Toυλάχιστον οκτώ υποψήφιοι επενδυτές, εμφανίζουν ενδιαφέρον για την διεκδίκηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, υποβάλλοντας μέχρι χθες, συνεχή διευκρινιστικά ερωτήματα προς το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εξ αυτών έχουν ζητήσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία έχει προσδιοριστεί για την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες χωρίς να υπάρχει σαφή εικόνα για το ενδεχόμενο παράτασης. Ακόμη όμως και αν δοθεί θα είναι λίγων εβδομάδων, μεταθέτοντας το χρονοδιάγραμμα για τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι για τις 6 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κατά πληροφορίες, τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι και από εταιρείες εκτός ΕΕ, καθώς κάποιες ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ, να πληροφορηθούν εάν μπορεί να συμμετάσχει στην πρώτη φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών επενδυτής, του οποίου η έδρα βρίσκεται εκτός ΕΕ και άρα δεν υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Στα μεγάλα φαβορί του διαγωνισμού συγκαταλέγονται τρία με τέσσερα funds, τα οποία επενδύουν σε υποδομές και ενέργεια όπως ο Αυστραλιανός όμιλος Macquarie, η Αμερικανική Blackrock, ο επενδυτικός όμιλος ΚΚR κ.α. ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου όπως η Italgas, η επίσης Ιταλική Snam (αυτόνομα ή μέσω ΔΕΣΦΑ), πιθανώς ο τομέας των δικτύων της  γαλλική Engie (η εταιρεία που στην Ελλάδα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Ήρωνα, εμφανίζεται υποψήφια και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας). Αν και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν στο διαγωνισμό να κατέβει και η γερμανική EON.

Μαγνήτης για τους επενδυτές εκτός από την μεγάλη ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, αποτελούν οι ρυθμιζόμενες αποδόσεις για τους διαχειριστές των δικτύων διανομής που υπολογίζονται στο 8,2%. Αν  συνυπολογιστεί και το premium 1,5% που ετοιμάζεται να δώσει η ΡΑΕ μέσα από ένα μηχανισμό στον οποίο θα προστεθούν νέες επενδύσεις και επίτευξη στόχων, η ετήσια απόδοση μεγαλώνει στο 9,7%.

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών (ΤΑΙΠΕΔ 65%, Ελληνικά Πετρέλαια 35%) έχουν εκχωρηθεί τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (διαχειρίζεται τα δίκτυα σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), το 100% της ΔΕΔΑ (η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα στο υπόλοιπο της χώρας), η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών, ​τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας LNG.