Οικονομία

Εφορία: Πληρωμές χωρίς ανάσα μέχρι το τέλος του μήνα

  • Στέλιος Κράλογλου


Από 17 – 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθούν 3 δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και 1 για τον ΕΝΦΙΑ - Φόροι 7,8 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022

Με αρκετή υπομονή και χρήμα θα πρέπει να εξοπλιστούν οι φορολογούμενοι καθώς το δεύτερο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου τα ραντεβού με την εφορία θα είναι απανωτά! Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι και τρεις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρους Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που καταφθάνει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Ειδικότερα:

  • Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου: Περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει περίπου 540 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρους εισοδήματος.
  • Έως το 30 Σεπτεμβρίου: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 270 εκατ. ευρω για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ακολουθούν άλλες 5 δόσεις φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ η πρώτη εκ των δόσεων αυτών πρέπει να εξοφληθεί επίσης μέσα στον Οκτώβριο, το αργότερο μέχρι τις 31-10-2021 και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
  • Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτέμβριου: Περίπου 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ακολουθούν άλλες 5 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2021, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022. Το συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα πρέπει να καταβάλουν υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, εντός του Νοεμβρίου, πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους περί τα… 7,8 δισ. ευρώ!

Όσοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες καλούνται να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση με 24 μηνιαίες δόσεις. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα καθορίζεται και το επιτόκιο. Δηλαδή εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει το χρέος του σε 13-24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε ακόμη

Η VIVARTIA ψωνίζει, η Attica Bank μάλλον «ψωνίζεται» και η Avis το… ξαναγυρίζει πάνω

Τον Μάιο του 2022 ανοίγει το νέο Casa Cook 5* στη Σάμο (pics)

MAVA – Renault: Άλλαξε χέρια το εμβληματικό ακίνητο στη Νέα Φιλαδέλφεια (pic)