Σε νομική προσφυγή κατά του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, κατασκευάστριας του ChatGPT προσανατολίζονται οι επενδυτές, αφού τα μέλη του συμβουλίου ανέτρεψαν τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν και προκάλεσαν πιθανή μαζική έξοδο εργαζομένων.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, οι επενδυτές συνεργάζονται με νομικούς συμβούλους για να μελετήσουν τις επιλογές τους χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν θα μηνύσουν τελικά την OpenAI.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που επένδυσαν στην OpenAI, εάν το σημερινό διαμάντι των χαρτοφυλακίων τους καταρρεύσει μετά τις εξελίξεις του σαββατοκύριακου. Από την πλευρά της η OpenAI δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η Microsoft κατέχει το 49% της κερδοσκοπικής λειτουργίας της εταιρείας, άλλοι επενδυτές και εργαζόμενοι ελέγχουν το 49%, με το 2% να ανήκει στη μη κερδοσκοπική μητρική του OpenAI, σύμφωνα με τη Semafor.

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI απέλυσε τον Άλτμαν την Παρασκευή μετά από μια «κατάρρευση της μεταξύ τους επικοινωνίας», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει εσωτερικό σημείωμα στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι περισσότεροι από τους 700 και πλέον υπαλλήλους της OpenAI απείλησαν να παραιτηθούν εάν η εταιρεία δεν αντικαταστήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Τι λένε οι νομικοί

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συνήθως κατέχουν θέσεις στα διοικητικά συμβούλια ή δικαίωμα ψήφου στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους, αλλά η OpenAI ελέγχεται από τη μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία OpenAI Nonprofit, η οποία σύμφωνα με τον ιστότοπο της OpenAI δημιουργήθηκε για να ωφελήσει «την ανθρωπότητα και όχι τους επενδυτές».

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο μοχλό πίεσης στο διοικητικό συμβούλιο από ό,τι οι επενδυτές που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της εταιρείας, δήλωσε στο Reuters ο Μάινορ Μάγιερς, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, όχι ένα σφάλμα της δομής του OpenAI, το οποίο ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά πρόσθεσε μια κερδοσκοπική θυγατρική το 2019 για την άντληση κεφαλαίων. Η διατήρηση του ελέγχου των λειτουργιών επιτρέπει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό να διατηρήσει την «βασική αποστολή, διακυβέρνηση και επίβλεψη», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Τα μη κερδοσκοπικά συμβούλια έχουν νομικές υποχρεώσεις έναντι των οργανισμών που επιβλέπουν. Ωστόσο, αυτές οι υποχρεώσεις, όπως το καθήκον να επιδεικνύεται προσοχή και να αποφεύγεται η αυτοσυναλλαγή, αφήνουν πολλά περιθώρια για αποφάσεις ηγεσίας, είπαν οι ειδικοί.

Αυτές οι υποχρεώσεις μπορούν να περιοριστούν περαιτέρω σε μια εταιρική δομή όπως η OpenAI, η οποία χρησιμοποίησε μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ως λειτουργικό της σκέλος, δυνητικά απομονώνοντας περαιτέρω τους διευθυντές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού από τους επενδυτές, δήλωσε ο Πολ Γουέιτζελ , καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Ακόμα κι αν οι επενδυτές έβρισκαν τρόπο να μηνύσουν, ο Γουέιτζελ είπε ότι θα είχαν μια «αδύναμη περίπτωση». Οι εταιρείες έχουν ευρύ περιθώριο βάσει του νόμου για να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις, ακόμη και αυτές που αποτυγχάνουν.

«Μπορείτε να απολυθούν οραματιστές ιδρυτές», είπε ο Γουέιτζελ. Η Apple απέλυσε χωρίς επιπλοκές τον Στιβ Τζομπς τη δεκαετία του 1980, πριν τον επαναφέρει περίπου μια δεκαετία αργότερα.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% – Καλύτερoι μισθοί το 2024

Πράσινο φως απ’ τους μετόχους της Currys για την πώληση του Κωτσόβολου

e-ΕΦΚΑ: Σωστό το 87,1% των fast track συντάξεων – Χωρίς απόκλιση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ