Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες του συστηματικού ρατσισμού στο εργασιακό περιβάλλον του Ιδρύματος Ζούκερμπεργκ είναι ο Mr. Facebook και η σύζυγος του, Πρισίλα Τσαν, αναφέρει ο Ρόι Χολγκάντο, πρώην εργαζόμενος αφρικανικής καταγωγής, δηλώνοντας ότι «Οι μαύροι υπάλληλοι του ιδρύματος υποαμείβονται, υποτιμούνται, στερούνται ευκαιριών ανάπτυξης και περιθωριοποιούνται.»

Ο Ρέι Χολγκάντο, ο οποίος εργάστηκε στο ίδρυμα από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2020,   δημοσιοποιήσε το κατηγορητήριο μέσω της οργάνωσης φυλετικών διακρίσεων που υπέβαλε τον φάκελο στο Υπουργείο Απασχόλησης της Καλιφόρνιας.

Οι ισχυρισμοί είδαν το φως της δημοσιότητας πέντε μήνες μετά την υπογραφή 74 υπαλλήλων, οι οποίοι απαιτούσαν από τον οργανισμό να προβεί σε σημαντικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με το Business Insider, tο ίδρυμα δεν σχολίασε τις ενέργειες του πρώην υπαλλήλου, ωστόσο σχολίασε ότι «Το ίδρυμα Τσαν – Ζούκερμπεργκ έχει δεσμευτεί για δίκαιη μεταχείριση και πρόοδο για όλα τα μέλη της »,  και συμπλήρωσε «Δεν ανεχόμαστε διακρίσεις οποιουδήποτε είδους.»

Εκτός από την επιστολή των εργαζομένων, 140 επιστήμονες που χρηματοδοτήθηκαν από το ίδρυμα «επιτέθηκαν» προσωπικά στον Ζούκερμπεργκ λόγω της αδράνειας του να «μπλοκάρει» τις αμφιλεγόμενες θέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Facebook με σκοπό την διασπορά fake news αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά καιρούς, ιδιαίτερα αυτή «όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν οι πυροβολισμοί» με αφορμή τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Τα προβλήματα είχαν ήδη ξεκινήσει αμέσως μετά την πρόσληψη του Χολγκάντο, ο οποίος όπως αναφέρει δεν του άφησαν περιθώρια να διαπραγματευτεί τον αρχικό του μισθό λόγω των εταιρικών διαδικασιών. Ωστόσο, μετά την ένταξή του ανακάλυψε ότι συνάδελφοι του, επίσης αφρικανικής καταγωγής, είχαν διεκδικήσει με επιτυχία υψηλότερες απολαβές.

«Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε γνωστό ότι ήταν χαμηλόμισθος σε σύγκριση με τους συναδέλφους του που κάνουν παρόμοια δουλειά», αναφέρουν συνάδελφοί του.

Σε όλη την εταιρεία, οι υπάλληλοι αφρικανικής καταγωγής που διεκδικούν προοπτικής ανέλιξης «χαρακτηρίζονται ως πολύ δυναμικοί ή επιθετικοί», ανέφερε, «ενώ οι Αμερικανοί ή Ευρωπαίοι υπάλληλοι ευνοούνται περισσότερο».

Λόγω των παραπάνω διακρίσεων, ο Χόλγκαντο εγκατέλειψε το ίδρυμα τον Αύγουστο του 2020, στερήθηκε επανειλημμένα ευκαιρίες ανέλιξης, ενώ αντιμετωπίστηκε διαφορετικής από την απαρχή της συνεργασίας του με τον οργανισμό.