Από τα ποτήρια του καφέ, μέχρι τις καρέκλες, τα αυτοκίνητα και τα ντρόουν, όλα στα μέλλον θα περιέχουν εκατοντάδες τσιπ- Ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού Applied Materials, Κώστας Μάλλιος, εξηγεί τις ευκαιρίες της νέας πραγματικότητας και σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία.

«Ό,τι μπορεί να γίνει ψηφιακό στη ζωή μας, θα γίνει ψηφιακό. Ότι γίνει ψηφιακό, θα αποτελείται από τσιπάκια. Η καρέκλα στην οποία καθόμαστε μελλοντικά θα έχει ένα τσιπάκι. Το ποτήρι που πίνουμε καφέ θα έχει και αυτό τσιπάκι, θα ξέρει πότε είναι κρύο, πότε είναι άδειο, πότε είναι γεμάτο. Στα αυτοκίνητα τα βασικά συστατικά θα είναι οι επεξεργαστές, θα μετατραπούν ουσιαστικά σε υπολογιστές με ρόδες. Σήμερα τα τσιπ μέσα σε ένα αυτοκίνητο είναι περίπου 50. Στο μέλλον, θα γίνουν 500, ίσως και 5.000. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Συντελείται μία τέτοια τεράστια αλλαγή σχεδόν σε κάθε προϊόν της καθημερινότητας.»

Στο τιμόνι της μονάδας Applied AI Business του αμερικανικού κολοσσού των μικροεπεξεργαστών Applied Materials, ο κ. Μάλλιος γνωρίζει καλά ότι οι εξελίξεις στον τομέα των ημιαγωγών και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) τρέχουν με ταχύτητα που προκαλεί ίλιγγο.

«Αυτή τη στιγμή σε ένα τσιπ 10 νανομέτρων- δηλαδή σε μία επιφάνεια όσο ένα νύχι- μπορούμε να τοποθετήσουμε 60 χιλιόμετρα καλώδιο. Αληθινό καλώδιο, όχι ψηφιακό, αναλογικό καλώδιο που το βλέπεις με ένα μικροσκόπιο» περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney κατά την ημερίδα Atoms to Algos, που διοργάνωσε η Applied Materials Greece. «Τώρα η βιομηχανία οδεύει σε τσιπ 2 νανομέτρων. Το κάθε layer στα 2 νανόμετρα βρίσκονται 4 άτομα (atoms). Αυτά είναι πράγματα μαγικά, είναι θεϊκά, είναι τρέλα.»

Η βιομηχανία των ημιαγωγών βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής: ο νόμος του Μουρ, που προέβλεπε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ στα τσιπ θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, φτάνει στα όριά του. Γιατί είναι κρίσιμο αυτό; Γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Μάλλιος, αυτός ο νόμος διασφαλίζει ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία.

«Ό,τι εξαρτάται από τσιπ, θα πρέπει να είναι άφθονο και φθηνό» τονίζει. «Αν ο νόμος του Μουρ δεν δουλέψει, το κόστος των νέων τεχνολογιών θα πέφτει- αντί να μειώνεται όπως γινόταν έως τώρα- και οι πολίτες δε θα έχουν πρόσβαση στις ανεπτυγμένες τεχνολογίες. Παλιά ένας υπολογιστής στοίχιζε 2.000 ευρώ, τώρα στοιχίζει 500 ή 200 ευρώ. Αυτό δε θα συνεχιστεί, αν εμείς στη βιομηχανία δεν βρούμε μια λύση».

Η «κούρσα» των τσιπ

Την κρίσιμη σημασία των ημιαγωγών έχουν συνειδητοποιήσει όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Στην υφήλιο βρίσκεται σε εξέλιξη μία κούρσα για την ανάπτυξη έρευνας, καινοτομίας και μονάδων παραγωγής τσιπ, ώστε οι περιφέρειες να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους στις προμήθειες ημιαγωγών. Στην Ευρώπη, το European Chips Act (Ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα) έχει στόχο να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ημιαγωγών και να ενισχύσει την τεχνολογική υπεροχή της.

Εταιρείες τεχνολογιών έχουν ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα για κατασκευή τσιπ κάτω των 2 νανομέτρων

«Το σύστημα στην Ελλάδα τώρα δουλεύει»

Όπως σημειώνει ο κ. Μάλλιος αυτή είναι μία ευκαιρία που η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που φτιάχνουν τσιπάκια στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει με πολλούς τρόπους στην προσπάθεια της Ευρώπης για ανάπτυξη της βιομηχανίας των ημιαγωγών. Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα που ήτανε στο παρελθόν, είναι μία σταθερή χώρα. Μπορούν να έρθουν στην χώρα ξένες επενδύσεις. Για να έρθουν ξένες επενδύσεις, πρέπει να έχεις ένα καλό σύστημα, ένα σύστημα που δουλεύει. Το σύστημα στην Ελλάδα τώρα δουλεύει».

Η ίδια η Applied Materials έδειξε την πίστη της στις ελληνικές προοπτικές όταν το 2022 εξαγόρασε την Think Silicon, εταιρεία που ιδρύθηκε στην Πάτρα από τους Γ. Σιδηρόπουλο και Ι. Σταμούλη. Έκτοτε τα προϊόντα της Think Silicon ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία αναπτύσσεται και οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν- σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τριπλασιάστηκαν.

Η Applied Materials πραγματοποιεί επένδυση 4 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για την κατασκευή της μεγαλύτερης και πιο προηγμένης μονάδας ημιαγωγών στον κόσμο. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την υλοποίηση ανάλογης επένδυσης και στην Ευρώπη

Όπως εξηγεί ο Κ. Μάλλιος, αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που πρέπει να επιδιώξει η Ελλάδα.

«Για εμάς, η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης, μπορεί να αποτελέσει πύλη για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο» μας είπε. «Είναι μία μικρή αγορά που μπορεί να λειτουργήσει τέλεια ως πιλοτικός χώρος ανάπτυξης προϊόντων που θα απευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού. Εμείς έχουμε την Ελλάδα ως βάση, όπως κάνουμε και στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Πραγματοποιούμε εδώ συναντήσεις με πολυεθνικές εταιρείες που αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί το ταλέντο της χώρας δεν έχει αξιοποιηθεί στο σημείο που έχει αξιοποιηθεί σε άλλες χώρες. Ήμασταν πίσω για πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία να συμμετέχουμε στη διεθνή εξέλιξη, χάρη και στο EU Chip Act» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Καυτή» εβδομάδα για μεγάλα και «επώνυμα» ακίνητα (pics)

Η εφορία σε ρόλο… εισπρακτικής ψάχνει οφειλέτες με τηλέφωνα και email

Ποιος ενημέρωσε ποιον για Ροδόπη και Ξάνθη, τα θερινά deals στις τράπεζες, τα… σπρωξίματα στην ΕΧΑΕ και οι υπογραφές στον ΟΤΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ