Η ISOMAT συμμετείχε στη δράση ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων Architectural Aluminium Academy και το κέντρο ικανοτήτων I4byDesign, με τη σύμπραξη τριών καταξιωμένων ελληνικών πολυεθνικών βιομηχανιών, της ALUMIL, της ISOMAT και της KLEEMANN. Στόχος της δράσης ήταν να φέρει στην επιφάνεια καινοτόμες προτάσεις και νέες τεχνολογίες, ως απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Με ένα πλήρες πρόγραμμα αλληλεπίδρασης και δημιουργικότητας, διάρκειας 3 μηνών, η δράση ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενισχύοντας δυναμικά τη συνεργασία της βιομηχανίας με την ερευνητική κοινότητα και ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στις απαιτητικές συνθήκες του βιομηχανικού πεδίου. Πιο συγκεκριμένα, οι βιομηχανίες ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN έθεσαν τις δικές τους προκλήσεις με σχεδόν 70 ερευνητικές ομάδες από Ελλάδα και εξωτερικό να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους! Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας οι ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν στο Bootcamp την προσέγγιση και τον τρόπο σκέψης τους απέναντι στις προκλήσεις αυτές, με τις βιομηχανίες να προχωρούν στην τελική κατανομή των challenges στις ερευνητικές αυτές ομάδες που παρουσίασαν τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε η περίοδος επιτάχυνσης (acceleration program), όπου οι – 18 πλέον – εναπομείνασες ομάδες ξεκίνησαν να υλοποιούν τις προτάσεις τους, με παράλληλες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των τριών βιομηχανιών, ξεναγήσεις, ομιλίες των στελεχών και συνεχή ανταλλαγή απόψεων, ενδυναμώνοντας τη φιλοσοφία καινοτομίας, στήριξης των νέων ερευνητών και αναζήτησης των πιο σύγχρονων πρακτικών του κλάδου.

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία και το περιβάλλον, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη βιομηχανία, αλλά και στην ισχυροποίηση του κλίματος συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ερευνητών, η ISOMAT έθεσε 3 διαφορετικές προκλήσεις προς επίλυση, οι οποίες αφορούσαν:

  • Τη δημιουργία εργαλείου βελτιστοποίησης διαδικασιών που υλοποιούνται στο τμήμα R&D της εταιρείας
  • Την εύρεση λύσης για τη συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων συσκευασιών 
  • Την ανάπτυξη AI λογισμικού για την έξυπνη σήμανση και κατηγοριοποίηση των ουσιών των προϊόντων, με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια των υλικών κατά τη μεταφορά τους και των χρηστών κατά τη χρήση αυτών.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την τελική παρουσίαση των λύσεων πάνω στις οποίες δραστηριοποιήθηκε η κάθε ομάδα και την απονομή των βραβείων κατόπιν ψηφοφορίας, όπου και βραβεύθηκαν όλες οι συνεργαζόμενες με την ISOMAT ομάδες, συγκεκριμένα οι Hazlab, We Link, και Ecomaterial.

Η δράση καινοτομίας υποστηρίχθηκε από τον ΣΒΕ (Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος), το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ενώ τα ειδικά βραβεία υποστηρίχθηκαν από το THESS INTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center) και το RIS3 One Stop Liaison Office. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης ανέλαβαν η ATLANTIS Consulting, η Anthology Ventures και η Ideas Forward.