Επιχειρήσεις

Μειώσεις ενοικίων 40% και στο εποχικό τουριστικό λιανεμπόριο

  • Κωστής Πλάντζος


Eπιπλέον 1 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις - Τι συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΣΕΕ, Γεωργιάδη και Βεσυρόπουλου

Επέκταση της πρόσφατης απόφασης για δίμηνη παράταση της μείωσης ενοικίου κατά 40%, ώστε να περιλαμβάνει και το τουριστικό εποχικό εμπόριο, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η δέσμευση αυτή ήταν το αποτέλεσμα των επαφών που είχε εχθες το προεδρείο της ΕΣΕΕ, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη  Γεωργιάδη, σε συνεννόηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ωστόσο ο εμπορικός κόσμος επιμένει στην ανάγκη για πλήρη επέκταση της έκπτωσης σε ολόκληρο το λιανεμπόριο, το οποίο «σήκωσε ρολά» τον Μάιο, αλλά ακόμα δεν έχει εισπράξεις αναλόγων των ενοικίων που καταβάλλουν. Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ,  Γιώργος Καρανίκας, ζήτησε κρατική επιδότηση των ενοικίων του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΕΣΕΕ για επέκταση όλων των θετικών μέτρων του τουρισμού και στις εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει ενίσχυση των κονδυλίων που διανέμει το ΤΕΠΠΙΧ ΙΙ προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι εγκεκριμένες αιτήσεις οι οποίες, παρότι είχαν εγκριθεί, δεν είχαν κανοποιηθεί λόγω εξαντλήσεως των κονδυλίων.

Σχετικά με το νέο πλαίσιο των μικροπιστώσεων, εκ μέρους της ΕΣΕΕ τέθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του και ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι η σύσταση των νέων σχημάτων που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία θα προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες, έτσι ώστε οι πρώτες δανειοδοτήσεις να ξεκινήσουν εντός του 2020.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Είναι θετικό πως η κυβέρνηση ακούει την αγορά και διορθώνει λάθη και παραλείψεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στρεβλώσεις και προβληματικές καταστάσεις για το πληττόμενο ελληνικό εμπόριο. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται ρυθμίσεις που θα δίνουν ανάσες ρευστότητας και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε τις δεσμεύσεις του κ. Υπουργού. Είναι μία δύσκολη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο, αλλά ευελπιστούμε ότι με συνεχή εγρήγορση και ειλικρινή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς του εμπορίου μπορεί να μείνει όρθια η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.»