Επιχειρήσεις

Lamda: Mε 234 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης Lamda Ellinikon Malls Holdings

  • Στεφανία Σούκη


Η δημιουργία της νέας εταιρείας έρχεται σε μία περίοδο όπου δρομολογούνται εξελίξεις σε τρία μέτωπα για τις συμμετοχές του ομίλου στα εμπορικά κέντρα

Προάγγελος εξελίξεων σε σχέση με τις συμμετοχές στα εμπορικά κέντρα του ομίλου, τα υφιστάμενα αλλά και το νέο mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης εντός του του project του Ελληνικού, αποτελεί η δημιουργία της “Lamda Ellinikon Malls Ηolding”  από τη Lamda Development.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας για την οποία η συμβολαιογραφική πράξη υπεγράφη χθες 19/5 αντιστοιχεί σε 234 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 2.340.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστης.

Σκοπός της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων «η απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών και εν γένει μετοχικών δικαιωμάτων ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας για ίδιο λογαριασμό», επιπλέον «η απόκτηση, διαχείριση, ανάπτυξη, ανέγερση, αξιοποίηση εκμετάλλευση και διάθεση πάσης φύσεως ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων, η παροχή υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης και διαχείρισης τεχνικών έργων».

Επίσης «η παροχή υπηρεσιών προς υποστήριξη λειτουργικών αναγκών τρίγων επιχειρήσεων σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομικής ζωής όπως αεροδρόμια και αερομεταφορές, διακίνηση εμπορευμάτων, κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία, σκάφη αναψυχής, εμπορικά κέντρα κ.τ.λ.».

Έδρα της εταιρείας είναι στο Μαρούσι, ενώ το πρώτο δ.σ. της εταιρείας είναι 5μελές με 5ετή θητεία και τα εξής μέλη: Τον κ. Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο και της Lamda Development, ως πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και νόμιμο εκπρόσωπο, Ιωάννη Γιαννακόπουλο ως αντιπρόεδρο και μέλη τους κ.κ. Θεόδωρο Γαβριηλίδη, Χαράλαμπο Γκορίτσα και Κωνσταντίνα Καρατοπούζη.

Η δημιουργία της νέας εταιρείας έρχεται σε μία περίοδο όπου δρομολογούνται εξελίξεις σε ‘’τριπλό’’ μέτωπο όσον αφορά τις συμμετοχές του ομίλου της Lamda στα εμπορικά κέντρα.

Το πρώτο «μέτωπο» έχει να κάνει με το ίδιο το project του εμπορικού κέντρου εντός της πρώην έκτασης του Ελληνικού, το οποίο ως γνωστόν, ανήκει στα έργα της πρώτης πενταετίας του έργου και ήδη προσελκύει ενδιαφερόμενους μισθωτές.

Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με το «παγωμένο» εδώ και μία διετία (λόγω καταρχάς της πανδημίας και των απωλειών που επέφερε στο λιανεμπόριο) πλάνο για χωριστή είσοδο του «οχήματος» των malls του ομίλου στο Χρηματιστήριο που έχει μετατεθεί για το 2023, σύμφωνα και με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ίδιο τον κ. Αθανασίου τον περασμένο Απρίλιο.

Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί και χωριστή εταιρεία, η Lamda Malls, στην οποία έχουν εισφερθεί ήδη από το παρελθόν οι υφιστάμενες συμμετοχές του ομίλου στα εμπορικά κέντρα του Αμαρουσίου και της Θεσσαλονίκης (σ.σ. αρχικά με το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos και στη συνέχεια και με το The Mall Athens, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την «τακτοποίησή» του).

Στη Lamda Malls διατηρεί συμμετοχή και η Värde Partners σε συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας για την απόκτηση ποσοστού 31,7% έναντι 61,3 εκατ. ευρώ ήδη από το 2017. Κι εδώ συνδέεται το τρίτο «μέτωπο» δεδομένου ότι η Värde Partners έχοντας ήδη αποχωρήσει από την έτερη, μεγάλη συμμετοχή στην Trastor AEEAΠ στις αρχές του 2022,  φαίνεται ότι είναι τώρα πιο κοντά στην από-επένδυσή της και από τα εμπορικά της Lamda.

Διαβάστε ακόμη:

BofA: Δεν ήρθε ακόμη η ώρα για ένα «ράλι ανακούφισης» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εκτόξευση τζίρου κατά 204,9% στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και 120,9% στην εστίαση στο α’ τρίμηνο

Ελληνοϊταλικό μπρα ντε φερ για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών