα με τους πρώην πελάτες της βρίσκονται επίσης ο συνιδρυτής του Instagram Μάικ Κρίγκερ αλλά και ο συνιδρυτής της Dropbox Αράς Φερντοσί.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές – Επιφυλακτικότητα μετά το sell off στην Wall Street

Nike: Οι πωλήσεις «υποφέρουν» από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού (γραφήματα)

«Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα» θα ισχύουν και φέτος από τον Μάιο

Απόρρητο Απόρρητο