Σε πλήρη εξέλιξη είναι η τρίτη προσπάθεια της DT για την πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ΟΤΕ, και, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έχει υπογραφεί συμφωνία με την Clever Media Network και συγκεκριμένα μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Adrian Tomșa, ιδιοκτήτη του Clever Media Network Group.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο ΟΤΕ, προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον ρουμανικό όμιλο Clever Media. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το Μνημόνιο υπεγράφη προς διευκόλυνση της διαδικασίας και έχουν υποβάλει αίτηση προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας.

Η ανακοίνωση:

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. («ΟΤΕ Α.Ε.» ή «Εταιρεία»), σε απάντηση σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την πιθανή πώληση της 100% θυγατρικής του Telekom Romania Mobile (TKRM) ανακοινώνει τα εξής:

 1. Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΤΕ προσπαθεί σταθερά να βελτιώσει την απόδοση της TKRM, διερευνώντας παράλληλα στρατηγικές επιλογές, για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΤΕ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον κ. Adrian Tomșa ιδιοκτήτη του μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, σχετικά με το ενδιαφέρον του τελευταίου να εξαγοράσει την TKRM. Τα μέρη έχουν
υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας, προς διευκόλυνση της διαδικασίας και έχουν υποβάλει αίτηση προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας.

2. Σύμφωνα με το νόμο, η Εταιρεία θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου, αν και η CMN δεν έχει εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες, αναμένεται να εισέλθει στον τομέα αυτό μέσω της θυγατρικής της ΟΤΕ.

Η εξαγορά θα πρέπει να πάρει την έγκριση των Αρμόδιων Αρχών στη Ρουμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές είχαν μπλοκάρει τις δύο προηγούμενες απόπειρες πώλησης της Telekom Romania Mobile. Ο φάκελος εξετάζεται από το CSAT – το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, το οποίο μπλόκαρε τις άλλες δύο συμφωνίες που υπέγραψαν η DT και ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, ενδιαφερόμενοι για την εταιρεία κινητής της Ρουμανίας ήταν και η United Group (η οποία στην Ελλάδα έχει εξαγοράσει τη Nova και τη Wind) και ένας τσέχικος όμιλος, ενώ γινόταν λόγος για τίμημα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Ο ΟTΕ πέρσι τον Νοέμβριο πούλησε το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 268 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟTΕ δεν απέκλειε τότε να προχωρήσει και στην πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την πώληση της προαναφερόμενης εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας είχε διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, ωστόσο στην περίπτωση αυτή ο ΟTΕ χρειαζόταν εγκρίσεις και από το ρουμανικό Δημόσιο, που κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό της.

Εάν η συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός μεγάλου κύκλου για τον ΟΤΕ, ο οποίος ξεκίνησε το 1997 με την εξαγορά της Telekom Srbija και συνεχίστηκε με την παρουσία του ελληνικού παρόχου σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας. Η επέκταση αυτή θεωρήθηκε είτε ως αύξηση της ελληνικής επιρροής είτε ως εξαγωγική ευκαιρία για τους Έλληνες προμηθευτές του ΟΤΕ. Ο κύκλος των εξαγορών τερματίστηκε το 2006 και στη συνέχεια, στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, ο ΟΤΕ αποφάσισε να πουλήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Η Telekom Romania Mobile, πρώην γνωστή ως Cosmorom, είναι το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο του ΟΤΕ εκτός Ελλάδας.

Ποιος είναι ο όμιλος Clever Media Network

Η Clever Media Network, ο μεγαλομέτοχος του συγκροτήματος Vața Băi, βρίσκεται πίσω από τον όμιλο Prima TV, ενός από τους κορυφαίους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στη Ρουμανία, και κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της SuperLiga, του Champions League, της Premier League, της La Liga, της Serie A, της Ligue 1, της Bundesliga, του Champions League χάντμπολ, των προκριματικών του EURO 2024 και της Formula 1.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Xρονιά αυξήσεων μισθών, επενδύσεων και εξαγωγών το 2024 (πίνακας)

Τράπεζες: «Χρησμοί» Μυλωνά – Μεγάλου για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ