Το τυπικό «οκ» από τον SSM μέσα στο β’ τρίμηνο του 2024 αναμένουν οι τράπεζες για να προχωρήσουν με τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους τους από τα κέρδη της φετινής χρήσης, επιστρέφοντας έτσι, σε συνθήκες κανονικότητας, μετά από σχεδόν μία 15ετία.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ανεπισήμως ο επόπτης, μετά και τα πρόσφατα stress tests, αλλά και τη διαδικασία SREP, που επιβεβαίωσαν τη δυναμική των ελληνικών τραπεζών, έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως». «Ως, όμως, γνήσιος… γραφειοκράτης θα αναμένει αφενός, τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων για να γνωστοποιήσει την απόφασή του, προκειμένου εν συνεχεία, να ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως το 2023 αποδείχθηκε μία εξαιρετικά κερδοφόρος χρήση, τόσο για τις ελληνικές, όσο και συνολικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα έσοδα των οποίων ενισχύθηκαν σημαντικά από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Αντρέα Ενρία, σχεδιάζονται διανομές μερισμάτων, αξίας 70 δισ. ευρώ!

Προς αυτή την κατεύθυνση, μόλις χθες, Πέμπτη, η Eurobank προχώρησε στη διανομή προαιρετικών αποθεματικών, συνολικού ποσού 410 εκατ. ευρώ, στο μοναδικό μέτοχό της, την Eurobank Holdings, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ανταμοιβή των μετόχων της. Όπως εξηγούν πηγές της τράπεζας, η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η Eurobank Holdings δεν διαθέτει η ίδια κεφάλαια. Από το ποσό αυτό, περί τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για το μέρισμα (ποσοστό έως 30%), ενώ τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν λειτουργικά και άλλα έξοδα. Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, «η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εφέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023».

Μέρισμα της τάξεως του 25% σχεδιάζει για το 2024 και η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έχει καταστήσει σαφές πως η επιβράβευση των μετόχων της είναι για εκείνη πρώτη προτεραιότητα. «Το πλεόνασμα κεφαλαίου (σ.σ. 7,4 δισ. ευρώ) προσφέρει στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο του buy back. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές, η επίσημη απόφαση του SSM αναμένεται πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η διανομή μερίσματος είναι ο μεγάλος στόχος της διοίκησης της Alpha Bank, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει με τον επόπτη για το ύψος της επιβράβευσης. «Βάσει των δεικτών και των οικονομικών αποτελεσμάτων έχει καλλιεργηθεί η πεποίθηση πως η Alpha Bank θα επιστρέψει σε αυτό το καθεστώς μετά από σχεδόν 16 χρόνια. Από το 1949 μέχρι το 2008, άλλωστε, οπότε και οι τράπεζες έλαβαν κρατική βοήθεια, ήταν η μοναδική εισηγμένη που έδινε κάθε χρόνο μέρισμα στους μετόχους της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, για να προσθέσει: «Εχουμε συμφωνήσει για διανομή 20% και ήδη το έχουμε υπολογίσει στα αποτελέσματα μας. Θα περιμένουμε, όπως και οι άλλες τράπεζες, το τυπικό ‘ok’ τον Απρίλιο».

Ένα συμβολικό μέρισμα της τάξεως του 10% που, όμως, θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, δρομολογεί από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, «η απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο αφορά σε διανομή μερίσματος 10% – περίπου 80 εκατ. ευρώ – και εξαρτάται αφενός, από την έγκριση των εποπτικών αρχών, αλλά και την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 15% το 2024 και 25% το 2025». Υπενθυμίζεται πως το 2024 η Τράπεζα Πειραιώς οδηγείται στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, καθώς πιθανότατα αρχές του ερχόμενου Απριλίου θα διατεθεί προς πώληση – μέρος ή ολόκληρο – από το 27% που κατέχει το ΤΧΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Optima Bank, με την τράπεζα να σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος τουλάχιστον 30% από τα κέρδη του 2023. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Δημήτρη Κυπαρίσση, η Optima Bank δεν προτίθεται να δώσει προμέρισμα, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται τον Ιούνιο του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ο Στέγγος βγάζει στο σφυρί τη… μισή Ελαφόνησο (pics)

Οι διακοπές… άλλος στην Ήπειρο κι άλλος στο Τέξας, η Ανάπλαση της 300άρας και η παιδική χαρά, οι Χούτι βαράνε και οι εφοπλιστές κονομάνε και οι φήμες για υψηλά ραντεβού

Φεύγουν οι Έλληνες για γιορτές: Άλλος για Αράχωβα τράβηξε και άλλος για Βιέννη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ