Η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες εξαγορές της Ideal Holdings άρχισε, με αυτονόητο ότι μέσα στα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι την εκπνοή του 2023 δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει μια νέα συμφωνία. Το 2024 θα είναι άλλη μια χρονιά εξελίξεων για την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται τουλάχιστον ένα νέο deal σημαντικού μεγέθους – και ίσως όχι μόνο ένα, μετά από το σερί των τελευταίων δυο ετών.

Χθες ήταν μια εορταστική μέρα για την Ideal, καθώς με αφορμή την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου της, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που υπερκαλύφθηκε κατά 1,89 φορές, απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο business plan της, ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Παναγιώτης Βασιλειάδης, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι.

Από αυτά τα κεφάλαια, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και ποσό περίπου 21 εκατ. ευρώ θα δοθεί για νέες επενδύσεις.

Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αν προστεθούν και τα ταμιακά διαθέσιμα των θυγατρικών της, αυτομάτως το «εισηγμένο private equity» ξεκινά το νέο επενδυτικό κύκλο του με μια δύναμη πυρός 50 plus εκατ. ευρώ σε μετρητά, χωρίς να υπολογισθεί η δυνατότητα προσφοράς μέρους του τιμήματος μιας εξαγοράς και σε μετοχές, όπως συνέβη και στα μεγάλα deals για τα Αττικά Πολυκαταστήματα φέτος και πέρσι για την Byte Computer.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα, για αυτό εμείς δεν κοιτάμε τώρα στο εξωτερικό. Υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες στη χώρα, στις οποίες μπορείς να επενδύσεις και αξίζει να το κάνεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι σε ώριμη φάση, όμως πάντα παρακολουθούμε την αγορά. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2024 θα έχουμε σχηματίσει μια πιο πλήρη εικόνα για όλα και εντός της χρονιάς πιθανόν θα προχωρήσουμε σε κάποια νέα εξαγορά. Λέω πιθανόν, διότι μέχρι να ολοκληρωθεί μια συμφωνία, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό. Το διάστημα που απαιτείται για να τελειώσεις ένα deal, από την σύλληψη ενός σχεδίου έως την υλοποίηση του, είναι 6 με 7 μήνες.», ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου στο newmoney, στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Το χρονοδιάγραμμα των νέων εξαγορών της Ideal Holdings γίνεται πιο ξεκάθαρο πλέον, αν και οι ερωτήσεις όσων παρακολουθούν την πορεία της αφορούν φυσικά και άλλα ζητήματα, με κυρίαρχο τους κλάδους στους οποίους θα στοχεύσει, με δεδομένη ή την παρουσία της στην βιομηχανική παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, την πληροφορική και κυβερνοασφάλεια και το λιανικό εμπόριο.

«Μας ενδιαφέρει να διευρύνουμε το αποτύπωμα μας στον κλάδο της πληροφορικής, το έχουμε εξηγήσει αυτό, αλλά εξετάζουμε και άλλες επιλογές. Δεν κοιτάζουμε κλάδους ουσιαστικά, αλλά εταιρείες.

Προϋπόθεση είναι να ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας, να έχουμε την κατάλληλη χημεία με τους ανθρώπους τους και να «βγαίνουν» τα νούμερα. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει προστιθέμενη αξία σε μια εξαγορά. Μέχρι να οδηγήσουν κάποιες συζητήσεις σε μια συμφωνία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκύψουν ανατροπές παίζουν ρόλο πολλά», λέει ακόμα ο επικεφαλής της Ideal. Δεν κρύβει δε, ότι θέλει να διαπιστώσει αφενός την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, με την είσοδο του 2024, αφετέρου την στάση των τραπεζών πριν λάβει νέες αποφάσεις.

Με βάση την εκτιμώμενη επενδυτική δύναμη πυρός της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών, το οικονομικό εύρος μιας νέας συμφωνίας ενδέχεται να κυμανθεί, ενδεικτικά, από 40 εκατ. ευρώ και πάνω, έως και 80 εκατ. ευρώ, με το αντάλλαγμα σε μετρητά και μετοχές.

Σε προτεραιότητα η πληροφορική

Τα τρόφιμα θεωρούνται ένας από τους κλάδους που κάτω από ορισμένους όρους θα μπορούσε να απασχολήσει επενδυτικά την Ideal Holdings, αν και κάτι τέτοιο για διάφορους λόγους δεν θα αφορούσε –για παράδειγμα- την υπόθεση της Μινέρβα, από την οποία σχεδιάζει να αποεπενδύσει η Deca Investments, εταιρεία από το χαρτοφυλάκιο του πρώτου της fund Diorama I.

Αντίθετα δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για το real state, την ενέργεια ή μια εξαγορά στο retail, π.χ. μιας μικρότερου μεγέθους από την Κωτσόβολος αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς πρόκειται για κλάδους οι οποίοι δεν βρίσκονται στα πλάνα της εισηγμένης και όπως συνηθίζει να σχολιάζει ο κ.Παπακωνσταντίνου «εμείς δεν κάνουμε ότι κάνουν οι άλλοι».

Σε προτεραιότητα διατηρείται ο στόχος μιας νέας εξαγοράς στην πληροφορική, ωστόσο όχι στο «κομμάτι» του business software. Η Ideal φέρεται μάλιστα να «σκανάρει» εταιρείες από τον ταχέως αναπτυσσόμενο εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας κλάδο, μετά το περσινό deal των 60 εκατ. ευρώ για την Byte.

Πέρα από την προστιθέμενη αξία που θα προσθέσει η προσάρτηση μιας εταιρείας-στόχου στο «άρμα» της και τις προοπτικές ανάπτυξής της, η Ideal θα εξετάσει και άλλες παραμέτρους, όπως είναι π.χ. η εξωστρέφεια της και τα προϊόντα της και βέβαια το καλό μάνατζμεντ.

Η πολιτική των αποεπενδύσεων

Η άλλη όψη του νομίσματος θεωρείται το σκέλος των αποεπενδύσεων, όπως συνέβη το 2022 με την πώληση της Three Cents στην Coca Cola HBC με τίμημα 46 εκατ. ευρώ και υπεραξία 31 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την τιμή των 15 εκατ. ευρώ που είχε αγοραστεί η εταιρεία εμπορίας και προώθησης super-premium ανθρακούχων αναψυκτικών.

«Δεν βιαζόμαστε. Αν κάποιος μας προσφέρει τα χρήματα με τα οποία αποτιμούμε την αξία μιας θυγατρικής μας, θα το συζητήσουμε», απαντά ο πρόεδρος της Ideal σχετικά με το θέμα.

Το παράδειγμα της Three Cents είναι χαρακτηριστικό, διότι η αποτίμησή της άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ και ανάμεσα σε δυο υποψηφίους αγοραστές, ο ένας πλησίασε το ποσό που ζητούσε η διοίκηση της Ideal.

Μάλιστα, το business plan έδειχνε ότι αν η εισηγμένη κρατούσε την εταιρεία έως το 2026 η τιμή της ίσως εκτινασσόταν στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά θέλησε να αποφύγει το ρίσκο. Γενικότερα δεν υφίσταται πίεση για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν, αφού η Ideal έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα διετίας για την επένδυση των εκάστοτε διαθέσιμων κεφαλαίων της.

Αποζητά συναλλαγές σε δίκαιες τιμές, όπως έχει πει ο κ.Παπακωνσταντίνου και δεν εμπλέκεται σε προβληματικές εταιρείες ή turnaround stories, ενώ με την έκδοση του ΚΟΔ επεδίωξε να πετύχει την πρόσβασή της σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης.

Για το σύνολο της χρήσης του 2023, υπενθυμίζεται, η Ideal Holdings προσδοκά έναν κύκλο εργασιών κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ με EBITDA 50+ εκατ. ευρώ, με την πληροφορική να οδεύει σε …τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων σε έσοδα (με τριψήφιο επίσης ανεκτέλεστο, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας) και τα Attica Stores σε έναν τζίρο μεταξύ 200-210 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Γυρίζει η κλεψύδρα για τη διανομή μερίσματος – Τα «ραντεβού» με τον επόπτη

Οι διακοπές… άλλος στην Ήπειρο κι άλλος στο Τέξας, η Ανάπλαση της 300άρας και η παιδική χαρά, οι Χούτι βαράνε και οι εφοπλιστές κονομάνε και οι φήμες για υψηλά ραντεβού

Πλειστηριασμοί: Ο Στέγγος βγάζει στο σφυρί τη… μισή Ελαφόνησο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ