«Το λέει η καρδιά του…», συνήθιζαν να λένε άνθρωποι του που γνώριζαν καλά τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος έχασε αδόκητα τη ζωή του μέσα στο ίδιο το γραφείο της οικογενειακής επιχείρησης του.

Αεικίνητος, βάζοντας πολλές φορές στην άκρη τις δικές του επιχειρήσεις για να ασχοληθεί με τα κοινά, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος κατάφερνε εδώ και χρόνια να κερδίζει τη στήριξη της πλειοψηφίας των επαγγελματιών στις εκλογές του ΕΒΕΑ. Και αυτό παρά τις εναλλαγές του πολιτικού κλίματος, των πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων, ειδικά στα χρόνια της «Εθνικής οικονομικής περιπέτειας».

Μόνο που αυτή η καρδιά λύγισε σήμερα υπό το βάρος της επαπειλούμενης καταστροφής απ’ την πυρκαγιά που καίει στο Κρυονέρι, εκεί όπου βρίσκονται οι επιχειρήσεις του.

Τον βρήκε αναίσθητο η σύζυγος του στο γραφείο της οικογενειακής επιχείρησης SWAN AE όπου έτρεξε να τον βρει καθώς δεν απαντούσε στα επαναλαμβανόμενα τηλεφωνήματα της. Οι διασώστες που κλήθηκαν προσπαθούσαν επί μισή ώρα να κάνουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Μάταια όμως, ο 61χρονος επιχειρηματίας δεν ανταποκρίθηκε και στο ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Ο ίδιος έδινε από χθες αγωνιώδη «μάχη» να προστατεύσει, όσο μπορούσε, την επιχείρηση.

Ήξερε όμως ότι εάν φθάσει η φωτιά στις εγκαταστάσεις της SWAN ΑΕ, μία απ’ τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μπαλονιών της Ευρώπης και πλαστικής συσκευασίας, τότε θα είναι αργά. Οι εγκαταστάσεις αερίου που διαθέτει η εργοστασιακή μονάδα και οι μπουκάλες προπανίου δεν θα αργούσαν να σκάσουν μπροστά στη μανιώδη «όρεξη» της φωτιάς. Ήξερε ότι αυτό θα σήμαινε απόλυτη καταστροφή και το τέλος μίας επιχείρησης με ιστορία που ξεκινά το 1949. Και μαζί της κινδύνευε να καταστραφεί και μία ακόμη επιχείρηση, στην οποία επένδυσε πολλά τα τελευταία εννέα χρόνια ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, την M Trade Solutions, της οποίας το πρότυπο εμπορευματικό κέντρο αποθήκευσης και διανομών τροφίμων ήταν σχεδόν δίπλα!

Άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του τις τελευταίες του ώρες μαρτυρούν το άγχος του, την αγωνία του, την οργή του γι’ αυτό που συνέβαινε.

H τελευταία του ανάρτηση στο Facebook που έγινε χθες το απόγευμα έχει μία φωτογραφία του από το Κρυονέρι και με αυτή ευχαριστούσε  τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τις προσπάθειές τους. Μιλούσε για ευθύνες  και λάθη που πρέπει να αποδοθούν.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες

Η SWAN ΑΕ, μέλος του European Balloon Council, είναι μια αναπτυσσόμενη εταιρεία που βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Βιομηχανίες Παραγωγής Μπαλονιών της Ευρώπης. Εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής σε ιδιόκτητη έκταση 10.000τμ και είναι εφοδιασμένη με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο Μηχανολογικό εξοπλισμό.

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μίχαλος παινευόταν ότι οι άκρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, εκτύπωσης και συσκευασίας της εταιρείας, της επέτρεπαν να ανταγωνίζεται σε τιμές ακόμα και τις εταιρείες της Άπω Ανατολής διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή Ευρωπαϊκή ποιότητα. Γι αυτό εξάλλου και ήταν εξωστρεφής ο προσανατολισμός της εταιρείας πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της στο εξωτερικό.

Μία στρατηγική που είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ’80 φθάνοντας σήμερα να εξάγει προϊόντα σε 28 χώρες και τα προϊόντα της να έχουν παρουσία στα μεγαλύτερα καταστήματα παιχνιδιών και Σούπερ Μάρκετ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 1,4 εκατ. ευρώ το 2019 και καθαρά κέρδη 52.246 ευρώ

Η είσοδος στα logistics των τροφίμων

Ακριβώς δίπλα απ’ τη SWAN είναι μία ακόμη επιχείρηση συμφερόντων του ιδίου, την οποία δημιούργησε το 2012 με τους Γιώργο και Χρήστο Μπίκα. Οι τρεις φίλοι σχημάτισαν την εταιρεία M Trade Solutions (ΜΙΧΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε) και δημιούργησαν ένα πρότυπο εμπορευματικό κέντρο αποθήκευσης και διανομών στη Βιομηχανική Ζώνη Κρυονερίου Αττικής, με το εμπορικό σήμα «Τhe foodballer».

Από εκεί διακινούνται περίπου 10.000 κωδικοί προϊόντων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φυσικά, επεκτάθηκε στο εξωτερικό και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις διεθνείς του επαφές.

Ο όμιλος επιχειρήσεών τους σήμερα απαρτίζεται από επτά εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και δύο εταιρείες με έδρες στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και της βιομηχανίας κρέατος, των εισαγωγών τροφίμων από όλο τον κόσμο, του εμπορίου, του foodservice, των αντιπροσωπειών, του logistic services, της εστίασης και της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε το 2019 κύκλο εργασιών 12,29 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 87.023 ευρώ.

Η πορεία του

O Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Εssex της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη London School of Εconomics & Ρolitical Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.

Παρέλαβε από τον πατέρα του Χρ. Μίχαλο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και υφυπουργό Εσωτερικών στη διάρκεια της δικτατορίας, την οικογενειακή επιχείρηση, τη βιομηχανική- εξαγωγική εταιρεία Swan ΑΕ, το 1988.

Σχεδόν παράλληλα άρχισε να αναπτύσσει συνδικαλιστικό προφίλ καταφέρνοντας απ’ το 1993 να εκλεγεί στο ΔΣ του ΕΒΕΑ και παράλληλα με αυτό, δέκα χρόνια μετά, να εκλεγεί Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής.

Μάλιστα ως μέλος της ΝΔ και κοντά στον τότε Πρόεδρο της, Κώστα Καραμανλή, το 2004 θα αναλάβει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα χρόνο μετά θα γίνει ΓΓ του υπ. Οικονομικών και Οικονομίας έπειτα από πρόταση του τότε υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη. Ωστόσο δεν κάθισε πολύ και τελικά αποχώρησε για να ηγηθεί ψηφοδελτίου της ΝΔ στις εκλογές του ΕΒΕΑ.

Κάπως έτσι, ήρθε η εκλογή του στην προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 2006, την οποία διατηρούσε έως και σήμερα.

Από το 2012 μάλιστα θα είναι και Πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερο θεσμικό ρόλο.

Σημειωτέον πως απ’ τη θεσμική του θέση, και όχι μόνο, θα διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ (2007), του ΟΤΕ (2009), της ASTIR Palace (2012) και της εταιρείας  Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (2012).

Το 2013 συνίδρυσε τη Μίχαλος Κωνσταντίνος & Σια Ι.Κ.Ε. (M Trading Group) της οποίας ήταν συνδιαχειριστής της. Ήταν παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιατί «στερεύει» η αγορά από made in China προϊόντα 

Ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος στην Αττική – Ποιες περιοχές θα έχουν προβλήματα (vid)   

€20 δισ. ανείσπρακτα χρέη σε αναστολή αφήνει πίσω της η πανδημία