Σε ένα ακόμη σφυρί οδηγείται η περίφημη «βίλα Μεταξά», από τα πλέον προνομιακά ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που βρίσκεται στο Σούνιο και διαθέτει μοναδική θέα προς τις Καβοκολώνες.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει γράψει μεγάλη ιστορία στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, χωρίς ωστόσο να προσελκύσει μέχρι τώρα ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Έτσι το επόμενο «ραντεβού» έχει οριστεί για τις 25 Οκτωβρίου 2023, με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει στα 12 εκατ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά το ακριβότερο ακίνητο αυτήν τη στιγμή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα κτίρια και η πισίνα των 175 τ.μ.

Η «βίλα Μεταξά» περιγράφεται ως ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες του Σουνίου, το οποίο ανήκε στον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties. Αποκτήθηκε από τον ίδιο «κατά πλήρη κυριότητα και σε ποσοστό 100% εξ αδιαιρέτου» τον Δεκέμβριο του 1990.

Το οικόπεδο έχει έκταση 7,3 στρέμματα και σε αυτό προϋπήρχε παλαιά οικία 93 τ.μ. με τρία κύρια δωμάτια και βεράντα. Η οικία ανακαινίστηκε περί το 1992 και πλέον επί του οικοπέδου υπάρχει κυρίως κτίσμα (οικία), που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας 101,61 τ.μ. και 259,54 τ.μ. αντίστοιχα. Πέραν αυτού υπάρχουν δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα συνολικής 120 τ.μ.,
καθώς και πισίνα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, «όλα τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα με φέροντα οργανισμό από φυσική πέτρα και με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται οι όγκοι αυτών όσο απομακρύνεσαι απ’ αυτά», ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και πλήρως διαμορφωμένος με πέτρινους αναβαθμούς. Χαρακτηριστική είναι η πισίνα των 175 τ.μ. που δεσπόζει εντός του οικοπέδου.

Πιο αναλυτικά, έχουν κατασκευασθεί τα παρακάτω κτίσματα:

Κτίριο Α, το οποίο έχει επιφάνεια 95 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας και δύο μικρότερους χώρους (wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος), ενώ ανατολικά του ίδιου κτιρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο (Κτίριο Β). Το κτίριο έχει στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τ.μ.

Κτίριο Β, το οποίο έχει επιφάνεια 250 τ.μ. και έχει κατασκευασθεί ως υπόγεια προσθήκη του κτιρίου Α΄, βρίσκεται όμως σε στάθμη λόγω υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και της υπάρχουσας φυσικής κλίσης, αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα master bedroom με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό, μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema, ενώ επικοινωνεί απευθείας με το κτίριο Α μέσω εσωτερικής σκάλας. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του τελεί υπό ανακαίνιση.

Κτίριο Β2, το οποίο είναι ισόγειος χώρος συνολικής επιφάνειας 128 τ.μ. και εξυπηρετεί το κτίριο Α, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενους όγκους που δημιουργούν ένα σχήμα γάμμα (Γ), νοητά χωροθετημένο πίσω από το κτίριο Α, δημιουργώντας εσωτερική αυλή μεταξύ των κτισμάτων. Στον έναν χώρο του κτιρίου αυτού βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα κτίρια Α και Β και έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων. Το τμήμα του κτιρίου αυτού (Β2) με την αυτόνομη κατοικία βρίσκεται σε νοητή ευθεία από την πισίνα.

Κτίριο Γ, συνολικής επιφάνειας 24 τ.μ., αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, καθιστικό και τουαλέτα το οποίο χωροθετείται σε απόσταση από το υπόλοιπο σύμπλεγμα κτιρίων και σε άλλο επίπεδο, αυτό της πισίνας, προς την οποία παρουσιάζει χαρακτηριστική εγγύτητα, είναι αυτόνομο ως προς τα υπόλοιπα κτίρια και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του είναι ημιτελές.

Το κελάρι και αποθήκη, συνολικής επιφανείας 21 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, στο ύψος της κεντρικής εισόδου. Ο χώρος στεγάζει ξύλινα βαρέλια και διάφορα κηπευτικά εργαλεία.

Το ημιϋπαίθριο Barbeque (BBQ), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Β2 και δημιουργεί ένα σχήμα Π από πέτρα και σκυρόδεμα σε γήινο χρώμα ενώ περιλαμβάνει τον σχετικό απαραίτητο εξοπλισμό.

Πισίνα συνολικής επιφανείας 175 τ.μ. και βάθους από 90 εκατοστά έως 2,20 μέτρα, η οποία είναι χωροθετημένη ελαφρώς δυτικά σε σχέση με το ακίνητο και βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από το κτίριο Α, σε σχήμα ημικυκλίου, με φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Η πρόσβαση στην πισίνα γίνεται από πλατιά σκαλοπάτια με θέα προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο ύψους 1,70 έως 2,00 μέτρα, που καθορίζει τα όρια του ακινήτου προς τις όμορες ιδιοκτησίες και τον δρόμο και ιδιαίτερα επιβλητική είσοδο προς τον εσωτερικό χώρο και τον δρόμο.

Το βόρειο τμήμα του οικοπέδου είναι φυτεμένο με φυτά και δέντρα τοπικής προέλευσης (62 ελαιόδεντρα, 12 εσπεριδοειδή, 10 ροδιές, 2 κυδωνιές, 2 συκιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, σκίνα, θυμάρι και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου), ενώ ο υπόλοιπος περιβάλλων χώρος οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας, από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο μονοπατιών και επιφάνειες πρασίνου.

Τα διάφορα επίπεδα του κτήματος είναι κατασκευασμένα από κεραμικά πλακίδια terracotta και πέτρινα σκαλοπάτια με πέτρινα χαμηλού ύψους τοιχία, με τελείωμα σε κάποιες περιπτώσεις από σκυρόδεμα απόχρωσης ώχρας (πεζούλια).

Τέλος, το ακίνητο διαθέτει φωτισμό ανάδειξης των κτιρίων και του κτήματος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας. Έτσι, αναδεικνύονται οι χώροι και διάδρομοι των κτιρίων και του κτήματος, χωρίς να επηρεάζεται η παρουσία το αρχαιολογικού Ναού του Ποσειδώνα.

Τα χρέη και το θρίλερ με την τιμή

Επισπεύδουσα είναι η Intrum, η οποία ενεργεί εν προκειμένω ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της αλλοδαπής εταιρείας «Τethys Securitization S.a R.L.», στην οποία η “Sunrise I NPL Finance DAC” (ειδική διάδοχος της Τράπεζας Πειραιώς) μεταβίβασε τις απαιτήσεις της, ενώ η τελευταία κατάσχεση έγινε τον Μάρτιο του 2022, για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Παράλληλα, το ακίνητο φέρει πολλές προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ιδιωτών για ποσά ύψους 7,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2023, αλλά ανεστάλη, όπως συνέβη και με τον προηγούμενο στις 16 Δεκεμβρίου 2022. Χαρακτηριστικό της περίπτωσης αυτής πάντως είναι το… ανεβοκατέβασμα της τιμής πρώτης προσφοράς.

Έτσι, ο πλειστηριασμός που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2022, με άλλη τιμή είχε προγραμματιστεί και με άλλη τελικά έγινε. Συγκεκριμένα, είχε αναρτηθεί με τιμή πρώτης προσφοράς 5.998.000 ευρώ, επειδή όμως μεσολάβησε ανακοπή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι 12 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι και την τιμή εκκίνησης, με το σφυρί να καταλήγει… άσφαιρο.

Η μακρά εμπλοκή του ακινήτου με τους πλειστηριασμούς ξεκινά το 2014 και μετά το 2017, δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τιμές πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, με τότε αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή εκκίνησης είχε αυξηθεί στα 9 εκατ. ευρώ και στα 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μετά από αρκετές άγονες προσπάθειες ο πήχης άρχισε να πέφτει. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε μειωθεί στα 6,8 εκατ. και τον Οκτώβριο του 2020 στα 6 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια είχε υποχωρήσει λίγο παρακάτω, αλλά ήρθε η νέα ανατροπή που τη διπλασίασε στα 12 εκατ. ευρώ.

Η εκτόξευση της τιμής

Με βάση τη δικαστική απόφαση που εκτόξευσε την τιμή εκκίνησης στα 12 εκατ. το ακίνητο, μεταξύ άλλων, έχει βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση, διαθέτει άμεση πρόσβαση σε παραλία πρακτικά ιδιωτική, ενώ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα και έχει πρόσωπο 123 μέτρων στον αιγιαλό και στη θάλασσα, με οπτική γωνία που υπερβαίνει τις 180 μοίρες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στο σημείο που βρίσκεται υπάρχουν μόνο επτά ακόμη κατοικίες, κατάσταση η οποία δεν θα μεταβληθεί μελλοντικά, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικός χώρος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση, πλην της πραγματοποίησης επισκευών και ανακαινίσεων στα ήδη ανεγερθέντα ακίνητα.

Έτσι, κατά το δικαστήριο, «πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό σε διεθνές επίπεδο». Βεβαίως, προκύπτει το ερώτημα, γιατί ένα τόσο σπάνιο ακίνητο παραμένει στα αζήτητα και τώρα, αλλά και όταν ακόμη η τιμή του ήταν πολύ χαμηλότερη.

Η πιθανότερη εξήγηση φαίνεται ότι άπτεται της νομιμότητας των κτισμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα), οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε της βίλας την περίοδο της εξαγοράς της από τον Νικόλαο Μεταξά.

Στη συνέχεια, βέβαια, έγιναν οι εργασίες ολικής αναβάθμισης του ακινήτου, για τις οποίες ωστόσο υπάρχει μια «θολή» κατάσταση, κάτι που προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τους όποιους μνηστήρες…

Διαβάστε ακόμη 

Ηelleniq Energy: Στα χνάρια της ΔΕΗ για το μεγάλο βαλκανικό άνοιγμα στις ΑΠΕ

Βίλα Μεταξά: Νέο σφυρί για το ακίνητο με τη μοναδική θέα στις Καβοκολώνες (pics)

Βάλτερ Φρέι: Ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος ενισχύει με νέα κεφάλαια την ελληνική Holding

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ