Στην χρηματοδότηση της έχουν συμβάλλει ο δημόσιος φορέας της Αγγλίας που χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις (Innovate UK), επενδυτικά ταμεία όπως οι Parkwalk Αdvisors, ο επενδυτικός φορέας της γερμανικής φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim και του κινέζικου κολοσσού Tencent.

Spin off του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η Brainomix είναι πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που εισήγαγε μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε απεικονίσεις για εγκεφαλικά επεισόδια.

Όλα ξεκίνησαν στο εργαστήριο εγκεφαλικών επεισοδίων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ανέλαβε χρέη επιστημονικού διευθυντή ο διδάκτορας Μιχάλης Παπαδάκης, με ερευνητικό έργο στην βιοχημεία και τις νευροεπιστήμες.

Μιχάλης Παπαδάκης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Brainomix

Μαζί με τον καθηγητή ιατρικής εγκεφαλικών Alastair Buchan, συνειδητοποίησαν ότι χιλιάδες ασθενείς δεν λαμβάνουν εγκαίρως θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους, καθώς δεν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση.

«Πάντα με έλκυε να αφιερώσω την καριέρα μου σε καινοτόμες ιδέες στον τομέα τις υγείας που μπορούν να βελτιώσουν την περίθαλψη και τη θεραπεία ασθενών» εξομολογείται στο newmoney ο Μιχάλης Παπαδάκης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Brainomix.

«Οι σπουδές μου στις νευροεπιστήμες και το ερευνητικό μου έργο στον τομέα των εγκεφαλικών επεισοδίων, μου έδειξαν επί πλέον, πόσο καταστρεπτική είναι αυτή η ασθένεια καθώς και την δυνατότητα που έχουμε με την τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύξουμε τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς, σε παγκόσμια κλίμακα.

Το στήσιμο μιας εταιρείας σε ένα καινοτόμο τομέα ήταν μία μεγάλη πρόκληση για εμένα καθώς μπαίναμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ήμουν τυχερός που βρέθηκα στην Οξφόρδη και συνεργάσθηκα με παγκοσμίου φήμης ερευνητές και γιατρούς που μοιράστηκαν το όραμα μας και υποστήριξαν την Brainomix.»

H πλατφόρμα e-Stroke χρησιμοποιείται ήδη σε 30 χώρες

Έτσι γεννήθηκε η πλατφόρμα “e-Stroke” της Brainomix, μία πλατφόρμα ανάλυσης εγκεφαλικών τομογραφιών για όλες τις απαιτήσεις απεικόνισης που χρειάζεται ένας γιατρός στη διαδρομή φροντίδας του ασθενούς με εγκεφαλικό, προσφέροντας τη δυνατότητα να χορηγούνται εγκαίρως οι καλύτερες δυνατές θεραπείες.

Όμως, στην αρχή οι γιατροί ήταν επιφυλακτικοί.

«Για τους ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλικό, κάθε δευτερόλεπτο μετράει μετά την παρουσίαση των πρώτων συμπτωμάτων, ως προς την δυνατότητα να λάβουν ενδοφλέβια θρομβόλυση και μηχανική θρομβεκτομή, θεραπείες που μπορούν να σώσουν την ζωή και να μειώσουν την αναπηρία. Χρειάστηκε να επενδύσουμε σε ενδελεχείς έρευνες που απέδειξαν πως το e-Stroke βοηθάει τους γιατρούς να λαμβάνουν ταχύτερες και έγκυρες αποφάσεις» περιγράφει ο Μ. Παπαδάκης.

Βοήθεια σε εκατομμύρια ασθενείς

Η τεχνολογία της Brainomix χρησιμοποιείται πλέον σε 30 χώρες. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια ασθενείς με εγκεφαλικό έχουν βοηθηθεί στη διάγνωση και στη θεραπεία τους. Εθνικά συστήματα υγείας όπως της Αγγλίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, έχουν μέχρι και πλήρη κάλυψη με το e-Stroke σε όλα τα νοσοκομεία με μονάδες εγκεφαλικής θεραπείας. Τον Απρίλιο του 2022 η e-Stroke έφτασε και στην Ελλάδα.

Στα τέλη του 2021, η εταιρεία πραγματοποίησε γύρο χρηματοδότησης που της απέφερε 16 εκατομμύρια λίρες. Με τα κεφάλαια αυτά ξεκίνησε η επέκταση στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

«Αναπτύσσουμε νέους βιοδείκτες απεικόνισης για καλύτερη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης και του καρκίνου του πνεύμονος, που έχουν παρόμοιες ανάγκες αντιμετώπισης όπως το εγκεφαλικό» εξηγεί ο Μ. Παπαδάκης.

«Για παράδειγμα οι ασθενείς που πάσχουν από πνευμονική ίνωση έχουν προσδόκιμο ζωής 3-5 χρόνια, δυσμενέστερο, από τους περισσότερους καρκίνους. Ενώ έχουμε θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς, η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι δύο χρόνια. Έχουμε αναπτύξει το λογισμικό e-Lung που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσει την μέτρηση ενδείξεων ίνωσης σε αξονικές πνευμόνων με σκοπό να βοηθήσει στην πιο γρήγορη διάγνωση αυτών των ασθενών. Το e-Lung έχει ήδη δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που έχουν παρουσιαστεί σε παγκοσμίου φήμης συνέδρια.»

Η Brainomix, που αποτελεί μέλος του δικτύου της Endeavor Greece, πρωτοπορεί σε έναν κλάδο που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης: την εισαγωγή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για αποτελεσματικότερη διάγνωση και θεραπεία.

«Έχουμε δει να σημειώνεται σημαντική πρόοδος σε λύσεις με τεχνητή νοημοσύνη, πολλές από τις οποίες βελτιώνουν την ταχύτητα και την ακρίβεια των ιατρικών διαδικασιών, επιτρέποντας στους ιατρούς να βελτιώσουν τη φροντίδα που μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς» σημειώνει ο Μ. Παπαδάκης. «Στον δικό μας τομέα του εγκεφαλικού επεισοδίου, έχουμε παρατηρήσει την πλήρη μετατροπή της διαχείρισης ασθενών με εγκεφαλικά με την χρήση καινοτομιών απεικόνισης τεχνητής νοημοσύνης, όπως η δική μας, μεταβαίνοντας από ένα εργαλείο που κάποτε εθεωρείτο ότι είχε κάποια χρησιμότητα σε κάτι που είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένο στις εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την θεραπεία αυτών των ασθενών.»

Επόμενος στόχος της Brainomix είναι η επέκταση σε υγειονομικά συστήματα της Αμερικής και της Ασίας.

Διαβάστε ακόμη

Βάλτερ Φρέι: Ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος ενισχύει με νέα κεφάλαια την ελληνική Holding

Βίλα Μεταξά: Νέο σφυρί για το ακίνητο με τη μοναδική θέα στις Καβοκολώνες (pics)

ΥΠΕΘΟ: Τα ραντεβού από Σεπτέμβρη με την επενδυτική βαθμίδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ