search icon

Επιχειρήσεις

Όλες οι αλλαγές στο νέο ΕΣΠΑ που φέρνει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο διασφαλίζει ταχύτερη και αποτελεσματική διαχείριση πόρων», σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπ. Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης

«Κυριότερος στόχος μας αποτελεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας αλλά και απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης και εκταμίευσης των επιχορηγήσεων», υπογράμμισε ο υφυπ. Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου και θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ 2021-2027. 

«Με το παρόν σχέδιο νόμου, επιχειρείται ως πρωταρχικό μας μέλημα η αντιμετώπιση όλων των δυσλειτουργιών που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, με την αξιοποίηση και των ευκαιριών που αναδεικνύονται με τους νέους Κανονισμούς της ΕΕ, με βασικές επιδιώξεις:  την αποτελεσματική διάχυση των ενωσιακών πόρων, την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων, την έγκαιρη ωρίμανση των έργων, δράσεων και Προγραμμάτων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και  την εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής υποστήριξης ειδικών ομάδων δικαιούχων, δήμων ή μεγάλων δικαιούχων, σε συγκεκριμένους τομείς υλοποίησης δράσεων», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

Οι αλλαγές που έρχονται

Με τον νέο νόμο προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ν. 4314/2014) όπως:

α) Για πληρωμή ποσού προς δικαιούχο πληρωμής για παροχή αγαθών/υπηρεσιών ενεργειών τεχνικής βοήθειας και για πληρωμή δικαιούχων κρατικών ενισχύσεων (Άμεση Πληρωμή)

β) Για μεταφορά ποσού έργου του ΠΔΕ προς δικαιούχο για την εκτέλεση/υλοποίηση συγκεκριμένου έργου (Έμμεση Πληρωμή).

Διαβάστε ακόμα:

Εurostat: Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη – Άλμα 32% στην ενέργεια

Με τζίρο η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Απώλειες 1% στο ταμπλό

Netflix: Έρχεται επιπλέον χρέωση για κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης

Exit mobile version