Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις στα online φαρμακεία, καθώς κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 οι ηλεκτρονικές αγορές έφτασαν στο +52%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group, το 2020 τα φαρμακεία παρουσίασαν online αγορές αξίας 223 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, καταγράφοντας 118 εκατ. επισκέψεις.

Οι αγορές περιελάμβαναν καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικά προϊόντα και διάφορα προϊόντα υγείας.

Εντυπωσιακές αυξήσεις

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 313 ηλεκτρονικά φαρμακεία, από τα οποία τα 30 μεγαλύτερα συγκεντρώνουν το 70% της επισκεψιμότητας.

Οι ηλεκτρονικές αγορές στα φαρμακεία εκτοξεύτηκαν λόγω των lockdown, αλλά και της Black Friday τον Νοέμβριο, κατά τον οποίο παρουσιάστηκε αύξηση ρεκόρ της τάξεως του 95%.

Κατακόρυφη ήταν και η αύξηση τον Απρίλιο 2020, καθώς σε σχέση με τον Απρίλιο 2019 ήταν στο +85%, ενώ τον Δεκέμβριο οι online αγορές αυξήθηξαν κατά 66%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Τα προϊόντα

Οι αυξήσεις που παρουσιάστηκαν στις πωλήσεις προϊόντων σε σχέση με το 2019 είναι:

  • +98% σε προϊόντα υγείας, όπως φαρμακευτικές μάσκες
  • +47% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες
  • +37% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας
  • +26% σε βρεφικά και παιδικά είδη

Μάλιστα, οι εντυπωσιακές αυτές αυξήσεις οδήγησαν τους διαχειριστές των online καταστημάτων να μην προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία εξακολουθούν να θεωρούνται πιο οικονομικά σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω ηλεκτρονικές αγορές δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2914.

Επίσης, δεν έχει εφαρμόσει τη σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Ισραηλινοί της Fattal «επενδύουν» στον προορισμό Ελλάδα

Πόλεμος εκατομμυρίων για τα πολυτελή σπίτια σε Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη

Επίδομα 1.000 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται – Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις