Η συμφωνία Chipita – Mondelez International δεν πρόκειται να επηρεάσει την Μύλοι Λούλης, η οποία αποτελεί βασικό προμηθευτή της πρώτης, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας κ. Νίκος Λούλης. «Το αντίθετο, θεωρούμε ότι μας ανοίγει την πόρτα στον πολυεθνικό όμιλο», υπογράμμιζε χθες στους μετόχους της εταιρείας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

«Έχουμε συνεργαστεί και συνεργαζόμαστε με πολυεθνικούς ομίλους ως κύριος προμηθευτής, τόσο με εταιρείες τροφίμων όσο και στο Retail σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Οπότε το αντιμετωπίζουμε (σσ το ντιλ) ως κάτι το θετικό», σημείωνε σχετικά.

Αργότερα σε διευκρινίσεις που ζήτησε το newmoney ο κ. Λούλης σημείωσε πως σήμερα οι πωλήσεις του ομίλου προς την Chipita φθάνει στο 7% με 8% επί του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου Μύλοι Λούλης. Ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών κατευθύνονται στα εργοστάσια της Chipita σε Βουλγαρία και της Ρουμανία που αποτελούν τη «βάση» της σημαντικής παρουσίας της εταιρείας τροφίμων σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Λούλης στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εμφανίστηκε θετικός στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας φέτος. Στο πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 17%, κάτι ωστόσο που συνδέεται με την «εργαλειοποίηση» που επιχειρεί η εταιρεία του λιμανιού της στον Βόλο προσφέροντας υπηρεσίες φόρτωσης και εξαγωγής σιτηρών. Χωρίς αυτό, όπως διευκρίνισε στη ΓΣ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νϊκος Φωτόπουλος, οι πωλήσεις είναι στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

«Το ότι καταφέραμε τις ίδιες επιδόσεις με το πρώτο τετράμηνο του 2020 όπου λόγω του πανικού καταγράφηκε ρεκόρ πωλήσεων στη λιανική λόγω του πανικού, που προκλήθηκε απ’ την έκρηξη της πανδημίας μόνο θετικό είναι», σημειώνει στο newmoney ο κ. Λούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα στοιχεία ως το τέλος Απριλίου έδειχναν μάλιστα μία ελαφρώς θετική εικόνα στον όγκο των πωλήσεων. «Στο μεταξύ επανεκκίνησε η εστίαση και, φυσικά, προσμένουμε στον τουρισμό για μεγαλύτερη ώθηση», τονίζει.

Φυσικά στα οικονομικά μεγέθη φέτος τη διαφορά θα κάνει η «εργαλειοποίηση» του λιμανιού. «Είναι η πρώτη χρονιά που κάνουμε καλή χρήση του λιμένος προσφέροντας την υπηρεσία φόρτωσης σιτηρών, μία δραστηριότητα που συνδέεται άμεσα με την εξαγωγική δραστηριότητα», έλεγε στους μετόχους ο κ. Λούλης. Όπως τόνισε «ρεαλιστικός στόχος» είναι κάθε χρόνο μέσω του λιμανιού να διακινείται μία ποσότητα μεταξύ 50.000 και 100.000 τόνων σιταριών.

Ερωτηθείς πάντως για το ενδεχόμενο επέκτασης του λιμένος ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός. «Αν αυξηθούν οι ποσότητες που διαχειριζόμαστε με αυτό τον τρόπο ίσως επενδύσουμε σε σιλό», απάντησε.

Από εκεί και έπειτα ο όμιλος ποντάρει και στη νέα επένδυση που έχει ενεργοποιήσει στη Βουλγαρία για την κατασκευή σιλό δημητριακών ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. «Δημιουργούμε κατ’ ουσίαν ένα hub συγκέντρωσης δημητριακών μέσω της βουλγαρικής θυγατρικής. Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί ο ρόλος της Βουλγαρίας στην παραγωγή και εξαγωγή στην Ελλάδα μαλακών σιτηρών. Πλέον αντί να δουλεύουμε με χονδρεμπόρους για την προμήθεια τους ή να νοικιάζουμε σιλό, όπως κάναμε ως τώρα, δημιουργούμε τις δικές μας υποδομές, ελέγχοντας σε ένα βαθμό και το κόστος», σημειώνει ο κ. Λούλης στο newmoney.

Σημειωτέον, ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τρίτης 1ης Ιουνίου, ενέκρινε τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 1.027.216,80 ευρώ (0,06 ευρώ ανά μετοχή) από τα κέρδη χρήσης του 2020. Τέλος αν και συζητήθηκε στο ΔΣ το ενδεχόμενο έναρξης προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα στην πορεία της μετοχής, τελικά αποφασίστηκε να μετατεθεί ως θέμα συζήτησης σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση η τιμή της μετοχής χθες ενισχύθηκε κατά 9%, φθάνοντας τα 2,90 ευρώ δίδοντας μία κεφαλαιοποίηση στην εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία στα 50 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

«Ρύθμιση Σταϊκούρα»: Πώς και ποιοι θα πάρουν 420 δόσεις και κούρεμα οφειλής έως 80%

Τα ενσταντανέ Μητσοτάκη, Τσίπρα και Φώφης, ο πονοκέφαλος (με δόσεις) του τραπεζίτη, γιατί πλακώνονται ΕΛΤΑ με ACS και ο «λεκές»

«Astypalea project»: Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης