Καλύτερες του αναμενόμενου οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η οποία αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε σταθερή συναλλαγματική βάση στα 13,2 δισ. δολάρια, έναντι των 13,12 δισ. δολαρίων που εκτιμούσαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της LSEG.

Τα τριμηνιαία προσαρμοσμένα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 27% στα 5,58 δισ. δολάρια έναντι των 5,07 δισ. δολαρίων που αναμενόταν.

Η Novartis αύξησε επίσης τις ετήσιες προβλέψεις της για το 2025, προβλέποντας αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και αύξηση των βασικών λειτουργικών εσόδων κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό. Η εταιρεία είχε προηγουμένως προβλέψει αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και αύξηση των βασικών λειτουργικών εσόδων κατά υψηλό μονοψήφιο έως χαμηλό διψήφιο ποσοστό.

Ο διευθύνων σύμβουλος Βας Ραρασιμάν δήλωσε ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στη ζήτηση για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού Kisqali, το φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση Kesimpta και το φάρμακο χοληστερόλης Leqvio.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία περιμένει με κομμένη την ανάσα για τους αναμενόμενους δασμούς των ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε έρευνα στον τομέα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν μέχρι σήμερα εξαιρεθεί από σαρωτικούς δασμούς, αλλά ο Τραμπ προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι οι στοχευμένες εισφορές για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα έρθουν στο «πολύ κοντινό μέλλον», όπως μεταδίδει το CNBC.

Η προοπτική υψηλών δασμών έχει τροφοδοτήσει την αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων από ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην προσοδοφόρα αγορά και να εξορθολογήσουν την εγχώρια παραγωγή.

Η Novartis ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επενδύσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και επέκταση 10 εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός που, όπως είπε, θα διασφαλίσει ότι όλα τα βασικά φάρμακα της Novartis για τους αμερικανούς ασθενείς θα παρασκευάζονται στην εγχώρια αγορά.

Ο CEO, ο οποίος είναι εδώ και καιρό αισιόδοξος για την ανάπτυξη της εταιρείας του στην αγορά των ΗΠΑ, δήλωσε τότε ότι οι δασμοί ήταν μια σκέψη αλλά όχι ο κινητήριος παράγοντας για την απόφαση της εταιρείας.

Την κίνηση αυτή ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche, η οποία δεσμεύτηκε να επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια και να δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες Johnson & Johnson και Eli Lilly ανακοίνωσαν επίσης πρόσφατα σημαντικές νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): Επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων και ποντάρει σε άνοδο της οικιακής κατανάλωσης

Μαθιός Ρήγας για γεωτρήσεις: Χρειάζεται σταθερή κυβερνητική πολιτική και επενδυτές έτοιμους για ρίσκο

Space Hellas: Σε ποια έργα ποντάρει για το 2025 – «Βλέπει» μείωση δανείων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα