Για επικείμενο μεγάλο κύμα επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου, από το κομμάτι του R&D ως νέες παραγωγικές μονάδες, προϊδεάζουν εγχώριες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παγιώσει για την ερχόμενη τριετία το «επενδυτικό claw-back». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα που λειτούργησε το 2019 και το 2020 και με το οποίο έγινε συμψηφισμός ενός μικρού ποσού από το συνολικό claw-back που κλήθηκαν να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες με δαπάνες που έγιναν για επενδύσεις. Το 2019 ο συμψηφισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ και το 2020 100 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διατηρηθεί για τα έτη 2021,2022, 2023.

Τη σχετική εξαγγελία έκανε χθες από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας σε πάνελ για τη φαρμακευτική καινοτομία και τις επενδύσεις στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία μεταξύ μας, αν όλα πάνε καλά και με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να έχουμε ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, επεξηγώντας πως πρόκειται για κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το claw-back είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥ. Άρα, σου αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτό το επιπλέον βάρος που σου βάζουμε με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Τα αποτελέσματα απ’ τη δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου την προηγούμενη διετία ήταν κάτι παραπάνω από θετικά αφού πάνω από 30 διαφορετικά επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και έχουν λάβει έγκριση για να προχωρήσουν χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα.

Μόλις πρόσφατα μάλιστα εταιρείες του κλάδου είχαν προαναγγείλει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας με προϋπόθεση ένα σταθερό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον και διατήρηση του μέτρου του συμψηφισμού δαπανών που θα γίνουν για επενδύσεις με το claw-back. Μεταξύ των εταιρειών με σοβαρά επενδυτικά σχέδια είναι οι: Adelco, Anfarm, Bennett, ΒΙΑΝΕΞ, Βιόκοσμος, Boehringer Ingelheim Ελλάς, Demo, Elpen, Faran, Frezyderm, Gap, Galenica, Genepharm, Help, Iasis Pharma, Lavipharm, Opus Materia, Pharmathen, Pharmazac, Rafarm, Rontis, Syn Innovation, Uni-Pharma, Winmedica. 

«Είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα. Εμείς έτσι το αντιμετωπίζουμε, ως κίνητρο. Και εφόσον συνεχιστεί, θα συνεχίσουν και οι εταιρείες να ανταποκρίνονται και να επενδύουν», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Σημείωσε, ωστόσο, πως σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν φθάσει να ενισχύουν μέσω μηχανισμών υποχρεωτικών επιστροφών τη δημόσια δαπάνη για το φάρμακο, με 1,7 δισ ευρώ.

Μαζί τους στο πάνελ επίσης ήταν ο Γεν. Διευθυντής της AbbVie Pharmaceuticals κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, o κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Biogen, ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ και ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim.

Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης κινήτρων ώστε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μπορέσει να ακολουθήσει το δρόμο της καινοτομίας και τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να αναβαθμιστεί σε έναν απ’ τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη μιας που σήμερα είναι κάτω απ’ το μ.ο. των ευρωπαϊκών επιδόσεων.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο χώρος του φαρμάκου έχει ιδιαίτερη συνεισφορά και αξία στην ελληνική οικονομία, φθάνοντας τα 6,7 δισ ευρώ ή 3,9% του ΑΕΠ. Μαζί του συνδέονται άμεσα και έμμεσα 135.000 θέσεις εργασίας ενώ θεωρείται απ’ τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους της χώρας.

«Χαίρομαι που η καινοτομία πλέον είναι απ’ τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πρέπει όμως να είμαστε πιο φιλόδοξοι, να κινηθούν πιο γρήγορα τα πράγματα», είπε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης. Η Pfizer ήταν η πρώτη εταιρεία που έκανε χρήση του επενδυτικού claw-back προχωρώντας στη δημιουργία του περιφερειακού ψηφιακού hub στη Θεσσαλονίκη. «Το μείζον είναι να καλλιεργήσουμε νοοτροπία καινοτομίας στην Ελλάδα. Παντού αλλά κυρίως στο φαρμακευτικό κλάδο. Χρειάζεται ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και νόμοι που βοηθούν. Σαφώς είναι θετικό το επενδυτικό claw-back. Πρέπει όμως να πάμε παρακάτω, να συνεχίσουμε να προσελκύουμε επενδύσεις και από τοπικές και από ξένες εταιρείες», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, γενικός διευθυντής της AbbVie Pharmaceuticals. «Το 2018 κάναμε την Ελλάδα διεθνή κόμβο κλινικών μελετών 14 χωρών της ΝΑ Ευρώπης φθάνοντας σήμερα το 30% των εργαζομένων μας να ασχολείται με αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα. Νέοι επιστήμονες που είτε έμειναν στην Ελλάδα είτε επέστρεψαν απ’ το εξωτερικό. Ο ίδιος μάλιστα έθεσε την πρόταση να γίνει αξιοποίηση εκ μέρους της Πολιτείας των πληροφοριών που συγκεντρώνονται πλέον απ’ το 2012 στα πληροφοριακά συστήματα που αφορούν την υγεία μιλώντας για «χρυσωρυχείο» που κάθεται και για το οποίο εταιρείες θα επένδυαν σε αυτό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Απ’ την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Hellas κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης εκπροσωπώντας και τη μόνη πολυεθνική που έχει επενδύσει σε μία μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα εκτιμώντας μάλιστα ότι το ύψος της επένδυσης τα επόμενα χρόνια θα φθάσει το 1 δισ ευρώ, ζήτησε «να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος κυβέρνησης και βιομηχανίας ώστε να στηριχθεί παραγωγή και η Ελλάδα να μπει στο κλαμπ των ισχυρών». Μάλιστα πρότεινε να δημιουργηθεί και ένα Φόρουμ σε ανώτατο επίπεδο ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει σε συνεργασία με τοπική βιομηχανία περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή και την έρευνα. Προπάντων όμως ζήτησε «τη θέσπιση σταθερού περιβάλλοντος χωρίς εκπλήξεις».

Τέλος ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας μίλησε για «αφαίμαξη που στερεί απ’ τις επιχειρήσεις κρίσιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη τους» αναφερόμενος στο claw-back σημειώνοντας ωστόσο το «καλύτερο πράγμα που έχει προσφέρει η Πολιτεία στον κλάδο ήταν ο συμψηφισμός με τις δαπάνες για επενδύσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης των φαρμακοβιομηχανιών αλλάζει και ότι το μέλλον μπορεί να είναι ευοίωνο εφόσον αφενός η Πολιτεία περιορίσει την υπερφορολόγηση, οι ευρωπαϊκές Αρχές αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως είπε από τρίτες χώρες, και οι ελληνικές εταιρείες στραφούν πλέον στην βιοτεχνολογία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο με πολυεθνικές για την απόκτηση τεχνογνωσίας και να επενδύσουν πολλά κεφάλαια.

Κλείνοντας μάλιστα ο ίδιος απέρριψε τα όσα συζητούνται ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι σε θέση σήμερα να παράγουν εμβόλια. «Δυστυχώς αυτό δεν υφίσταται. Απαιτούνται πολλά Κεφάλαια να επενδυθούν αλλά και χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη 

Το happy end στην Τράπεζα Αττικής, η (στάνταρ) γκρίνια του Βακάκη και οι νέες περιπέτειες της Φαμάρ 

Νασέρ Αλ Κελαϊφί: Ο Άραβας κροίσος που θέλει να αλλάξει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πληρώνονται 200 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους