Την απόφασής της να σταματήσει να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η γερμανική ψηφιακή τράπεζα Ν26 καθώς, όπως ανέφερε, μετά το Brexit δεν θα έχει πια την απαιτούμενη άδεια. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση αυτή, οι πελάτες της Ν26 δηλώνουν «εξοργισμένοι» και «προδομένοι».

Η Ν26 με έδρα το Βερολίνο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί άλλο στη χώρα μετά το Brexit γιατί δεν θα έχει την απαραίτητη άδεια να το κάνει. Έτσι, η start-up θα κλείσει όλους τους λογαριασμούς της στο Η.Β. στις 15 Απριλίου.

Η εταιρεία έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη Βρετανία τον Οκτώβριο του 2018, πάνω από δυο χρόνια μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας ή μη στην ΕΕ και έξι μήνες πριν τον αρχικό σχεδιασμό για το Brexit.

O Miguel Frias Mosquea, πελάτης της N26 του Λονδίνου δηλώνει εξοργισμένος που η τράπεζα ρίχνει το φταίξιμο για την αποχώρησή της άπω τη Βρετανία στο Brexit: «Είναι fake news», διατείνεται.

«Έπρεπε σίγουρα να βρουν μια δικαιολογία για τους επενδυτές και τα έριξαν στο Brexit, όχι σε κακή διαχείριση ή έλλειψη γνώσης για το πώς να αντιμετωπίσουν στη βρετανική αγορά», αναφέρει ο 33χρονος πελάτης. «Είναι καλύτερο γι’ αυτούς να υποκρίνονται ότι δεν είναι μια δική τους αποτυχία».

Αλλος πελάτης, ο Ian Cook, αναφέρει ότι ένοιωσε απογοητευμένος με το κλείσιμο της N26 στη Βρετανία, αναφέροντας ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της τον Ιούλιο του 2019.

«Είναι ακόμα η μοναδική μου τράπεζα και δεν έχω συνηθίσει να συνεργάζομαι με άλλες», αναφέρει. «Προτιμώ την N26 από τις άλλες λόγω των έξτρα παροχών που δίνει μαζί με τους λογαριασμούς». Ο 62χρονος Cook είπε ακόμα ότι αισθάνεται προδομένος γιατί η N26 «δεν έδωσε ποτέ ενδείξεις ότι μια αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ θα της προκαλούσε δυσκολίες στις συναλλαγές. Δεν πιστεύω ότι φταίει το Brexit», αναφέρει.

Τι είναι η Ν26

Η N26 είναι μια ψηφιακή τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 2013 στο Βερολίνο από τον Valentin Stalf και τον Maximilian Tayenthal με στόχο να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία της λιανικής τραπεζικής, με βάση τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Είναι μία καθόλα νόμιμη ευρωπαϊκή τράπεζα, με την οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει μια παραδοσιακή, αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή.

«Η ψηφιακή μορφή και λειτουργία της, που σημαίνει απουσία κοστοβόρου δικτύου φυσικών καταστημάτων κάνει την N26 να λειτουργεί με πολύ χαμηλότερα κόστη και φυσικά με μηδενικές προμήθειες», είχε αναφέρει παλιότερα στο ΝΜ ο γενικός διευθυντής της Ν26, Sarunas Legeckas

Όπως είχε εξηγήσει, η Ν26 έχει χτιστεί πάνω στην ίδια λογική που χρησιμοποιούν, η Netflix, η Spotify και η Airbnb. Δεν έχουν φυσική παρουσία σε όλες τις αγορές, λειτουργούν κεντρικά και περιορίζουν έτσι πολύ το κόστος τους.

Η N26 δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των πελατών της στη Βρετανία, ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι κατάφερε να προσελκύσει μόλις 200.000 πελάτες στο Η.Β. Από τότε που άνοιξε εκεί το 2018. Η τράπεζα Monzo, που είναι ανταγωνίστριά της, έχει προσελκύσει 3,6 εκατ. πελάτες από την ημέρα ίδρυσής της το 2015.

Φυσικά τώρα, μετά την ανακοίνωση της Ν26 ότι αποχωρεί, οι ανταγωνιστές τηStarling and Monese , όπως η ς τρίβουν τα χέρια τους, καθώς μειώνεται ο ανταγωνισμός.

Η Starling μάλιστα ανέβασε και το παρακάτω tweet για να προλάβει τις εξελίξεις: «Ανακαλύψατε μόλις ότι η τράπεζά σας κάνει στροφή λόγω Brexit; Μην ανησυχείτε, εμείς ήρθαμε για να μείνουμε». Οσο για το μήνυμα της Monese; «Αν χρειάζεστε έναν βρετανικό λογαριασμό ανθεκτικό στο brexit, είμαστε η τέλεια λύση».