Οι αγορές θεωρούν ότι με την παρότρυνση των ΗΠΑ αλλά και την πίεση πού ασκείται από τις αραβικές χώρες, προς την κατεύθυνση του περιορισμού της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, τόνισε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Αναλύοντας στο Κύκλο Ιδεών τους λόγους που οι μετοχές, τα ομόλογα και οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει μέχρι σήμερα λόγω του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, είναι γιατί όπως είπε προεξοφλούν το τέλος του πολέμου τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.

«Έχουμε μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, για όσα χρόνια θυμάμαι. Έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απολύτως το κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα και έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα υπάρξει ξανά αυτή η ευκαιρία. Τώρα είναι η η ώρα, μεταρρυθμίσεις σοβαρές και επώδυνες πρέπει να γίνουν σε 12 με 18 μήνες. Γιατί στη δεύτερη διετία το πράγμα αρχίζει και δυσκολεύει, παίζουν πιο πολύ ρόλο οι δημοσκοπήσεις παρά η άσκηση πολιτικής», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της εταιρείας από τη χώρα ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάρουμε δέκα εργοστάσια στην πλάτη και να φύγουμε» και πρόσθεσε: «Είναι άλλο αυτό και άλλο το dual listing, (δηλαδή η είσοδος παράλληλα και σε άλλο χρηματιστήριο στο εξωτερικό). Η Πολιτεία και η αγορά πρέπει να είναι ευχαριστημένες όταν επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλουργούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεξηγείται».

Σε σχέση με την ρωσοουκρανική κρίση, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα παγώσει για αρκετό καιρό ακόμη και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες, με τις αγορές να προεξοφλούν μια στασιμότητα της κατάστασης φέτος το χειμώνα.

Η εμπλοκή του κράτους

Μετά από πολλά χρόνια με την ευκαιρία της πανδημίας, βλέπουμε μια στροφή στο κέντρο βάρος από την ιδιωτική οικονομία στα κράτη, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Δέστε, όπως ανέφερε πως αντιμετωπίζουν οι χώρες την ενεργειακή κρίση. Δεν είναι μια απλή ιστορία, είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη που έχει πολλές παράπλευρές συνέπειες.

Σε ότι αφορά την ΕΕ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενεργειακή πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια και θα χρειαστεί άλλα τόσα για να λάβει αποφάσεις.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα των ΗΠΑ που δείχνει την αντοχή τους στην κρίση εν αντιθέσει με την ΕΕ, η οποία έχει μείνει πίσω, σε όλους τους τομείς: της απασχόλησης, του πληθωρισμού, του ΑΕΠ, παντού. Παρόλο που η Αμερική, είπε ο επιχειρηματίας, συγκλονίζεται από το εσωτερικό σχίσμα που υπάρχει στην κοινωνία και το οποίο θα φανεί και στις επόμενες εκλογές.

Για την Ευρώπη ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι τα 16 χρόνια της Μέρκελ η Γερμανία θα τα θυμάται και μίλησε για τον άνισο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών. Είναι θέμα ευρωπαϊκό να βάζει η χώρα στην άκρη 200 εκατ. και να τα ρίχνει στην επιχειρήσεις γιατί το γερμανικό μοντέλο καταρρέει. Ως παράδειγμα, ανέφερε το ενεργειακό κενό λέγοντας ότι η Γερμανία ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα ανθρακικά εργοστάσια γιατί δεν τις φτάνει το αέριο που προμηθεύεται. Όπως είπε, η Γερμανία πίστευε ότι θα έχει φθηνό ρωσικό αέριο για 100 χρόνια.

Για την Ελλάδα ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε αισιόδοξος για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει κράτος, κυβέρνηση και κόμμα. Έχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος που επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν τις κάνουμε τώρα δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να γίνουν. Μετράμε μήνες, τόνισε. Όσες επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι να γίνουν πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες. Στο δεύτερο μισό μιας κυβερνητική θητείας μετρούν οι δημοσκοπήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, λέγοντας ότι ο στόχος του 2% είναι θηλιά στον λαιμό αυτής της γενιάς. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι θα λύνονταν πολλά προβλήματα αν ο στόχος για τον πληθωρισμό ανέβαινε στο 3%. «Θα έπαιρνε ανάσα όλος το τόπος. Δεν ξέρετε πόσοι πόροι θα απελευθερώνονταν, πόσο θα έπεφταν τα επιτόκια και πόσο θα ανάσαιναν οι επιχειρήσεις».

Ο δασμός της Βουλγαρίας

Απαντώντας σε ερώτηση για το βουλγαρικό δασμό στο ρωσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της χώρας είπε ότι η Βουλγαρία κινείται παραβατικά για να μειώσει το έλλειμμά της. Το θέμα δείχνει την έλλειψη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της ενέργειας. «Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που έχει συμβεί. Είναι σαν να λέμε ότι η Ελλάδα θα βάλει φόρο 30% στα αμερικάνικα αυτοκίνητα» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε μέρισμα & buyback η πλεονάζουσα ρευστότητα €7,4 δισ.

Χατζηδάκης: Πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή

Χόγιερ (ΕΤΕπ): Σημαντικός ο ρόλος των έξυπνων μετρητών στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ