business stories

Τζόσουα Κούσνερ: Ο αδερφός του Τζάρεντ Κούσνερ είναι ιδρυτής startup-μονόκερου

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Ο λιγότερο διάσημος και πολιτικά ενεργός Κούσνερ έχει την δική του επενδυτική φίρμα και είναι παντρεμένος με ένα supermodel - Ασπάζεται, όμως, τις απόψεις του μεγαλύτερου αδερφού του;

Για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης της, η Thrive Capital είχε την φήμη μίας ταχύτατα αναπτυσσόμενης επενδυτικής φίρμας, γνωστή κυρίως για μία εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση στο Instagram, η αξία της οποίας διπλασιάστηκε μέσα σε μερικές μέρες. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια, η απόδοση της εταιρείας και του 35χρονου ιδρυτή της, Τζόσουα Κούσνερ, έχει επισκιαστεί από κάτι που δεν έχει τίποτα να κάνει με τις επενδύσεις: Τις πολιτικές δραστηριότητες του μεγαλύτερου αδερφού του Τζόσουα, Τζάρεντ.

Ο κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερος Τζάρεντ Κούσνερ είναι, φυσικά, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και αποτέλεσε ένας από τους κοντινότερους συμβούλους του 45ού προέδρου, παίζοντας σημαντικό διπλωματικό ρόλο στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να έχει κανείς ένα τόσο κοντινό πρόσωπο στον Λευκό Οίκο θα θεωρούταν μεγάλο προνόμιο, αλλά η προεδρία του Τραμπ ήταν λίγο πιο διαφορετική από όλες τις άλλες. Η πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας, η… ιδιαιτερότητα της προηγούμενης κυβέρνησης και η περίοπτη θέση του Τζάρεντ Κούσνερ σε αυτή έχουν κάνει πιο δύσκολη την ζωή του μικρότερου αδερφού του.

Κι όμως, παρότι ο ένας δραστηριοποιείται στους φιλελεύθερους κύκλους της Νέας Υόρκης και της Σίλικον Βάλεϊ, ενώ ο άλλος βρέθηκε στο πλευρό ενός άκρως συντηρητικού προέδρου,  τα δύο αδέρφια διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. Μάλιστα, ήρθαν ακόμη πιο κοντά αφότου ο πατέρας τους, ο μεγαλοεργολάβος Τσαρλς Κούνσερ δήλωσε ένοχος σε κατηγορίες για φοροαποφυγή και παράνομη χρηματοδότηση Δημοκρατικών πολιτικών και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Οι δυο τους έχουν, επίσης, επενδύσει μαζί σε επιχειρήσεις, όπως την Cadre, ένα τεχνολογικό startup στον χώρο  των ακίνητων περιουσιών με έδρα το «Μεγάλο Μήλο», το οποίο ίδρυσαν το 2014.

Πέρα από τα επιχειρηματικά τους εγχειρήματα, ο Τζόσουα φαίνεται πως αποφεύγει να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις όσον αφορά τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, αν και στο σημερινό πολιτικό κλίμα, η παρουσία του στην λεγόμενη Πορεία των γυναικών, το 2017, λέει πολλά. Ο νεώτερος Κούσνερ έχει επίσης συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, συνεισφέροντας στις προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών υποψηφίων. Η σύζυγος του, από την άλλη, το supermodel Κάρλι Κλος, δεν έχει μασήσει τα λόγια της όσον αφορά την κριτική της στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στους κουνιάδους της, τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ.

Σε ιδιωτικούς κύκλους, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο νεώτερος Κούσνερ είναι πιο ξεκάθαρος, διαβεβαιώνοντας τους κατά κύριο λόγο προοδευτικούς συνεργάτες του ότι συμμερίζεται αντίστοιχες απόψεις. Άλλωστε, δεν φαίνεται να απολαμβάνει ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφέρει να εκπληρώσει τον διακαή πόθο του,  να αντικαταστήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γνωστό ως Obamacare, τότε θα μπορούσε να είχε κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον Τζόσουα Κούσνερ. Ο 35χρονος είναι συνιδρυτής του Oscar, ενός startup που αξιολογείται στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά σχεδόν όλα τα προγράμματα του είναι χτισμένα γύρω από το Obamacare.

Πάντως, στο παρελθόν, οι οικογενειακές διασυνδέσεις του Τζόσουα Κούσνερ έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμες. Όταν ίδρυσε την Thrive Capital, το 2009, εκείνος και οι συνεργάτες του έκαναν το όνομα τους ως μία νεαρή ομάδα που προτιμά την μελέτη ισολογισμών από την προβολή και τα φώτα της δημοσιότητας. Κάποιοι από τους πρώτες υποστηρικτές της Thrive ήταν το κορυφαίο πανεπιστήμιο Princeton και o δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Paypal, Peter Thiel, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Σίλικον Βάλεϊ. Επιπλέον, το 2013, η Thrive προσέλαβε τον πρώην πρόεδρο της Goldman Sachs, Jon Winkelried, ο οποίος σήμερα είναι ένας από τους CEO της επενδυτικής φίρμας TPG Capital.

Συνολικά, η Thrive διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας εννιά δισεκατομμυρίων δολαρίων και παρότι δεν έχει δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της, η εταιρεία φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει κάποιες έξυπνες επενδύσεις. Το 2012 ήρθε μία από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όταν ολοκλήρωσε μία επένδυση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Instagram, μόλις 72 ώρες προτού το διάσημο, πλέον, μέσο κοινωνικής δικτύωσης πωλήθηκε στο Facebook, έναντι ενός δισεκατομμυρίου. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, η Microsoft πλήρωσε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Github, το 9% της οποίας ήταν στην κατοχή της Thrive. Η φίρμα του Τζόσουα Κούσνερ έχει επενδύσει σε αρκετά άλλα επιτυχημένα startups, όπως η fintech εταιρεία Affirm και η Opendoor, μία ιστοσελίδα αγοροπωλησίας ακινήτων. Όχι και άσχημα για έναν 35χρονο επενδυτή, αν και προφανώς το να είσαι κληρονόμος εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι μεγάλη βοήθεια.

Τώρα, ο Τζόσουα Κούσνερ, με τον μεγαλύτερο αδερφό του-και το όνομα της οικογένειας του-απομακρυσμένο από τα πολιτικά πράγματα, μπορεί να συνεχίσει την επενδυτική του καριέρα με την ησυχία του. Ή τουλάχιστον όσο ήσυχος μπορεί να είναι ένας νέος πατέρας. Όπως αποκάλυψε με ανάρτηση του στο Instagram, στις 15 Μαρτίου, η σύζυγος του έφερε στον κόσμο ένα παιδί, του οποίου το όνομα ή το φύλλο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.  Υπάρχει, όμως και το ακραίο μα όχι απίθανο σενάριο ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει δριμύτερος το 2024, φέρνοντας τον Τζάρεντ και την Ιβάνκα πίσω στον Λευκό Οίκο και δοκιμάζοντας την υπομονή όχι μόνο του Τζόσουα, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joshua Kushner (@joshuakushner)

 

Διαβάστε ακόμα

Ωράριο εργαζομένων: Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Τι σημαίνει για τους εργοδότες

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών – Πάνω από €26,1 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο (Upd)

Τι περιέχει ο φάκελος της Lockheed για τις 4 φρεγάτες, τα ελληνικά ναυπηγεία και την ενδιάμεση λύση

Απόρρητο Απόρρητο