Το αποφασιστικό βήμα για έναν νέο μετασχηματισμό ετοιμάζεται να κάνει η ICAP, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Β2Β στη χώρα, που την τελευταία 15ετία έχει ακολουθήσει μια συνεπή στρατηγική εξωστρέφειας και ανάπτυξης υπό τη διοίκηση του κ. Νικήτα Κωνσταντέλλου. Με νέα δομή και με στρατηγική-μετοχική συνεργασία με μεγάλη πολυεθνική, τα αποκαλυπτήρια της οποίας αναμένονται πολύ σύντομα, προετοιμάζεται να εισέλθει στην εποχή ICAP 3.0.

«Εως την εκπνοή του έτους δρομολογούμε σημαντικές κινήσεις για το μέλλον της ICAP. Μιλάμε για συνεργασία με εταιρεία παγκοσμίου εμβέλειας που θα δώσει άλλη πνοή στον όμιλο», λέει στο «business stories» o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νικήτας Κωνσταντέλλος παραπέμποντας σε επικείμενες ανακοινώσεις του ομίλου.

Ως ορόσημο εξάλλου τοποθετεί την ανατολή του 2022. «Θα είναι μια χρονιά-σταθμός για την ICAP, αφού από τον Ιανουάριο αρχίζει η νέα της εποχή», λέει και επεξηγεί: «Σχεδιάζουμε την ICAP 3.0, που θα έχει νέα εταιρικά σχήματα, αναδιάρθρωση των εταιρειών ICAP, νέα επιχειρησιακά μοντέλα, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην επιχειρηματικότητα και το λανσάρισμα νέων καινοτόμων υπηρεσιών. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το νέο ταξίδι που ξεκινάμε και απολύτως προσηλωμένοι στην επίτευξη των πολύ φιλόδοξων στόχων που θέτουμε». Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του: «Ατενίζουμε το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία και δυναμισμό, ως ένας καινοτόμος οργανισμός με θεσμικό ρόλο στο επίκεντρο του επιχειρείν και της οικονομίας».

Ο κ. Κωνσταντέλλος, ως φαίνεται, θα σφραγίσει και τη νέα εποχή που ξεκινά για την εταιρεία έχοντας ήδη υπογράψει τα τελευταία 15 έτη τη μεγάλη στροφή που έκανε η ICAP εξελισσόμενη από μια μικρή θυγατρική τραπεζών με συγκεκριμένες δραστηριότητες σε έναν όμιλο διεθνοποιημένο με ευρύ χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών. «Αυτή ήταν η εποχή ICAP 2.0», λέει χαμογελώντας, έχοντας επιβεβαιωθεί και για την επιλογή του να αφήσει το 2007 τη θέση του γενικού διευθυντή στην KPMG Ελλάδος και να αναλάβει τότε την ICAP, που μόλις είχε περάσει στα χέρια του SEEF Fund της Global Finance.

«Η ICAP ιδρύθηκε το 1964 και το μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης περιόδου της που φτάνει ως τα τέλη του 2006 ήταν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Alpha Bank. Μέχρι το τέλος του 2006, οπότε και εξαγοράστηκε από το SEEF Fund που διαχειρίζεται η Global Finance, κατόρθωσε να καθιερωθεί στην ελληνική αγορά ως η ηγέτιδα εταιρεία επιχειρηματικής πληροφόρησης», τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος και προσθέτει: «Οταν στις αρχές του 2007 πήρα την πολύ δύσκολη απόφαση να αφήσω τη θέση του Managing Partner στην KPMG Advisory, το έκανα όταν πρώτα συμφώνησα με τον νέο μέτοχο να στοχεύσουμε σε κάτι πολύ μεγάλο και φιλόδοξο. Ξεκινήσαμε λοιπόν με ενθουσιασμό τη δεύτερη περίοδο, ήτοι την ICAP 2.0, προχωρώντας σε πλήρη μετασχηματισμό και υλοποιώντας ένα πλάνο ταχείας ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων Business Units και την επέκταση στο εξωτερικό».

Αυτό το κεφάλαιο, λοιπόν, ετοιμάζεται να κλείσει τώρα και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνοδευτεί με ρεκόρ επιδόσεων. Από ετήσιο κύκλο εργασιών 18 εκατ. ευρώ την εποχή που αναλάμβανε τα ηνία ο κ. Κωνσταντέλλος για να εφαρμόσει το πολυδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης, φέτος το σύνολο των εταιρειών ICAP, που πλέον έχουν φτάσει στις 16, διάσπαρτες σε πέντε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, θα κλείσει αθροιστικά με έσοδα 94 εκατ. ευρώ και EBITDA 10,7 εκατ. ευρώ. «Επιπλέον, πετύχαμε σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της κουλτούρας μας, με workshops και διάχυση της ανανεωμένης εταιρικής μας ταυτότητας, με έμφαση στον σκοπό και τις ESG δράσεις, καθώς και στη βελτίωση των συνολικών ανταμοιβών προς τους ανθρώπους μας σε εννέα περιοχές», αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Σήμερα ο όμιλος ICAP δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο. Σε αυτόν εργάζονται πάνω από 1.100 άτομα, ενώ ακόμη 2.700 απασχολούνται σε εγκαταστάσεις πελατών μέσω της ICAP Employment Solutions.

Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της ουσιαστικά ακολουθούν δύο κύριες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τις «Επιχειρηματικές & Διαχείρισης Ρίσκου Λύσεις», στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι πιο παραδοσιακές δραστηριότητες της ICAP, όπως η συμβουλευτική, η παροχή επιχειρηματικής και πιστωτικής πληροφόρησης, οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις – διαβαθμίσεις, οι τεχνολογικές λύσεις, το μάρκετινγκ, η εκπαίδευση διαχείρισης ρίσκου κ.ο.κ. Η δεύτερη υπό την ομπρέλα του τίτλου «Ανθρώπινο Δυναμικό και Λύσεις Outsourcing» αφορά δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως οι λύσεις απασχόλησης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διάθεση προσωπικού, τους ανθρώπινους πόρους, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών εκ μέρους άλλων επιχειρήσεων, τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια κ.λπ.

«Αυτά τα 15 χρόνια πετύχαμε πάρα πολλά και ανεβήκαμε πολλά επίπεδα πενταπλασιάζοντας τα μεγέθη μας. Ετσι, από μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία επιχειρηματικής πληροφόρησης με παρουσία μόνο στην Ελλάδα και 280 άτομα εξελιχθήκαμε σε δύο μεγάλους ομίλους Β2Β με 1.100 άτομα (συν 2.600 που εργάζονται σε πελάτες μας) σε πέντε χώρες», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Από τις σημαντικότερες ίσως κινήσεις που έγιναν μέσα στην περίοδο της κρίσης και αποδείχθηκε καταλυτική αφενός για την ίδια την ICAP, αφετέρου για το ίδιο το επιχειρείν και το τραπεζικό σύστημα εκείνη τη δύσκολη περίοδο ήταν η εξέλιξή της σε Οργανισμό Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (CRA). Ο μοναδικός στη χώρα μας και ένας από τους λίγους στην Ευρώπη, διαπιστευμένος από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). «Εχοντας αυτό τον θεσμικό ρόλο, η ICAP συμβάλλει στην εδραίωση μιας υγιούς και αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος. «Ενδεικτικά, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η ICAP χορήγησε αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε 6.000 επιχειρήσεις με συνολικό ενεργητικό άνω των 200 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια έχει ήδη απονείμει αξιολογήσεις σε συναλλαγές τιτλοποίησης δανείων άνω των 20 δισ. ευρώ».

Ο ίδιος, εξάλλου, εξηγεί ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις (CRAs) θα παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη νέα εποχή. «Τα CRAs παρέχουν ανεξάρτητες εκτιμήσεις για την πιθανότητα αθέτησης πιστωτικής ή άλλης υποχρέωσης στο μέλλον, τόσο για επιχειρήσεις και χρεόγραφα όσο και για ευρύτερες νομικές οντότητες και κράτη», σημειώνει και συνεχίζει: «Ο ρόλος αυτός διέπεται από ιδιαίτερα απαιτητικούς ρυθμιστικούς και εποπτικούς κανονισμούς της ESMA που διασφαλίζουν αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία. Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι ο πιστωτικός κίνδυνος αποτελεί τον κορμό των κινδύνων που αφορούν τις οικονομικές αποφάσεις, η συνεισφορά αντικειμενικών εκτιμήσεων από πλευράς CRAs συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη υγιούς επιχειρείν καθώς και στη σταθερότητα της οικονομίας. Ιδίως για τα επόμενα χρόνια, όπου το ζητούμενο είναι η προσέλκυση επενδύσεων, τα CRAs θα παίξουν καθοριστικό ρόλο αφού η πιστοληπτική αξιολόγηση αποτελεί τον κορμό στην αξιολόγηση κάθε επένδυσης, υπό την έννοια ότι συνδυάζει κάθε πτυχή του επενδυτικού σχεδίου για να προσδιορίσει την πιθανότητα αθέτησης υποχρέωσης. Επειδή η πιστωτική υποχρέωση προηγείται κάθε άλλης υποχρέωσης, κάθε ορθολογικός επενδυτής αναμένεται να ξεκινήσει την ανάλυση της προτεινόμενης επένδυσης ακριβώς από αυτό το σημείο».

Ο ίδιος υπογραμμίζει και την εξαιρετική σημασία που είχε για την ICAP η αποκλειστική συνεργασία την τελευταία δεκαετία με την Dun & Bradstreet, παγκόσμια ηγέτιδα στην επιχειρηματική πληροφόρηση με 180 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας: «Με αυτή τη συνεργασία οι πελάτες της ICAP σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο μπορούν να λάβουν πληροφορίες για σχεδόν οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο, καθώς η παγκόσμια βάση δεδομένων της D&B περιλαμβάνει 330 εκατομμύρια εταιρείες από 200 χώρες. Επιπλέον, οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες και εργαλεία της B&B που έχει προσθέσει η ICAP στο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της».

Οπως εξηγεί μάλιστα ο κ. Κωνσταντέλλος, αυτή η συνεργασία είναι αμφίδρομη και ουσιαστικά ανοίγει και ένα παράθυρο σε εταιρείες, και όχι μόνο, από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα: «Πελάτες της D&B Global έχουν ζητήσει και η ICAP έχει παράσχει μέσω προηγμένων πλατφορμών 900.000 πλήρη business reports και έχει απαντήσει σε 2.500.000 αιτήματα πληροφοριών για εταιρείες της γεωγραφικής μας περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τη νέα εποχή που ξεκινά για τον όμιλο, αυτή, όπως φαίνεται, θα συνδυαστεί και με τη λεγόμενη «εταιρική υπευθυνότητα έναντι της βιώσιμης ανάπτυξης» που εξελίσσεται σε παγκόσμιο mega trend. «Διαχρονική επιδίωξή μας είναι να έχουμε όλους τους stakeholders της ICAP ευχαριστημένους. Αρα θέτουμε στόχους για περαιτέρω ισχυρή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, για ενίσχυση της εικόνας μας ως συνεργάτης επιλογής για τους πελάτες μας, ως εργοδότης επιλογής για τους ανθρώπους μας και ως κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, που εφαρμόζει αποτελεσματικά προγράμματα ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντέλλος, για να προσθέσει: «Ειδικά για τους ανθρώπους μας, προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς το employee experience που βιώνουν μαζί μας, στοχεύοντας να έχουμε υγιείς, ευχαριστημένους και με ευεξία εργαζομένους, που ταυτόχρονα είναι πετυχημένοι και αποτελεσματικοί στην εργασία τους».

Οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας

Η κουβέντα μας βέβαια δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και καθώς η οικονομία, παρά τις προκλήσεις, φαίνεται να περνά σε έναν σημαντικό ανοδικό κύκλο.

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι οι Ελληνες επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν πλέον αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων, αφού τα εννέα από τα τελευταία 12 χρόνια βίωσαν βαθύτατες και σύνθετες κρίσεις», παρατηρεί ο κ. Κωνσταντέλλος. Σήμερα ως άμεση πρόκληση για όλες τις εταιρείες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «οι ριζικές αλλαγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό και η προσαρμογή της κουλτούρας με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δράσεις ESG».

Μάλιστα από τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει η ICAP φαίνεται ότι τρεις θα είναι οι βασικοί κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα. «Αυτοί που ξεχωρίζουν για τη δυναμική και τη σημαντική συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της χώρας μας είναι ο ευρύτερος τομέας του τουρισμού, ο οποίος μέσα από τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη συμπαρασύρει προς την ανάπτυξη και λοιπούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο αγροτικός τομέας και κατ’ επέκταση η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, που παρουσιάζει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και ο κλάδος των ακινήτων – κατασκευών, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντέλλος και εξηγεί: «Ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς η συνεισφορά του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 12,5% το 2019. H συμμετοχή του στη συνολική απασχόληση ανέρχεται στο 22%. Με τις επιδόσεις αυτές ο ελληνικός τουρισμός μέσα από τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη αναμφισβήτητα συντελεί και θα εξακολουθήσει να συμβάλει και στη μετά COVID-19 εποχή στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους, όπως των μεταφορών, της εστίασης, του λιανεμπορίου κ.ά.

Ο αγροτικός τομέας με συμμετοχή πάνω από 6 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και ποσοστό που πλησιάζει στο 4% παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές εξέλιξης. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θεωρείται ένας ιδιαίτερα δυναμικός και ανταγωνιστικός κλάδος ο οποίος εμφανίζει αξιόλογη εξωστρέφεια ιδιαίτερα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων, ποτών και λοιπών αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12% το 2020 σε σχέση με το 2019, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, συμμετέχοντας κατά 22% στις συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας.
Ο κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών επίσης είναι ένας τομέας που παρουσιάζει ανάκαμψη από το 2018 και μετά. Παρά την κρίση της πανδημίας, οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 15% το 2020, ενώ αντίστοιχα αυτές σε λοιπές κατασκευές, που περιλαμβάνουν και τα μεγάλα έργα, σημείωσαν άνοδο κατά 9% συγκριτικά με το 2019.

Τα επόμενα χρόνια αναμένονται μεγάλα δημόσια έργα (δρόμοι, μετρό κ.ά.), έργα ΣΔΙΤ (έμφαση στη διαχείριση απορριμμάτων), αλλά και ιδιωτικά, με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού (8 δισ., 70.000 θέσεις εργασίας) να κατέχει δεσπόζουσα θέση. Παρελκόμενος κλάδος που θα ωφεληθεί είναι και ο κλάδος των δομικών υλικών, λόγω της μεγάλης ζήτησης που θα δημιουργηθεί».

Μαζί με αυτούς, ο κ. Κωνσταντέλλος στέκεται στις μεγάλες προοπτικές των κλάδων: Α) Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, λόγω των μεγάλων επενδύσεων στο 5G. Β) Ενέργειας, καθώς οι ανάγκες για επενδύσεις που δημιουργούν το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και η κοινοτική οδηγία αύξησης της παραγωγής από ΑΠΕ στο 32% φτάνουν στα 50 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Γ) Τραπεζών, αφού η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα περάσουν αναγκαστικά μέσα από τις τραπεζικά ιδρύματα θα δώσουν μεγάλο χώρο για αύξηση των χορηγήσεων με μικρότερο ρίσκο. Δ) Logistics. Ε) Call Centers. ΣΤ) Servicers διαχείρισης απαιτήσεων.

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, πάντα βέβαια με την επιφύλαξη να μην έχουμε απρόβλεπτες, εξωγενείς σοβαρές αρνητικές εξελίξεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι ξεκινάμε με πολύ καλύτερες συνθήκες απ’ ό,τι τα 12 προηγούμενα χρόνια. Με τους προβλεπόμενους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ για το 2021 (6,5%-7,4%) και 2022 (4,5%-5%) και λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2020 είχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2%, υπολογίζουμε ότι στο τέλος του 2022 θα έχουμε ΑΕΠ περίπου 3% μεγαλύτερο από εκείνο του 2019. Το πολύ σημαντικό όμως είναι ότι η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτύσσεται με ρυθμούς 3% κατά μέσο όρο τον χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σε αυτό συμβάλλει πολύ η στήριξη της χώρας μας με 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (31 δισ. ευρώ μέχρι το 2016) και από άλλα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (41 δισ. ευρώ)», καταλήγει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Διαβάστε ακόμη:

Δημόσια έργα: Προσωρινή λύση όχι θεραπεία η αναθεώρηση των τιμολογίων κατασκευής

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το σχέδιο εξυγίανσης προωθείται για υπογραφή σε ΥΕΘΑ / ΠΝ και τράπεζες

Το ιερό δισκοπότηρο του Ντυνάν και οι κινήσεις της Oaktree, η Ηρακλείτσα του κ. Χαντιντάγκι, το δωράκι του ΟΤΕ και τα βραχιόλια Cartier της κυρίας τραπεζίτη