ε μια εποχή όπου η εξοικονόμηση ενέργειας και η βιωσιμότητα αποτελούν προτεραιότητα, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον, να μειώσουμε την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε στα σπίτια μας.

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο πιθανώς τα φαντάζεσαι. Αντιθέτως, μπορούμε να πετύχουμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης εάν ο καθένας μας υιοθετήσει στην καθημερινότητά του ορισμένες απλές συνήθειες καθώς και να αλλάξει κάποιες ενεργοβόρες συσκευές. Ας δούμε παρέα 4 τρόπους για να το πετύχουμε.

Επένδυσε σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Ξεκινώντας τη λίστα μας, ο πρώτος και ίσως ένας από τους πιο αποτελεσματικός τρόπος για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αντικατάσταση των παλιών σου συσκευών. Μιλάμε για εκείνο το ψυγείο που χρειάζεται κάθε έναν μήνα απόψυξη, την παλιά κουζίνα που θέλει καμιά ώρα για να βράσει το νερό για τα μακαρόνια σου και εκείνο το παλιό κατακίτρινο κλιματιστικό που αντί να σε δροσίσει το καλοκαίρι παίρνει άδεια από τη σημαία μερικές ώρες.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεφορτωθείς κάθε τέτοια συσκευή διότι όχι μόνο σου καταναλώνει αρκετή ενέργεια αλλά σου φουσκώνει και το λογαριασμό σου. Μην το σκέφτεσαι. Αναζήτησε οικιακές συσκευές με εξαιρετική ενεργειακή απόδοση και θα δεις από τον πρώτο κιόλας μήνα τη διαφορά. Τόσο σε επίπεδο απόδοσης χωρίς συμβιβασμούς όσο και στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του νοικοκυριού. 

Μπορείς μάλιστα, να εκμεταλλευτείς το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή που τρέχει ακόμη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης έως 50% στην αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών. 

Πρόσεξε το φωτισμό σου

Μη βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα εδώ. Δεν σου προτείνουμε να τρέχεις σε όλο το σπίτι και να παλεύεις με τους διακόπτες αλλά ούτε και να κυνηγάς αυτούς που ξεχνούν αναμμένο το φως χωρίς να βρίσκονται στο δωμάτιο. Βέβαια, είναι καλό να μην ανάβεις όπου σταθείς και όπου βρεθείς τα φώτα. Κάνε το λοιπόν συνήθεια να σβήνεις το φωτισμό όταν φεύγεις από κάποιο δωμάτιο. 

Η κύρια συμβουλή μας εδώ όμως είναι άλλη. Ήρθε η ώρα να αποχωριστείς τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως και να επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED ή CFL. Πρόκειται για λάμπες που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Μάλιστα, διαθέτουν και μεγαλύτερο εύρος ζωής. Δεν βλάπτει να επιχειρήσεις να αντικαταστήσεις τους διακόπτες με αισθητήρες κίνησης ή να επενδύσεις σε έξυπνο φωτισμό για να σβήνεις τα φώτα από το κινητό σου όπου και εάν βρίσκεσαι. 

Smart διαχείριση

Η μη προγραμματισμένη κατανάλωση ρεύματος, ακόμη και όταν οι συσκευές σου δεν χρησιμοποιούνται, συμβάλλει σίγουρα σε έναν πιο αυξημένο λογαριασμό. Τι εννοούμε; Για παράδειγμα, όταν φορτίζεις το κινητό σου μην αφήνεις μετά το φορτιστή στην πρίζα να κάθεται. Το ίδιο όταν φορτίζεις το λαπτοπ σου, το tablet ή κάποια άλλη συσκευή σου. Μην αφήνεις συνέχεια στην πρίζα το πλυντήριο πιάτων σου ή την καφετιέρα σου. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο ρούχων σου, την ηλεκτρική σου σκούπα κ.α. 

Εάν είσαι ξεχασιάρης ή βαριέσαι πολύ απλά να βγάζεις καλώδια από την πρίζα τότε χρησιμοποίησε κάποιο ειδικό πολύπριζο ή επένδυσε σε έξυπνες πρίζες. Αυτό δεν θα αφήσει τα βαμπίρ ρεύματος να σου ρουφάνε ενέργεια ακόμη και εάν δεν λειτουργούν! Επίσης, μην ξεχνάς να έχεις πάντα ρυθμισμένες σε λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σου. 

Σωστή μόνωση

Μια σωστή μόνωση διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την ελαχιστοποίηση της ανάγκης για υπερβολική θέρμανση ή ψύξη. Από τα πιο απλά που μπορείς να κάνεις όπως να σφραγίσεις πόρτες, παράθυρα για τυχόν διαρροές αέρα ή τα πιο δύσκολα όπως το να προσθέσεις έξτρα μόνωση σε τοίχους και δάπεδα, είναι μια κίνηση που θα ενισχύσει κατά πολύ τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού σου. 

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις το βήμα;