«Η Hellenic Steel που θα επαναλειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη με 400 θέσεις εργασίας είναι μόνο η αρχή. Μην ξεχνάτε, ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία απασχολούσε κάποτε 2.000 εργαζόμενους. Και πλέον μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε έναν χρόνο θα έχει επαναλειτουργήσει και η ΕΛΒΟ με μεγάλο στρατηγικό επενδυτή.»

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Radio North 98, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης.

«Το πολύ ευχάριστο με τη Hellenic Steel είναι πως το σχήμα που την επαναλειτουργεί ήταν παλιοί πελάτες της. Και συνεπώς έχουν επιχειρηματικό σχέδιο και τον τρόπο να εξάγουν. Θα έχει δηλαδή εξαγωγική δραστηριότητα η επιχείρηση. Όπως θα συμβεί και με την ΕΛΒΟ. Και σας το λέω ότι του χρόνου θα ξεκινήσει να λετουργεί και η ΕΛΒΟ γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού. Δεν μπορώ να σας πω ονόματα, αλλά σας λέω πως είναι πολύ μεγάλες εταιρίες οπλικών συστημάτων. Και όταν ξεκινήσει να λειτουργεί, δεν θα μιλάμε για λιγότερους από 600-700 εργαζόμενους. Θα πάμε σε ένα μοντέλο με στρατηγικό επενδυτή που θα πάρει την εταιρεία να τη λειτουργήσει, με το Ελληνικό Δημόσιο να διασφαλίζει τα δικαιώματά του σε ορισμένα θέματα, με λογική προστασίας των συμφερόντων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά σε αμυντικά ζητήματα, που τελούν υπό ειδικό καθεστώς.»

Ο κ. Παπαθανάσης, τόνισε ότι η επαναλειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων και η έλευση μεγάλων επενδυτικών δραστηριοτήτων στη Β.Ελλάδα, δείχνει μια αλλαγή κλίματος και προσελκύει ακόμα περισσότερες: «Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα αποκτήσουν ένα νέο ενδιαφέρον για πολλές επιχειρήσεις. Συνολικά θέλουμε τα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε την αναλογία της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, που ήταν στο 10% το 2008,ποσοστό που μας κατατάσει τελευταίους στην Ευρώπη, με τον Μ.Ο. στο 20%.»

Σε ότι αφορά στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι δεν ισχύουν τα περί «συνθηκών γαλέρας» αφού και στις ΕΟΖ θα ισχύουν για την εργασία οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν στην υπόλοιποι ελλληνική επικράτεια.

Ξεκαθάρισε δε, ότι «ο σχεδιασμός για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, αλλάζει και θα γίνει αποκλειστικά Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, ώστε να ενισχυθεί η μεταποιητική και εξαγωγική δραστηριότητα, χωρίς τα logistics που προβλέπονταν μέχρι τώρα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη, τόνισε: «Οι υφιστάμενες βιομηχανίες πιστεύουν στην περιοχή, δεν θέλουν να φύγουν από την περιοχή, αλλά ζητούν μια βοήθεια όσον αφορά στο κομμάτι του αναπτυξιακού νόμου που αφορά στην Θράκη. Το εξετάζουμε, διότι πρέπει να δούμε πράγματα που έχουν σχέση με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων και τις οδηγίες της Ε.Ε., αλλά σίγουρα θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία στη Θράκη, ώστε να έχει ασφαλή χρηματοδότηση.»