© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πριν από μισό αιώνα θα μπορούσαν να φανταστούν την έκρηξη των νέων τεχνολογιών και την έλευση, στις μέρες μας, μιας εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Ενας από αυτούς είναι ο Νικόλαος Παπανδρέου, ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Intersys, που πολύ νωρίς οραματίστηκε αυτό το συναρπαστικό μέλλον, όσο κι αν σε εκείνη την εποχή σχεδόν κανείς δε συμμεριζόταν αυτό το όραμα.
«Ξεκίνησα το 1958. Εκείνα τα χρόνια που η Πληροφορική λεγόταν μηχανοργάνωση και οι υπολογιστές ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι. Σε αίτημα δανειοδότησης που υπέβαλα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θυμάμαι τον υπεύθυνο να μου λέει: “Οσα χρόνια θα είμαι εδώ, τέτοιο αίτημα δεν θα το εγκρίνωˮ», όπως είχε αφηγηθεί ο ίδιος.
Ασφαλώς, σήμερα, που οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται από κινητά τηλέφωνα και η ζωή μας κινείται μέσω… cloud, αυτό το περιστατικό μοιάζει εξωπραγματικό. Αποτυπώνει ωστόσο τη δύσκολη αφετηρία της επιχειρηματικής διαδρομής ενός ανθρώπου που έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του και που, παρά την πεισματική άρνηση εκείνου του τραπεζικού στελέχους, δεν εγκατέλειψε τον στόχο του. Αντίθετα, σήκωσε το γάντι και προχώρησε ανοίγοντας νέους δρόμους που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί μέχρι πού θα φτάσουν.
Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος παραλαμβάνοντας το βραβείο IMPACT bite awards 2019 Life Achievement Award, για την προσφορά του στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, «όταν ξεκινήσαμε τη μηχανοργάνωση των επιχειρήσεων στο τέλος της δεκαετίας του ’50, αυτή δεν είχε καμία σχέση με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας σήμερα. Χαίρομαι που η πληροφορική έχει προχωρήσει τόσο πολύ και αναρωτιέμαι τι άλλο θα δούμε στο μέλλον».
Η αφετηρία πριν από 61 χρόνια
Κάπως έτσι, το 1962, δηλαδή πριν από 61 χρόνια, ξεκίνησε η πορεία της Intersys, ανιχνεύοντας τα πρώτα βήματα σε ένα εντελώς άγνωστο τότε τοπίο. Στην αφετηρία της ονομαζόταν Μηχανολογιστική ΕΠΕ και αποτέλεσε την πρώτη ιδιωτική εταιρεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην Ελλάδα.
Η ειρωνεία της ιστορίας μάλιστα ήταν ότι, παρά την αρνητική εμπειρία από την πρώτη επαφή με το τραπεζικό σύστημα, ήταν εκείνη που πραγματοποίησε τη μηχανογράφηση σε 10 ελληνικές τράπεζες, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στο Χρηματιστήριο, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Επίσης, ίδρυσε το 1ο Σχολείο Πληροφορικής σε εθνικό επίπεδο, εκπαιδεύοντας 63 μαθητές.
Στη δεκαετία του ’70, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία της στην αγορά, προσδιορίζει τις υπηρεσίες ΙΤ, με πελάτες τους οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Αξιοποιώντας τεχνολογίες της IBM και το ανθρώπινο δυναμικό της, η Intersys υλοποίησε έργα μεγάλης κλίμακας με σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη εισαγωγή της τεχνολογίας. Την ίδια περίοδο ολοκλήρωσε έργα μηχανογράφησης κρατικών υπηρεσιών στη Μάλτα.
Η συνέχεια, τη δεκαετία του ’80, γράφτηκε μέσα από εξίσου πρωτοπόρα βήματα. Σε μια εποχή που ο όρος «ψηφιακός μετασχηματισμός» δεν είχε ακόμα εισαχθεί στο επιχειρηματικό λεξιλόγιο, η εταιρεία της οικογένειας Παπανδρέου δημιούργησε ολοκληρωμένα συστήματα αυτοματισμού γραφείου, ενώ συνάπτοντας αποκλειστικές συνεργασίες με κατασκευαστές, όπως η Data General, η Motorola και η Canon, παρείχε λύσεις εκτύπωσης και ηλεκτρονικής απεικόνισης.
Στον επόμενο ιστορικό κύκλο, το 1990, η εταιρεία επανιδρύθηκε ως Intersys Α.Ε. (με τη σημερινή μορφή της), με σκοπό την αντιπροσωπεία, την επίσημη εισαγωγή και το εμπόριο συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνίας, φωτογραφικών ειδών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών ήχου και εικόνας, συστημάτων οργάνωσης, μηχανών γραφείου και οπτικοακουστικών μέσων. Είναι η περίοδος της έκρηξης των πολυμέσων, της ανάπτυξης της ψηφιακής φωτογραφίας και της αναβαθμισμένης οικιακής ψυχαγωγίας. Ετσι η εταιρεία αντιπροσωπεύοντας κορυφαία brands στον τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι Canon, Océ, Pioneer, NEC, Brother, Duracell, TomTom, Telefunken και Gorenje, πρόσφερε μεγάλη γκάμα προϊόντων, καλύπτοντας τεχνική υποστήριξη και εμπορική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν τέτοια η διείσδυσή της στην αγορά ώστε, όπως λεγόταν τότε, για κάθε brand που αντιπροσώπευε κατάφερε να βάλει μία συσκευή σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι ή επιχείρηση.
Παράλληλα, συνέχισε σταθερά την ανάπτυξη των συστημάτων αυτοματισμού γραφείου και των υπηρεσιών τεχνολογίας.
Από το ορόσημο του 2000 και στην αυγή της νέας εποχής που χάραζε τότε, η Intersys, βασισμένη στην πλούσια τεχνογνωσία της, αναπτύχθηκε ταχύτατα στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, σχεδιάζοντας, υλοποιώντας και υποστηρίζοντας μερικές από τις πρώτες εγκαταστάσεις διαχείρισης υπηρεσιών εκτύπωσης (Managed Print Services-MPS) στην Ελλάδα, ενώ εξακολούθησε να ηγείται στην αγορά των συστημάτων ψηφιακής απεικόνισης (ψηφιακή φωτογραφία και συστήματα ψηφιακής εκτύπωσης).
Διανύοντας πλέον την έκτη δεκαετία της ζωής της, παραμένει ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των Συστημάτων Αυτοματισμού Γραφείου και Πληροφορικής, παρέχοντας λύσεις MPS επόμενης γενιάς, επαγγελματικής παραγωγής εκτυπώσεων, αλλά και υπηρεσίες διαχείρισης εγγράφων και ροής εργασιών. Ταυτόχρονα, διαθέτει επιλεγμένο portfolio λύσεων φωτισμού LED για εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό έως και 90% με δυνατότητα μηδενικής αρχικής επένδυσης, υπηρεσίες φυσικής ασφάλειας και εποπτείας χώρων καθώς και προϊόντα διαχείρισης υπηρεσιών ΙΤ από απόσταση για επιχειρήσεις.
Σε όλη αυτή τη συναρπαστική διαδρομή η εταιρεία έχτισε ένα πλούσιο πελατολόγιο, προχωρώντας στην εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων Managed Print Services και γενικότερου ψηφιακού μετασχηματισμού για μεγάλους ομίλους, όπως η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Avax, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Grand Hyatt, η ναυτιλιακή Minerva Marine, η Pernod Ricard Hellas, το Ιατρικό Αθηνών, η Beiersdorf Hellas, η Imerys Greece, η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. κ.ά.
Η εποχή του cloud
Στη μετά COVID περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις βασίζονται πλέον στη χρήση της νέας τεχνολογίας και σε απόλυτα ψηφιακά μοντέλα μέσω cloud, η Intersys εξακολουθεί να ανήκει στους πρωταγωνιστές της αγοράς προσφέροντας ευρεία γκάμα σύγχρονων λύσεων για πιο αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση της διαδικασίας εκτύπωσης.
Στο πλαίσιο αυτό λανσάρει μαζί με την Brother ολοκληρωμένες λύσεις Managed Print Services, άκρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.
Παράλληλα, η Intersys και η Canon, με το πρόγραμμα uniFLOW, δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουν την απόλυτη ενοποιημένη λύση λογισμικού διαχείρισης εκτυπώσεων και σάρωσης.
Ταυτόχρονα με το Avoravo, ένα μοναδικό εργαλείο που έχει αναπτύξει η Intersys, επιτυγχάνεται η βέλτιστη χρήση του εκτυπωτικού εξοπλισμού μιας επιχείρησης με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της αποδοτικότητας.
Το χτύπημα της κρίσης
Αυτή η πρωτοπόρα εταιρεία, αν και έχει ταυτίσει το όνομά της με καινοτομίες και κορυφαία brands, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις συνέπειες αφενός της μακράς οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας που έπληξε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, αφετέρου από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό σε έναν κλάδο όπου δραστηριοποιούνται πολυεθνικοί κολοσσοί και άλλοι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω την έφερε σε «αρνητικό φεγγάρι», τροφοδοτώντας το γνωστό κοκτέιλ της μείωσης των πωλήσεων, της αύξησης του δανεισμού και των ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η διοίκηση της εταιρείας έκανε μια μεγάλη στροφή με άνοιγμα στις «λευκές συσκευές», αναλαμβάνοντας την αντιπροσώπευση οίκων όπως η Haier και η Gorenje.
H στρατηγική διεύρυνσης της προϊοντικής γκάμας συνεχίστηκε με την είσοδο στα δικτυακά συστήματα ασφαλείας, ενώ ακολούθησαν και άλλες τέτοιες κινήσεις.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως φαίνεται, άλλωστε, από την πορεία του τζίρου που από 45,2 εκατ. ευρώ το 2011 και 35 εκατ. ευρώ το 2012 μειώθηκε στα 13,85 εκατ. ευρώ το 2019 και περαιτέρω στα 13,37 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 12,76 εκατ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.
Στις περισσότερες χρήσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο (1 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 1,55 εκατ. ευρώ το 2020), με τις συσσωρευμένες ζημίες να διαμορφώνονται στα 13,6 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνεται στις καταστάσεις για τη χρήση του 2021, «η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει σημαντική ζημία, με συνέπεια να εμφανίζει επαναλαμβανόμενες σωρευμένες ζημίες και αρνητική καθαρή θέση. Επιπρόσθετα, εμφανίζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στις 31/12/2021 υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό».
Η συμφωνία με τις τράπεζες
Παρά ταύτα η διοίκηση της επιχείρησης δεν εγκαταλείπει τη μάχη… Ετσι, τον Ιούλιο του 2019 υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτριών τραπεζών συμφωνία (Head Of Terms) και ακολούθησε αναδιαμόρφωση με νέα πρόταση ρύθμισης όπου ο συνολικός δανεισμός ύψους 12,58 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποπληρωθεί:
■ Κατά ποσό 9,061 εκατ. έως 31/12/2029 από τη λειτουργία της εταιρείας σε 24 εξαμηνιαίες δομημένες χρεολυτικές δόσεις πλέον τόκων, με τις πρώτες καταβλητέες εντός του 2022 ποσού 170.000 ευρώ με την υπογραφή των πρόσθετων πράξεων της ρύθμισης.
■ Κατά ποσό 308.000 ευρώ σε μία δόση την ημερομηνία υπογραφής του αναθεωρημένου Head Of Terms.
Η παραπάνω συμφωνία εξακολουθούσε να τελεί υπό την τελική υπογραφή των πρόσθετων πράξεων ρύθμισης και ολοκλήρωσης σειράς ενεργειών εκ μέρους των μετόχων-εγγυητών και της εταιρείας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ωστόσο, είχε εκπληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.
Εφόσον προχωρήσει η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές της συμβάσεις, καθώς και να καλύψει το σύνολο των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης ώστε να συνεχίσει ομαλά τη δραστηριότητά της.
Παράλληλα, καταρτίστηκε με τη συνδρομή ανεξάρτητου συμβούλου CRO κοινής αποδοχής με τις πιστώτριες τράπεζες επικαιροποιημένο business plan που προβλέπει επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και θετικό κεφάλαιο κίνησης.
Η ελπιδοφόρα προοπτική
Από τις τελευταίες εξελίξεις εκπέμπεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Συγκεκριμένα, κατά το 2022 η εταιρεία πέτυχε, όπως τονίζεται, αύξηση του κύκλου εργασιών έναντι του 2021, ορθολογική αναδιοργάνωση και μείωση λειτουργικών δαπανών, ενώ εντάχθηκε σε ρύθμιση για τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων, προχώρησε σε προσαρμογή βάσει των νέων συνθηκών στο Head Of Terms που κατέθεσαν προς υπογραφή οι τράπεζες τον Ιούλιο του 2022 και βρίσκεται σε τελικό στάδιο συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει πραγματοποιηθεί μερική ταμειακή αποπληρωμή 231.000 ευρώ έναντι των δανειακών υποχρεώσεων και διατηρούνται ταμειακά διαθέσιμα ύψους 308.000 ευρώ προς εξυπηρέτηση των δεσμεύσεών της με την υπογραφή της συμφωνίας ρύθμισης. Ταυτόχρονα, πέτυχε τη διατήρηση ενεργών ορίων πιστώσεων ενισχύοντας τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών της κινήσεων.
Επίσης, προχώρησε σε περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων συνεργασιών με οίκους του εξωτερικού (Brother) έτσι ώστε τυχόν μειώσεις πωλήσεων σε καταναλωτικά προϊόντα λόγω της πτώσης του εισοδήματος των καταναλωτών να αναπληρωθούν από πωλήσεις του B2B τομέα.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η εταιρεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους προμηθευτές και το προσωπικό της.
Τα πρόσωπα
Ολα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα η Intersys παραμένει μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση.
Στο τριμελές διοικητικό συμβούλιο τα ηνία εξακολουθεί να κρατάει ο Νικόλαος Παπανδρέου ως πρόεδρος, ο οποίος πλαισιώνεται από τη δυναμική Ελένη Παπανδρέου, τη θυγατέρα του, που από τη θέση της αντιπροέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου είναι εκείνη η οποία «τρέχει» την ιστορική εταιρεία, καθώς από και τη σύζυγό του Ευγενία, ενώ κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει και ο Head of Business Solutions Χρήστος Βλάχος.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις
ΔΥΠΑ: Πότε σταματούν οι αιτήσεις για προγράμματα μαθητείας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Προσοχή: Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μολύνουν τον αέρα (tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ